Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сук фин учет_2010.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
6.99 Mб
Скачать

Тема 11

СКЛАДАННЯ ТА ПОДАННЯ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ

11.1. Склад і подання фінансової звітності

Звітність — це впорядкована система узагальнення показ­ників, які характеризують діяльність підприємства за певний період. Вона складається на підставі даних фінансового облі­ку, містить кількісні та якісні характеристики діяльності під­приємства.

Виходячи із суті та призначення звітності, можна сформу­лювати до неї такі вимоги:

  • обов'язковість — всі підприємства мають подавати звіт­ність;

  • державна регламентація — складається звітність за єди­ними правилами і показниками, що визначено формами, які затверджуються Державним комітетом статистики України;

  • своєчасність, вірогідність, точність і повнота;

  • економічність — дотримання режиму економії при ве­денні обліку і складанні звітності.

Мета, склад і принципи підготовки фінансової звітності ви­значено П(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності".

Фінансова звітність — бухгалтерська звітність, що міс­тить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період.

538

Метою складання фінансової звітності є надання користува­чам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності та рух коштів підприємства.

Фінансова звітність включає шість форм: баланс (форма № 1), звіт про фінансові результати (форма № 2), звіт про рух грошових коштів (форма № 3), звіт про власний капітал (форма № 4), примітки до річної фінансової звітності (форма № 5), ін­формація за сегментами (форма № 6).

Звітним періодом для подання фінансової звітності є кален­дарний рік. У новоствореному підприємстві перший звітний період становить менше 12 місяців, але не більше 15 місяців.

Приклад. Підприємство зареєстроване 1 квітня 2009 р. Річна фі­нансова звітність його становить 9 місяців (квітень—грудень 2009 p.). Підприємство зареєстроване 1 листопада 2009 p., тоді показники за листопад, грудень 2009 р. будуть включені у звіт станом на 31 грудня 2010 p., який буде охоплювати діяльність за 14 місяців (листопад 2009 р. — грудень 2010 р.). У підприємства, що ліквідується, звітним періодом є період з початку року до дати прийняття рішення про його ліквідацію. Проміжна (місячна, квартальна) звітність, яка охоплює пев­ний період, складається наростаючим підсумком із початку звітного року. Вона включає баланс і звіт про фінансові результати, складається станом на кінець останнього дня кварталу.

Інформація, яка надається у фінансових звітах, має бути до­хідливою, розрахованою на однозначне тлумачення її користу­вачами, містити лише достовірну доречну інформацію, яка впливає на прийняття рішень користувачами, дає змогу об'єк­тивно оцінити події.

До відповідних органів (податкова служба, органи статисти­ки) за місцем знаходження підприємства подають оригінали звітів.

Фінансова звітність має надавати можливість користувачам порівнювати:

  • фінансові звіти підприємства за різні періоди;

  • фінансові звіти різних підприємств.

П(С)БО 1 виділяє чотири якісні характеристики фінансової звітності:

539

  1. дохідливість — однозначне тлумачення її користува­чами;

  2. достовірність — відсутність помилок, які можуть мати суттєвий вплив на рішення, що приймаються на підставі звіт­ності;

  3. зіставність — можливість порівнювати фінансові звіти за різні періоди та по різних підприємствах;

  4. доречність — забезпечення можливості своєчасно і пра­вильно оцінити минулі, теперішні і майбутні події.

Підприємства, що мають дочірні підприємства, крім фінан­сових звітів про власні господарські операції, зобов'язані скла­дати та подавати консолідовану фінансову звітність.

Податкова звітність подається податковим органам для роз­рахунку і контролю сплати податків. Окремо складається звіт­ність про використання коштів на соціальні заходи. Платежі у соціальні фонди для підприємства подібні до податків, тому звітність до соціальних фондів часто ототожнюють із податко­вою звітністю.

Бюджетні установи подають баланс, звіт про виконання за­гального фонду кошторису установи та інші форми, в яких відображають фактичне надходження і використання коштів за їх видами за звітний період та суми, передбачені коштори­сом.

