Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГР-TP-68-MC-01.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
608.26 Кб
Скачать

Результат роботи програми

Зберегти текст програми у файлі.

Натиснути функціональну клавішу F2 – з’явиться діалогове вікно, в яке потрібно ввести ім’я файла, наприклад DS, і натиснути на клавішу Enter.

Відкомпілювати програму, тобто перевірити синтаксичні помилки та перевести в машинні коди, натиснувши комбінацію клавіш Alt+F9. Якщо при написанні тексту програми не було допущено синтаксичних помилок, то на екрані з’явиться мигаюче повідомлення Рress any key, після чого ми натискаємо на будь-яку клавішу.

Запускаємо програму на виконання – використовуємо комбінацію клавіш Ctrl+F9.

Для перегляду виконаної програми потрібно натиснути комбінацію клавіш Ctrl+F5.

Частина 2. «Mathcad»

Лабораторна робота №1

Тема: “Виконання арифметичних обчислень, обчислення формул, визначених інтегралів, побудова графіків у декартовій площині та робота з матрицями”.

Завдання 1

Виконати арифметичні обчислення

M = 0.54; Y = 8

Результат:

Для того щоб виконати арифметичні обчислення в Mathcad треба відкрити програму та спочатку ввести дані. Присвоїти змінній значення можна за допомогою :=. Щоб ввести формулу скористаємось вікном «Арифметика». Обираємо потрібну функцію та вводимо значення даного завдання. Для того щоб виділити ту чи іншу частину формули треба натиснути пробіл. Для отримання відповіді потрібно ввести змінну до якої присвоєну функція, а потім натиснути «=», програма сама обрахує відповідь.

Завдання 2

Виконати обчислення визначених інтегралів

Результат:

Для обчислення визначеного інтегралу потрібно у вікні «Матанализ», клацнути мишкою на зразок визначеного інтегралу. Після чого у робочій області з’явиться інтеграл. Підставивши верхню та нижні межі інтегрування та змінну інтегрування після знаку диференціала d (тобто dx). Натиснемо дорівнює «=» та отримаємо відповідь.

Завдання 3

Побудувати графіки у декартовій площині.

крок 2

Результат:

Для побудови графіка потрібно присвоїти змінним значення при цьому потрібно вказати крок. Для введення формул застосуємо вікно «Арифметика» (обравши потрібні функції). Також обов’язково потрібно вказати функції (y1(x) та y2(x)). Далі оберемо у вікні «Графики» потрібний тип графіка. У робочій області з’являться осі, підписавши їх отримаємо потрібний графік.

Лабораторна робота №2

Тема: 1) “Виконання символьних обчислень”

2) “Робота з комплексними числами”

1) “Виконання символьних обчислень”

Завдання 1

Спростити

Результат:

Для виконання символьних обчислень скористаємось вікном «Арифметика», оберемо потрібні функції та підставимо дані символи. Після введення даних поставивши курсор після введених даних натиснувши комбінацію клавіш Ctrl+. з’явиться за якою з’явиться результат який програма обрахує.

Завдання 2

Знайти невизначений інтеграл

Результат:

Для знаходження невизначеного інтегралу потрібно у вікні «Матанализ», клацнути мишкою на зразок не визначеного інтегралу. Після чого у робочій області з’явиться інтеграл. Після введення даних поставивши курсор після введених даних натиснувши комбінацію клавіш Ctrl+. після чого з’явиться символ → та результат який програма обрахує.

Завдання 3

Знайти похідну від заданої функції

; (1 похідна)

Результат:

Щоб знайти похідну треба скориставшись вікном «Арифметика» ввести дану функцію та поставии курсор після введених даних натиснувши комбінацію клавіш Ctrl+. після чого з’явиться символ → та результат який програма обрахує.

2) “Робота з комплексними числами”

Завдання 4

Знайти суму, різницю, добуток та відношення даних комплексних чисел Z1 та Z2, а також дійсну та уявну частини кожного з них, модуль та аргумент.

Z1 = 16.7 + 741·i; Z2 = -146.74 – 0.56·i; Одиниці виміру кута: Град.

Результат:

Для виконання дій з комплексними числами потрібно присвоїти змінним значення за допомогою :=. Для додавання віднімання ділення множення скористаємось простими математичними діями.

Для знаходження дійсної та уявної частини знайдемо функції Re та Im відповідно.

Для знаходження модулю, у вікні «Арифметика» знайдемо значок модуля. Підставивши змінну та поставивши знак = отримаємо відповідь. Значення аргументу обрахуємо обравши у вікні функцію arg, підставимо дані та отримаємо відповідь.

Лабораторна робота № 3

Тема: “Знаходження коренів полінома та коренів системи лінійних рівнянь”

Завдання 1

1)Знайдіть корені полінома:

а5

а4

а3

а2

а1

7

-7

1

0

5

Результат:

Для обрахунку коренів полінома спочатку присвоїмо змінним значення за допомогою :=. Потім напишемо функцію залежності polyroots від змінної а, тобто polyroots(а). Поставимо знак = та отримаємо відповідь.

Завдання 2

2) Розв’язати систему лінійних алгебраїчних рівнянь матричним способом (за допомогою оберненої матриці).

Результат:

Для розв’язання системи лінійних рівнянь матричним способом потрібно у вікні «Матрицы» обрати значок матриці. Після чого з’явиться вікнов якому треба записати кількість рядків та стовбців та натиснути ОК. Також треба записати формулу присвоївши їй ім’я змінної (в даній задачі х:=). Написавши ім’я змінної якій присвоєно формулу розрахунку та поставивши знак = отримаємо відповідь.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]