Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бомбочка з маркетингу.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
202.75 Кб
Скачать

8 Варіант 1. Маркетинговий план, його структура.

Маркетинговий план – це документ, де сформульовані основні маркетингові цілі та шляхи їх досягнення. Структура плану маркетингу

Плани маркетингу звичайно складаються з таких розділів:

Анотація для керівництва - початковий розділ плану маркетин­гу, у якому представлена коротка анотація головних цілей і реко­мендацій, включених у план.

Даний розділ допомагає керівництву швидко зрозуміти основну спрямованість плану. За ним звичайно йде зміст плану.

Поточна маркетингова ситуація - розділ плану маркетингу, що описує цільовий ринок і положення організації на ньому. Містить такі підрозділи:

- опис ринку (до рівня головних ринкових сегментів);

- огляд продуктів (обсяг продаж, ціни, рівень прибутковості);

- конкуренція (по головних конкурентах міститься інформація щодо їхніх стратегій в галузі продуктів, ринкової частки, цін, розподілу і просування);

- розподіл (тенденції зміни збуту і розвиток головних каналів розподілу).

Небезпеки і можливості - розділ плану маркетингу, у якому вказуються головні небезпеки і можливості, з якими продукт може зіштовхнутися на ринку.

Оцінюється потенційна шкода кожної небезпеки, тобто усклад­нення, яке виникає в зв'язку з несприятливими тенденціями і подія­ми, які при відсутності цілеспрямованих маркетингових зусиль мо­жуть призвести до підриву живучості продукту або навіть до його загибелі. Кожна можливість, тобто привабливий напрямок маркетин­гових зусиль, на якому організація може одержати переваги над кон­курентами, повинна бути оцінена з погляду її перспективності і мож­ливості успішної діяльності в даному напрямку.

Маркетингові цілі характеризують цільову спрямованість плану і спочатку формулюють бажані результати діяльності на конкретних ринках.

Цілі в галузі продуктової політики, ціноутворення, доведення продуктів до споживачів, реклами і т.п. є цілями більш низького рівня. Вони з'являються в результаті пророблення вихідних марке­тингових цілей щодо окремих елементів комплексу маркетингу.

Маркетингові стратегії - головний напрямок маркетингової діяль­ності, йдучи яким підприємство прагне досягти своїх маркетингових цілей. Маркетингова стратегія містить конкретні стратегії діяльності на цільових ринках, використовуваний комплекс маркетингу і вит­рати на маркетинг.

Програма дій (оперативно-календарний план) іноді називають просто програмою - детальна програма, у якій показано, що повинне бути зроблено, хто і коли повинен виконувати прийняті завдання,скільки це буде коштувати, які рішення та дії повинні бути скоорди­новані з метою виконання плану маркетингу.

Бюджет маркетингу - розділ плану маркетингу, який відображає проектовані величини доходів, витрат і прибутку. Величина доходу обґрунтовується з погляду прогнозних значень обсяіу продажів і цін. Витрати визначаються як сума витрат виробництва, руху товарів і маркетингу, останні в даному бюджеті розписуються детально.

Розділ «Контроль» характеризує процедури і методи контро­лю, які необхідно здійснити для оцінки рівня успішності виконан­ня плану.

Усі зазначені вище розділи характеризують як стратегічні, так і тактичні плани. Головна в даному напрямку відмінність змісту розділів планів маркетингу різного виду полягає в ступені деталь­ності їхнього пророблення. Іноді як синонім терміна «план марке­тингу» використовується термін «програма маркетингу».

Необхідні складові успіху маркетингового плану

1) Організація маркетингової діяльності на інтереси клієнтів.

2) Збирання найбільш повної інформації про зовнішнє середовище.

3) Визначення довго- та короткострокових цілей.

4) Лаконічність планів.