Показники різних форм фінансової звітності взаємопов'я­зані. Тому розроблені їх алгоритми, що дає можливість за до­помогою комп'ютерів контролювати правильність складання звітності.

Фінансова звітність подасться органам, до сфери управління яких належать підприємства, трудовим колективам на їх ви­могу, власникам (засновникам) відповідно до установчих до­кументів, а також, згідно із законодавством, іншим органам та користувачам, зокрема органам державної статистики; щодо використання бюдясстних асигнувань, одержаних з державного бюджету, — органам Деря^авного казначейства, а щодо викорис­тання асигнувань, одержаних з місцевих бюджетів, — відповід­но фінансовим відділам райдеришдміністрації, міськвиконкомів та фінансовим управлінням обласних держадміністрацій.

540

Квартальна фінансова звітність подається підприємствами не пізніше 25 числа місяця, що настає за звітним кварталом, а річна — не пізніше 20 лютого наступного за звітним року.

Податкова звітність (податкові декларації) подається за ба­зовий податковий (звітний) період, що дорівнює:

а) календарному місяцю (у тому числі при сплаті місячних авансових внесків) — протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця;

б) календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі при сплаті квартальних або піврічних авансових вне­ сків) — протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя);

в) календарному року — протягом 60 календарних днів за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Форми фінансової звітності і порядок їх заповнення вста­новлюються:

  • для підприємств (крім банків) — Міністерством фінансів України за погодженням із Державним комітетом статистики України;

  • для банків — Національним банком України;

  • для бюджетних установ — Державним казначейством України.

Суб'єкти малого підприємництва фінансову звітність скла­дають за скороченою формою.

Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади подають зведену фінансову звітність про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів щодо всіх під­приємств, які належать до сфери їх управління, Міністерству економіки і Міністерству фінансів України.

Окремі підприємства та організації зобов'язані до 1 червня наступного за звітним року оприлюднювати річну фінансову звітність шляхом публікації у періодичних виданнях або роз­повсюдження її у вигляді окремих друкованих видань. До та­ких підприємств належать:

  • відкриті акціонерні товариства;

  • підприємства емітенти облігацій;

  • банки;

  • довірчі товариства;

541

  • валютні та фондові біржі;

  • інвестиційні фонди;

  • інвестиційні компанії;

  • кредитні спілки;

  • недержавні пенсійні фонди;

  • страхові компанії;

  • інші фінансові установи.

11.2. Баланс

Зміст і форма балансу та загальні вимоги до розкриття його статей визначено П(С)БО 2 "Баланс". Метою складання балан­су є надання користувачам повної, правдивої та неупереджепої інформації про фінансовий стан підприємства на звітну дату.

У балансі відображаються активи, зобов'язання та власний капітал підприємства (табл. 11.1).

Актив відображається в балансі за умови, що оцінка його може бути достовірно визначена й очікується отримання в май­бутньому економічних вигід, пов'язаних з його використанням.

Зобов'язання відображається у балансі, якщо його оцінка може бути достовірно визначена та існує ймовірність зменшення економічних вигід у майбутньому внаслідок його погашення.

Не допускається згортання статей активів та зобов'язань, крім випадків, передбачених відповідними П(С)БО. Напри­клад, не можна згортати дебіторську та кредиторську заборго­ваність за продукцію, товари, роботи, послуги за різними ви­дами податків тощо.

Згортання полягає у визначенні різниці між активами і зо­бов'язаннями. Наприклад, якщо підприємство "Зоря" дебітор (нам винне) на суму 100 грп, а підприємство "Прогрес" креди­тор (ми винні) на суму 140 грп, то в балансі потрібно показува­ти розгорнуто: в активі — дебітор на 100 грп, а в пасиві — зобо­в'язання на 140 гри. Не можна згорнути і показати у цьому випадку лише зобов'язання на суму 40 грн (140 - 100 = 40). Якщо за одним податком є переплата, а за іншим зобов'язання, то також згортати не можна. Переплату потрібно показати в активі балансу, а зобов'язання в пасиві.

