Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!_Крим_нальне_право_України_від_!!!.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
406.53 Кб
Скачать
  1. Родовий об'єкт злочину і його значення.

Об’єкт злочину – це те, на що посягає особа, яка вчиняє злочинне діяння. У науці кримінального права найпоширенішою є триступенева класифікація об'єктів «за вертикаллю» (загальний, родовий і безпосередній). Під родовим (груповим) об'єктом розуміють окрему групу однорідних або тотожних за своєю соц і ек сутністю сусп. відносин, які через це повинні охоронятися єдиним комплексом взаємозалежних кримінально-правових норм. Родовий і безпосередній об’єкти найчастіше співвідносяться як ціле та частина. Отже, хоч на якому б рівні узагальнення ми не розглядали об'єкт злочину, ним завжди є суспільні відносини, що охороняються законом.

  1. Поняття і ознаки злочинної бездіяльності.

Поняття «діяння» визначається такою сукупністю ознак: діяння повинне бути суспільно небезпечним і протиправним, конкретним свідомим і вольовим актом поведінки людини. Бездіяльність - це вольова пасивна поведінка особи, що полягає у не вчиненні нею конкретної дії (дій), які вона повинна була і могла виконати в даних конкретних умовах. Бездіяльність повинна бути суспільно небезпечною і протиправною, свідомим і вольовим актом поведінки людини. Обов'язковою умовою кримінальної відповідальності особи за бездіяльність є 1) наявність у неї обов'язку діяти певним чином і 2) наявність у даних конкретних умовах реальної можливості діяти в такий спосіб. 3. Непереборна сила, непереборний фізичний примус, психічний примус та їх значення для вирішення питання про кримінальну відповідальність за суспільно небезпечну дію або бездіяльність.

  1. Значення непереборної сили, фізичного і психічного примусу для вирішення питання про кримінальну відповідальність особи.

Коли у вчинених особою дії або бездіяльності її воля не виявляється, а тому психофізична єдність діяння відсутня. У таких випадках через наявність певних обставин вчинене діяння (дія чи бездіяльність), в якому відсутній прояв волі самого діяча, втрачає свій кримінально-правовий характер. До обставин належать: непереборна сила; непереборний фіз примус; психічний примус, що відповідає вимогам крайньої необхідності.

Непереборна сила - це надзвичайна і нездоланна в даних умовах обставина, під якою розуміється дія сил природи, механізмів, людей, звірів та інших факторів, через які особа реально позбавлена можливості виконати покладений на неї обов’язок. Під непереборним фізичним примусом розуміють такий протиправний фізичний вплив однієї людини на іншу, що цілком паралізує волю особи, яка зазнала насильства, внаслідок чого вона була позбавлена можливості вибрати бажаний варіант поведінки і вчинила в результаті насильства такі рухи, якими була заподіяна шкода іншій особі або не вчинила тих дій, які вона повинна була зробити в даній ситуації.

Психічний примус - це вимога вчинити певні дії або, навпаки, не вчинити тих або ін дій, які у даній ситуації повинні бути вчинені, під загрозою застосування фіз насильства, заподіяння матеріальної чи моральної шкоди.

  1. Поняття, види і значення злочинних наслідків.

Сусп небезпечні наслідки, залежно від характеру і обсягу шкоди, заподіяної діянням об'єкту, можуть бути поділені на наслідки у вигляді реальної шкоди і наслідки у виді створення загрози (небезпеки) заподіяння шкоди. Сусп небезпечні наслідки можна визначити як шкоду, що заподіюється злочинним діянням сусп відносинам, охоронюваним кримінальним законом, або як реальну небезпеку заподіяння такої шкоди. До матеріальних наслідків належить шкода, що має особистий характер, а також майнова шкода. Нематеріальні наслідки являють собою такі негативні зміни в об'єкті посягання, що поєднані з порушенням тих або ін інтересів учасників сусп відносин, охоронюваних кримінальним законом, і, як правило, не пов'язані з фіз впливом на людину як суб'єкта сусп відносин чи впливом на матеріальні предмети зовнішнього світу, з приводу яких існують сус відносини.