Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг шпаргалки.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
258.05 Кб
Скачать

22 Завдання 2. Навести приклади вольового та імпульсивного вибору товарів та обгрунтувати завдання маркетологів з інтенсифікації збуту товарів.

Вольовий вибір товарів покупцями базується на такій схемі: середовище ( магазин) – потреба в товарі – дія (купівля самого товару).

Приклад: купівля комп»ютера.

Імпульсивний вибір складається з таких елементів: середовище – потреба в товарі – усвідомлення потреби – мотивація – рішення діяти – установка до дії- дія (купівля). Приклад: в магазині споживач відчув запах булочок і в нього виникла потреба їх купити.

Завдання 3. Обгрунтувати вибір джерел вторинної та первинної інформації, необхідної для прийняття маркетингового рішення стосовно стратегії просування продукції Снятинскої птахофабрики.

Вторинна інформація – інформація, яка зібрана і отримана іншими організаціями з метою відмінною від мети певного дослідження підприємства.

Первинна інформація – неопублікована інформація і дані, що збирає і обробляє дослідник безпосередньо для цілей дослідження яке проводиться.

Для прийняття маркетингового рішення стосовно стратегії просування продукції Снятинска птахофабрика повинна повинна використовувати первинну і вторинну інформацію. Джерелами вторинної інформації для прийняття відповідного рішення можуть бути внутрішня статистика підприємства, дані про збут, прибутки та збитки, звіти керівників відділень фабрики, матеріали досліджень, що проводились раніше, бізнес-план, річні звіти, бухгалтерські звіти, досьє клієнтів, каталоги і довідники, газети і журнали, презентації, семінари, виставки, ярмарки, інтернет.

Джерелами первинної інформації є: інформація, одеража за допомогою різноманітних маркетингових, соціальних та інших дослуджень, проведених фірмою на ринках, при вивченні товару і споживачівшляхом опитування, спостереження, експерименут чи панелі. Також інформація, одержана за допомогою маркетингової розвідки коли збирається первинна необроблена інформація.

23 Завдання 2. Сформулювати ознаки цінової і нецінової конкуренції на продукцію, вироблену підприємствами України.

Однією з традиційних форм конкурентної боротьби є маніпулювання цінами - т.зв."війна цін". Вона здійснюється багатьма способами: зниженням цін, локальними змінами цін, сезонними розпродажами, наданням більшого обсягу послуг за існуючими цінами, подовженням термінів споживчого кредиту тощо. Здебільшого цінова конкуренція застосовується для виштовхування з ринку слабших суперників або проникнення на вже засвоєнний ринок.

Більш ефективною й більш сучасною формою конкурентної боротьби є нецінова конкуренція, тобтощо пропонується на ринок. Надходження на ринок продукції більш високої якості або нової споживчої вартості утруднює відповідні заходи з боку конкурента, позаяк формування якості проходить тривалий цикл, що починається накопиченням економічної і науково-технічної інформації.

В наш час набули великого розвитку різноманітні маркетингові дослідження, що мають на меті вивчення запитів споживача, його відношення до тих чи інших товарів, позаяк знання виробником подібної інформації дозволяє йому точніше уявляти майбутніх покупців його продукції, точніше розуміти й прогнозувати ситуацію на ринку в результаті його дій, зменшувати ризик невдачі тощо.

Велику роль в неціновій конкуренції відіграє до- і піосляпродажне обслуговування покупця. Передпродажне обслуговування включає задоволення вимог споживачів по умовах поставок: скорочення, регулярність, ритмічність поставок (комплектуючих деталей і вузлів). Післепродажне обслуговування передбачає створення різних сервісних центрів з обслуговування купленої продукції, включаячи забезпечення запасними частинами, ремонт и т.і.

У зв`язку зі зростанням впливу на громадськість засобів масової інформації, преси реклама стала одним з найважливіших методів ведіння конкурентної боротьби, позаяк за допомогою реклами можна певним чином формувати думку споживачів про той чи инший товар, причому як в ліпший, так і в гірший бік.

Прикладом такої конкуренції можна назвати швейну фабрику «Галичина», яка випускає якісну продукцію широкого та глибокого асортименту, з високою культурою обслуговування в магазинах, маркуванням, каналами розподілу.

Завдання 3. Скласти потрет типового покупця маргарину «Вершковий» Лвівського жирового комбінату і запропонувати підхід до його позиціонуваття.

Маргарин "Вершковий" 72% жирности. Висококалорійний продукт з легким вершковим смаком. З легкістю може стати заміною вершкового масла. Використовується для приготування кулінарних, кондитерських та хлібобулочних виробів.

Типовим покупцем маргарину є жінки в селах, віком від 30и років. Це жінки, які купють даний продукт для випічки виробів на свята, весілля; домогосподарки, які підтримують традиції, дбають про сім»ю.

Позиціювання товару — визначення місця товару на ринку, визначення особливостей, характерних рис товару, що відрізняють його від аналогічних товарів-конкурентів.

ЛЖК може позиціонувати маргарин за такими стратегіями:

- за показником якості

- за низькою ціною

- за співвідношенням «ціна-якість»

Завдання позиціонування – розроблення і створення іміджу товару таким чином, щоб він посів у свідомості покупця гідне місце, яке відрізняється від місця товарів-конкурентів. Це комплекс необхідних маркетингових компонентів, за допомогою яких необхідно переконати споживачів, що даний товар створений спеціально для них і що він може бути ідентифікований з їхніми потребами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]