542

коди

2009 12 31

14253082

20

01

Таблиця 11.1. Баланс

за ЄДРПОУ за КОЛТУУ за КОПФГ

за СПОДУ

за КВЕД

Контрольна сума

Дата (рік, місяць, число) Підприємство ТОВ "Дніпро"

Територія

Організаційно-правова колективна

форма господарювання

Орган державного управління

Вид економічної сільське

діяльності господарство

Одиниця виміру: тис. грн

Адреса: м. Канів, вул. Енергетиків. 7

БАЛАНС

на

рік

2009

Форма № 1

Код за ДКУД

1801001

Актив

Код рядка

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

І. Необоротні активи

Нематеріальні активи: • залишкова вартість

010

• первісна вартість

011

• накопичена амортизація

012

( )

( )

Незавершене будівництво

020

3,4

0,2

Основні засоби: • залишкова вартість

030

4089,4

3964,2

• первісна вартість

031

5842,0

6113,7

• знос

032

(1752,6)

(2149,5)

Довгострокові біологічні активи: • справедлива (залишкова) вар­тість

035

543

Продовження табл. 11.1

Актив

Код рядка

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

• первісна вартість

036

• накопичена амортизація

037

Довгострокові фінансові інвестиції: • які обліковуються за методом учас­ті в капіталі інших підприємств

040

• інші фінансові інвестиції

045

Довгострокова дебіторська заборго­ваність

050

• справедлива (залишкова) вар­тість інвестиційної нерухомості

055

• первісна вартість інвестиційної нерухомості

056

• знос інвестиційної нерухомості

057

Відстрочені податкові активи

060

Гудвіл

065

Інші необоротні активи

070

Усього за розділом І

080

4092,8

3964,4

II. Оборотні активи

Виробничі запаси

100

556,4

315,2

Поточні біологічні активи

110

156,2

763,7

Незавершене виробництво

120

15,7

40,0

Готова продукція

130

59,2

146,1

Товари

140

Векселі одержані

150

Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги: • чиста реалізаційна вартість

160

• первісна вартість

161

• резерв сумнівних боргів

162

( )

( )

Дебіторська заборгованість за розрахунками: • з бюджетом

170

• за виданими авансами

180

• з нарахованих доходів

190

544

Продовження табл. 11.1

Актив

Код рядка

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

• із внутрішніх розрахунків

200

Інша поточна дебіторська заборгованість

210

1,2

13,2

Поточні фінансові інвестиції

220

Грошові кошти та їх еквіваленти: • в національній валюті

230

310,7

1041,8

• у тому числі в касі

231

• в іноземній валюті

240

Інші оборотні активи

250

Усього за розділом II

260

1099,4

2320,0

III. Витрати майбутніх періодів

270

IV. Необоротні активи та групи вибуття

Баланс

280

5192,2

6284,4

Пасив

Код рядка

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

І. Власний капітал

Статутний капітал

300

5133,1

5133,1

Пайовий капітал

310

Додатковий вкладений капітал

320

Інший додатковий капітал

330

Резервний капітал

340

20,2

101,2

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)

350

353,0

Неоплачений капітал

360

( )

( )

Вилучений капітал

370

( )

( )

Усього за розділом І

380

5153,3

5587,3

II. Забезпечення наступних витрат і платежів

Забезпечення виплат персоналу

400

Інші забезпечення

410

Сума страхових резервів

415

Сума часток перестраховиків у страхових резервах

416

Продовження табл. 11.1

Пасив

Код рядка

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

Залишок сформованого призового фонду, ідо підлягає виплаті пере­можцям лотереї

417

Залишок сформованого резерву на виплату джек-поту, не забезпечено­го сплатою участі у лотереї

418

Цільово фінансування

420

Усього за розділом II

430

III. Довгострокові зобов'язання

Довгострокові кредити банків

440

151,9

Інші довгострокові фінансові зобов'язання

450

Відстрочені податкові зобов'язання

460

Інші довгострокові зобов'язання

470

Усього за розділом III

480

151,9

IV. Поточні зобов'язання

Короткострокові кредити банків

500

10,6

157,6

Поточна заборгованість за довго­строковими зобов'язаннями

510

Векселі видані

520

Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги

530

18,2

75,4

Поточні зобов'язання за розрахунками:

