Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_podiplomam_Menedzhment_2009-10_NOVAYa.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
321.02 Кб
Скачать

5.3. Порядок надання відгуку на дипломну роботу

Закінчена дипломна робота, підписана студентом і консультантами, подається керівнику роботи. Після перегляду і схвалення робота підписується керівником і разом з письмовим відгуком передається на випускову кафедру.

Відгук наукового керівника дипломної роботи друкується у довільній формі. У ньому відзначається:

- актуальність теми;

- наукове й практичне значення роботи;

- рівень підготовки дипломника до виконання професійних обов'язків;

- ступінь самостійності при виконанні дипломної роботи;

- новизна розглянутих питань і оригінальність їхнього рішення;

- уміння користуватися науковою літературою;

- ступінь оволодіння методами дослідження;

- повнота і якість розробки теми;

- логічність, послідовність, аргументованість, літературна грамотність викладу матеріалу;

- можливість практичного застосування дипломної роботи або окремих її частин;

- висновок про те, якою мірою робота відповідає пропонованим вимогам.

Завершується відгук загальними висновками, оцінкою роботи і думкою про можливості присвоєння дипломникові певної кваліфікації.

5.4. Рецензування дипломної роботи

Дипломна робота, допущена до захисту, направляється кафедрою на рецензування. Підбір рецензентів здійснюється випусковою кафедрою з числа викладачів і наукових співробітників інших вузів, висококваліфікованих фахівців підприємств і організацій, що мають відповідну вищу освіту.

Одному рецензентові не рекомендується доручати рецензування більше восьми робіт.

Рецензент подає на випускову кафедру письмову рецензію у термін, що зазначений у направленні, але не менше ніж за 10 днів до захисту роботи. У рецензії повинно бути відбито:

  • відповідність виконаної роботи завданню на дипломну роботу, правильність поставлення питання, актуальність теми;

  • використання останніх досягнень науково - технічного прогресу;

  • відповідність обсягу виконаної роботи вимогам, поставленим до дипломних робіт;

  • оригінальність, новизна і обґрунтованість проектних рішень;

  • можливість практичного використання отриманих результатів;

  • якість і старанність розробки і оформлення роботи, уміння грамотно і логічно викладати свої думки;

  • спірні і слабкі сторони проектних рішень, недоліки роботи.

Завершується рецензія загальними висновками, оцінкою роботи і думкою про можливості присвоєння дипломникові певної кваліфікації. Підпис рецензента повинен бути завірений в організації, де він працює.

Дипломник має право ознайомитися з рецензією і підготувати відповідь на зауваження, що містяться в ній. Внесення будь-яких виправлень у дипломну роботу після рецензії не допускається.

Далі дипломна робота із рецензією направляється для захисту на ДЕК.

Безпосередньо перед захистом роботи студент зобов'язаний перевірити наявність підписів, правильність оформлення титульного аркуша роботи, правильність оформлення документів, що подаються в ДЕК (, відгук керівника з характеристикою роботи студента, рецензії, та ін.).

6. Порядок захисту

Захист дипломної роботи проводиться відповідно графіку та відбувається на відкритому засіданні Державної екзаменаційної комісії і регламентується "Положенням про організації навчального процесу у вищих навчальних закладах".

До захисту дипломних робіт допускаються студенти, які виконали всі вимоги навчального плану. Списки студентів, допущених до захисту дипломних робіт, надаються в державну комісію деканом факультету.

Державної комісії перед захистом дипломних робіт декан факультету надає наступні документи:

- відомості про виконання студентами навчального плану і отримані ними оцінки;

- відгук керівника на дипломну роботу;

- рецензія на дипломну роботу фахівця відповідної кваліфікації й профілю.

Державній комісії можуть бути представлені також матеріали, які характеризують наукову й практичну цінність виконаної роботи: друковані статті по темі роботи, документи, які підтверджують практичне застосування роботи; макети, таблиці, схеми й т.п.

Не пізніше ніж за місяць до захисту дипломних робіт випускова кафедра доводить до загального відома розклад роботи ДЕК, погоджений з головою комісії і затверджений проректором з навчальної роботи.

До початку роботи ДЕК випускова кафедра повинна ознайомити студентів з порядком захисту дипломних робіт, з положенням про державні екзаменаційні комісії вузів і інструкціями з підготовки дипломних робіт у вузах.

Захист дипломних робіт проводиться на відкритому засіданні ДЕК. Вона може проводитися як в університеті, так і на підприємствах, в установах і організаціях, для яких тематика робіт, що захищаються, має науковий або практичний інтерес.

Процедура захисту повинна проходити відповідно до вказівок №83-5/1259 від 29.12.93 Міністерства освіти і науки України "Рекомендації про порядок створення, організації і роботи державної екзаменаційної (кваліфікаційної) комісії у вищих навчальних закладах України".

Процедура захисту включає:

- доповідь студента про зміст роботи;

- питання до автора;

- оголошення відгуку наукового керівника або його виступ;

- відповіді студента на питання осіб, що є присутніми на захисті;

- заключне слово студента;

- рішення комісії про оцінку роботи.

Результати захисту дипломної роботи оцінюються за 4-бальною шкалою ("відмінно", "добре", "задовільно" або "незадовільно") з урахуванням якості виконання роботи та рівня захисту.

Оцінка по дипломній роботі виставляється на закритому засіданні ДЕК і оголошується її головою студентові й всім присутнім на відкритому засіданні. Захист дипломної роботи проводиться перед Державною екзаменаційною комісією (ДЕК), що працює протягом календарного року. Результати захисту оголошуються в той самий день після оформлення протоколів засідань ДЕК. Рішення про оцінку захисту дипломної роботи, а також про присвоєння студентові-дипломнику відповідної кваліфікації і видачі диплому приймається комісією на закритому засіданні відкритим голосуванням. Після закінчення кожного засідання голова ДЕК оголошує результати захисту.

У випадку незадовільної оцінки захисту дипломної роботи ДЕК вирішує, чи може студент представити до повторного захисту цю саму, але доопрацьовану роботу, або він повинен розробити нову тему, запропоновану випусковою кафедрою.

Студент, що не захистив дипломну роботу, допускається до повторного захисту у встановленому законом порядку.

Після захисту дипломна робота у повному обсязі здається на кафедру, яка випускає.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]