Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біологія.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
41.16 Кб
Скачать

Самостійна робота №7

  1. Червона книга України

  2. Зелена книга України

  3. Чорний список зниклих тварин

Червона книга України

Червона книга України — анотований та ілюстрований перелік рідкісних видів та підвидів, що знаходяться під загрозою зникнення на території України, і підлягають охороні; основний документ, в якому узагальнено матеріали про сучасний стан рідкісних і таких, що знаходяться під загрозою зникнення, видів тварин і рослин, на підставі якого розробляються наукові і практичні заходи, спрямовані на їх охорону, відтворення і раціональне використання.

До Червоної книги України заносяться види тварин і рослин, які постійно або тимчасово перебувають чи зростають у природних умовах на території України, в межах її територіальних вод, континентального шельфу та виняткової (морської) економічної зони. Занесені до Червоної книги України види тварин і рослин підлягають особливій охороні на всій території України.

Організація збереження видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, поліпшення середовища їх перебування чи зростання, створення належних умов для розмноження у природних умовах, розведення та розселення покладається в межах їх компетенції на Кабінет Міністрів України, Ради народних депутатів, місцеві державні адміністрації, виконавчі органи місцевого самоврядування, Міністерство охорони навколишнього природного середовища України та інші державні органи, на які законодавством України та Республіки Крим покладено здійснення функцій у цій сфері.

Зелена книга України

Зеле́на кни́га Украї́ни — список, до якого заносять рідкісні й типові для певної місцевості рослинні угруповання, які потребують особливого режиму їхнього використання.

Зелену книгу вперше в світі розробили фахівці України. На відміну від Червоної книги, Зелена книга звертає увагу на охорону не окремих видів, а цілісних рослинних угруповань. У ній представлено 126 рідкісних й типових рослинних угруповань, які потребують охорони.

Чорний список зниклих тварин

«Чорний список» відкриває Червону книгу

«Чорний список» - це список тих видів, які вимерли, починаючи з 1600 року. Існування цих видів було зафіксоване в пам’ятниках культури. Є зведення про спостереження цих тварин природодослідниками або мандрівниками. Тобто ці види однозначно зафіксовані в живому стані. Але сьогодні ми можемо стверджувати, що вони більше не існують. Ось ці види і заносять в «чорний список».

«Чорний список» публікується в Червоній книзі (списку видів, що знаходяться під загрозою зникнення) на перших її сторінках. Всі види мають якийсь статус уразливості. «Чорний список» - це так званий «статус нуль». Це - список поповнюваний і нескорочуваний.

1600 рік з’явився невипадково. Саме з того часу ми маємо справу з описами, які можна назвати науковими або близькими до наукових, - це фіксація матеріалу таким копітким способом, що можна однозначно визначити, що це за тварина, як воно виглядало. Наприклад, дронт. Це - птах, який мешкав на острові Маврикій і на сусідніх островах Реюньон і Родрігес. Острів Маврикій був відкритий португальцями на початку XVI століття, і перша тварина з яким вони зіткнулися, найбільше, до речі кажучи, на цих островах - це саме дронт. Вага дронта досягала 20 кілограмів. Його неодноразово привозили до Європи, і навіть якийсь час він містився в приватних розплідниках і неодноразово зображався, зокрема, голландцями в живописних роботах, і майстра натурного живопису виконали малюнки цієї тварини дуже достовірно.