• з одержаних авансів

540

• з бюджетом

550

281,1

• з позабюджетних платежів

560

• зі страхування

570

• з оплати праці

580

8,0

• з учасниками

590

• із внутрішніх розрахунків

600

546

Закінчення табл. 11.1

Пасив

Код рядка

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

Зобов'язання, пов'язані з необорот­ними активами та групами вибут­тя, утримуваними для продажу

605

Інші поточні зобов'язання

610

10,1

23,1

Усього за розділом IV

620

38,9

545,2

V. Доходи майбутніх періодів

630

Баланс

640

5192,2

6284,4

Керівник: ГрибВ.М.

Головний бухгалтер: Дерева О.В.

Актив балансу має чотири розділи, пасив — п'ять розділів, у які згруповані статті балансу, що дає змогу повніше подати інформацію (рис. 11.1).

У розділі І "Необоротні активи" поєднується інформація про наявність нематеріальних активів, основних засобів, незавер­шеного будівництва, довгострокових фінансових інвестицій тощо. У підсумок включається залишкова вартість необорот­них активів, яка вираховується як різниця між їх первісною вартістю і сумою зносу.

У розділі II "Оборотні активи" активу балансу відобража­ють наявність запасів, дебіторської заборгованості, поточних фінансових інвестицій, грошових коштів та їх еквівалентів. Де­біторська заборгованість за товари, роботи і послуги в підсумок балансу включається за чистою рєалізаційною вартістю, яка ви­значається як різниця між сумою дебіторської заборгованості за розрахунками з покупцями і сумою резерву сумнівних боргів.

У розділі III "Витрати майбутніх періодів" активу балансу відо­бражають суму витрат, які мали місце у звітному або попередніх звітних періодах, але належать до наступних звітних періодів.

У розділі IV (А) "Необоротні активи та групи вибуття" акти­ву балансу відображають необоротні активи та групи вибуття, що утримуються для продажу.

547

За пасивом балансу в розділі І "Власний капітал" відобра­жають суму власного капіталу і нерозподіленого прибутку, а суму неоплаченого та вилученого капіталу і збитків відніма­ють від власного капіталу. Отже, підсумок за цим розділом по­казує реальну суму власного капіталу.

Розділ II "Забезпечення наступних витрат і платежів" паси­ву балансу включає залишки за забезпеченнями виплат персо­налу, страхових резервів, цільовому фінансуванню.

Розділ III "Довгострокові зобов'язання" пасиву балансу при­значений для відображення довгострокових кредитів банків та інших довгострокових зобов'язань.

Розділ IV "Поточні зобов'язання" пасиву балансу узагальнює залишки за короткостроковими кредитами банків, кредитор­ською заборгованістю та іншими поточними зобов'язаннями.

Розділ V "Доходи майбутніх періодів" пасиву балансу пе­редбачений для відобразкення доходів, які одержані протягом звітного періоду або попередніх звітних періодів, але відно­сяться до наступних звітних періодів.

Дані графи "На початок звітного періоду" переносять із по­переднього річного балансу з графи "На кінець звітного періо­ду" з урахуванням коригувань (якщо вони були) вступного за­лишку нерозподіленого прибутку

Актив = Власний капітал + Зобов'язаиня.

Для складання балансу використовують залишки за бухгал­терськими рахунками на останній день звітного періоду. У кін­ці року власник підприємства здійснює розподіл фінансового результату, що вносить зміни до статей балансу. Це називаєть­ся реформація балансу.

11.3. Звіт про фінансові результати

Метою складання звіту про фінансові результати є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про доходи, витрати, прибутки і збитки від діяльності підпри­ємства за звітний період.

549

Зміст і форма звіту про фінансові результати, а також за­гальні вимоги до розкриття його статей визначено П(С)БО З "Звіт про фінансові результати".

Доходи — збільшення економічних вигід у вигляді надхо­дження активів або зменшення зобов'язань, які приводять до зростання власного капіталу (крім зростання капіталу за раху­нок внесків власників).

