Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!_Крим_нальне_право_України_від_!!!.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
406.53 Кб
Скачать
  1. Ексцес співучасника злочину. Види ексцесу.

Ексцес – це вихід у своїх діях співучасником за межі задуманого усіма співучасниками. Ексцес виконавця - виконавець виходить за рамки домовленості з ін співучасниками і вчиняє більш тяжкий, ніж було домовлено, або взагалі ін злочин. Залежно від ступеня відхилення поведінки виконавця в теорії кримінального права прийнято розрізняти кількісний і якісний ексцес.

Кількісний ексцес має місце тоді, коли виконавець, виходячи за рамки домовленості з ін співучасниками, вчиняє однорідний із задуманим злочин (за домовленості вчинити крадіжку він вчиняє грабіж). Тут задуманий співучасниками злочин переростає у більш тяжкий. У цих випадках виконавець несе відповідальність за більш тяжкий злочин, який він вчинив, а ін співучасники – за співучасть у задуманому злочині. Якісний ексцес - це вчинення виконавцем зовсім іншого порівняно із задуманим співучасниками злочину (наприклад, за домовленості вчинити крадіжку виконавець вчинив вбивство). Цей «інший» злочин може бути вчинений виконавцем замість того, про який він домовився з іншими співучасниками, або в додаток до нього.

  1. Добровільна відмова при співучасті, її особливості і вплив на кримінальну відповідальність співучасників злочину.

Особливості добровільної відмови співучасників від вчинення злочину регулються ст 31 КК. При цьому, як й у випадку індивідуального вчинення злочину, добровільна відмова співучасників повинна характеризуватися 3 обов'язковими ознаками: 1)добровільністю; 2)остаточністю; 3)своєчасністю.

Добровільна відмова виконавця не звільняє від кримін відповідальності організатора, підбурювача, пособника, а добровільна відмова останніх, у свою чергу, не є підставою для звільнення від кримінальної відповідальності виконавця. У разі добровільної відмови виконавця ін співучасники підлягають відповідальності за готування або замах на той злочин, від вчинення якого добровільно відмовився виконавець. У разі добровільної відмови будь-кого із співучасників виконавець підлягає відповідальності за готування до злочину або замах на злочин, залежно від того, на якій з цих стадій його діяння було припинено. Вимоги, які закон пред'являє до добровільної відмови організатора, підбурювача і пособника, є більш жорсткими. Такі співучасники не підлягають відповідальності при добровільній відмові, якщо вони виконали одну з 2 умов: 1)відвернули вчинення злочину; 2) своєчасно повідомили органи держ влади про злочин, що готується або вчиняється.

  1. Поняття, ознаки і види множинності злочинів.

Щоб скласти уявлення про „множинність злочинів” необхідно чітко розмежовувати 2 головних різновиди можливої злочинної поведінки: одноразова і багаторазова злочинна поведінка, коли особою вчинено більше ніж 1 злочин. Множинність злочинів -це вчинення особою (особами- співучасниками) 2 або більше злочинних діянь, кожне з яких утворює ознаки самостійного складу злочину, кожне з яких утворює склад самостійного злочину, за жодне з яких особа не притягалась до кримінальної відповідальності або вчинення нового злочину особою, яка має непогашену судимість за раніше вчинений злочин. Множинність злочинів - це родове поняття, яким охоплюються усі різновиди неодноразово вчинених особою злочинів.

Множинність злочинів враховується при кваліфікації злочинів, її також враховує суд, призначаючи покарання. Видами множинності є: 1) повторність – вчинення особою одного і того ж злочину повторно; 2) сукупність (ст.33 КК) – вчинення кількох (однорідних, тотожних чи різнорідних) злочинів, описаних у різних статтях ОЧ КК; 3) рецидив (ст.34 КК) – вчинення особою нового злочину після засудження за раніше вчинений злочин.