Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маркетинг шпаргалки.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
258.05 Кб
Скачать

24 Завдання 2. Навести приклади нульового, одно-, дво-, та трирівневих каналів збуту товару.

Існує декілька схем каналів товароруху.

Виробник – споживач – це канал нульового рівня. Виробник здійснює прямий маркетинг – сам реалізує товар. При цьому варіанті розподілу фірма-виробник уникає витрат на дистриб'юторів, зберігає контроль над продажем товарів.Прикладом такої системи може бути виготовлення хутряних виробів на замовлення.

Виробник – роздрібний торгівець – споживач (однорівневий канал). Цей канал розподілу передбачає продаж товарів роздрібним торгівцям, які своєю чергою, продають їх кінцевим покупцям. Такий канал розподілу обрала одна з українських фірм виробників соків. Це дало можливість знизити ціну на 15% (що виявилося суттєвим для пересічного споживача) і таким чином збільшити обсяг продажу.

Виробник – оптовий торгівець – роздрібний торгівець – споживач – типовий канал другого рівня, під час використання якого виробник продає свй товар оптовикам, які перепродують його роздірбним торговцям. За такою схеою діє Procter and Gamble.Цей тип каналу особливо економічно вигідний невеликим роздрібним магазинам, які закуповують товар невеликими партіями.

Виробник – агент – оптовий торгівець – роздрібний торгівець – споживач (трирівневий канал) – компанії надають право збуту товару агентові, який вступає в контакт з оптовиками, ті в свою чергу з роздрібними торгівцями, отримуючи при цьому комісійні від продажу. Компанії можуть також скористатися послугами брокерів для реалізації своєї продукції. Вихід на закордонні ринки може здійснюватись через агентів і брокерів.

Завдання 3.Обгрунтувати відмінність змісту реклами на різних етапах ЖЦТ.

Першим етапом життєвого циклу є впровадження. На цьому етапі використовується інформативна реклама. При проникненні на ринок з використанням рекламних компаній велике число покупців швидко дізнається про новий продукт і часто схильні зробити пробну покупку, попит різко збільшується, а період проникнення скорочується.

До другого етапу відноситься зростання. Використовується переконувальна, агресивна реклама. У цій фазі все більше покупців проявляють інтерес до продукту, авторитет його на ринку підвищується. Фаза протікає з більшою інтенсивністю. За допомогою реклами про новий товар довідуються навіть ті, хто без реклами міг узагалі не довідатися про товар (відлюдні чи пустельники), тому фаза росту закінчується на більшому обсязі проданих товарів.

Третя стадія - зрілість. Характеризується стабільністю, попит постійний. На даному етапі велике значення має реклама, оскільки важливо підтримати інтерес споживача (нагадувальна реклама). Обсяг продажів на цьому етапі сильно перевершує обсяг продажів товару без рекламної підтримки. Реклама умовляє багатьох покупців ще раз купити пропонований товар. Завдання кожного підприємця - відсунути цей етап як можна далі, встигнути більше продати продукції та її запасів на складах.

На п'ятому етапі відбувається спад (мінімальна реклама). У цей момент організації давати рекламу свого товару просто безглуздо, і його раціональніше зняти з ринку. Бачучи постійне падіння попиту фірма перестає створювати міф про гарний і корисний товар і споживачі швидше починають купувати інший товар (часто - модифікацію першого). Збут падає дуже швидко і фірма тільки розпродає залишки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]