Витрати — зменшення економічних вигід у вигляді вибут­тя активів або збільшення зобов'язань, які приводять до змен­шення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками).

Прибуток — сума, на яку доходи перевищують витрати, пов'язані з одержанням доходу.

Збиток — сума, на яку витрати перевищують доходи, для отримання яких здійснені витрати.

Звіт про фінансові результати надає інформацію про резуль­тати діяльності підприємства за звітний період та є основою для визначення його прогнозів на майбутні періоди.

Звіт складається з трьох розділів (табл. 11.2). У першому розділі "Фінансові результати" визначають фінансові резуль­тати за видами діяльності і в цілому по підприємству шляхом порівняння доходів і витрат.

550


Таблиця 11.2. Звіт про фінансові результати

Продовження табл. 11.2 ЗВІТ ПРО ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ

за

рік

2009 р.

Форма № 2

Код за ДКУД

1801003

І. ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ

Стаття

Код рядка

За звітний період

За поперед­ній період

Дохід (виручка) від реалізації продук­ції (товарів, робіт, послуг)

010

2815,2

1625,0

Податок на додану вартість

015

469,2

270,8

Акцизний збір

020

025

Інші вирахування з доходу

030

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

035

2346,0

1354,2

Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)

040

1670,7

1210,3

Валові фінансові результати: • прибуток

050

675,3

143,9

• збиток

055

Інші операційні доходи

060

У т.ч. дохід від первісного визнання біологічних активів і сільськогоспо­дарської продукції, одержаних унаслідок сільськогосподарської діяльності

061

Адміністративні витрати

070

99,4

68,3

Витрати на збут

080

50,1

Інші операційні витрати

090

У т. ч. витрати від первісного визнан­ня біологічних активів і сільськогос­подарської продукції, одержаних унаслідок сільськогосподарської діяльності

091

Фінансові результати від операційної діяльності: • прибуток

100

575,9

25,5

551

Продовження табл. 11.2

Стаття

Код рядка

За звітний період

За поперед­ній період

• збиток

105

Дохід від участі в капіталі

110

Інші фінансові доходи

120

Інші доходи

130

9,3

3,4

Фінансові витрати

140

1,6

Втрати від участі в капіталі

150

Інші витрати

160

4,9

1,9

Прибуток (збиток) від впливу інфляції на монетарні статті

165

Фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування: • прибуток

170

578,7

27,0

• збиток

175

У т.ч. прибуток від припиненої діяль­ності та/або прибуток від переоцінки необоротних активів та групи вибуття внаслідок припинення діяльності

176

У т.ч. збиток від припиненої діяльнос­ті та/або збиток від переоцінки необо­ротних активів та групи вибуття внаслідок припинення діяльності

177

Податок на прибуток від звичайної діяльності

180

144,7

6,8

Дохід з податку на прибуток від звичайної діяльності

185

Фінансові результати від звичайної діяльності: • прибуток

190

434,0

20,2

• збиток

195

Надзвичайні фінансові результати:

• доходи

200

• витрати

205

Податки з надзвичайного прибутку

210

Чисті фінансові результати: • прибуток

220

434,0

20,2

• збиток

225

Забезпечення матеріального заохочення

226

552

Закінчення табл. 11.2 II. ЕЛЕМЕНТИ ОПЕРАЦІЙНИХ ВИТРАТ

Найменування показника

Код рядка

За звітний період

За поперед­ній період

Матеріальні затрати

230

546,2

480,1

Витрати на оплату праці

240

301,4

289,3

Відрахування на соціальні заходи

250

74,3

65,7

Амортизація

260

401,0

375,2

Інші операційні витрати

270

447,2

118,4

Разом

280

1770,1

1328,7

Ш. РОЗРАХУНОК ПОКАЗНИКІВ ПРИБУТКОВОСТІ АКЦІЙ

Назва статті

Код рядка

За звітний період

За поперед­ній період

Середньорічна кількість простих акцій

300

Скоригована середньорічна кількість простих акцій

310

Чистий прибуток, що припадає на одну просту акцію

320

Скоригований чистий прибуток, що припадає на одну просту акцію

330

Дивіденди на одну просту акцію

340

Керівник: Гриб В.М.

Головний бухгалтер: Дерева О.В.

У другому розділі "Елементи операційних витрат" відобра­жають операційні витрати за їх елементами.

Третій розділ "Розрахунок показників прибутковості ак­цій" заповнюють акціонерні товариства, прості акції яких від­крито продаються та купуються на фондових біржах, включа­ючи товариства, де такі акції перебувають у процесі випуску.

Звіт про фінансові результати складається наростаючим під­сумком із початку року на підставі інформації, що міститься на рахунках класів 7 "Доходи і результати діяльності", 8 "Витрати за елементами", 9 "Витрати діяльності".

Доходи і витрати у звіті про фінансові результати відобра­жаються в розрізі звичайної діяльності і надзвичайних подій.

553

Звичайна діяльність — будь-яка основна діяльність підпри­ємства, а також операції, що її забезпечують або виникають внаслідок її проведення.

Надзвичайна подія — подія або операція, яка відрізняється від звичайної діяльності підприємства, та не очікується, що вона повторюватиметься періодично або в кожному наступно­му звітному періоді.

Розділ II "Елементи операційних витрат" звіту про фінансо­ві результати складають на підставі інформації накопиченої на рахунках класу 8 "Витрати за елементами", в якому на кож­ний елемент витрат передбачено окремий рахунок.

Якщо на підприємстві рахунки класу 8 не ведуть, то інфор­мацію для складання розділу II звіту про фінансові результати беруть шляхом аналізу кредитових оборотів за рахунками з об­ліку запасів, зносу (амортизації) основних засобів, розрахунків з оплати праці, розрахунків за соціальним страхуванням та ін.

Розділ III "Розрахунок прибутковості акцій" звіту про фі­нансові результати складають шляхом проведення арифметич­них розрахунків.

Суб'єкти малого підприємництва складають фінансовий звіт за скороченою формою показників, яка включає баланс і звіт про фінансові результати. Інші чотири форми фінансової звіт­ності (звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал, примітки до річної фінансової звітності, інформація за сегмен­тами) суб'єкти малого підприємництва не складають.

11.4. Інші форми фінансової звітності

На підприємствах витрачаються гроші на закупівлю сиро­вини, матеріалів та надходження від реалізації продукції, то­варів, робіт, послуг, основних засобів тощо. Безпосередньо в балансі показується лише наявність грошей на початок і кі­нець звітного періоду, а даних про їх рух немає. У Звіті про фі­нансові результати відображається сума нарахованих доходів, витрат та прибутку протягом звітного періоду, але немає ін­формації про джерела надходження та видатку грошових кош-

554

тів. Проте потенційних інвесторів, кредиторів, власників може цікавити інформація про причини зміни наявності грошей, джерела їх надходження та канали витрачання. Така інформа­ція відображається у звіті про рух грошових коштів, який по­дається у складі річної фінансової звітності. Звіт складається на основі балансу, звіту про фінансові результати, а також да­них бухгалтерського обліку.

Зміст і форма звіту про рух грошових коштів та загальні ви­моги до розкриття його статей визначено П(С)БО 4 "Звіт про рух грошових коштів". Метою складання звіту про рух грошо­вих коштів є надання користувачам фінансової звітності по­вної, правдивої та неупередженої інформації про зміни, що відбулися у грошових коштах підприємства та їх еквівалентах за звітний період.

У звіті про рух грошових коштів наводяться дані про рух гро­шових коштів протягом звітного періоду в результаті операцій­ної, інвестиційної та фінансової діяльності. Це дає можливість користувачам звітності оцінювати вплив видів діяльності на фінансовий стан підприємства та суму його грошових коїнтів.

У звіт не включають внутрішні зміни у складі грошових кош­тів та їх еквівалентів, бартерні та інші негрошові операції. Ре­зультат руху грошових коштів визначається непрямим методом шляхом коригування суми прибутку (збитку) звітного періоду.

Зміст і форма звіту про власний капітал і загальні вимоги до розкриття його статей визначено П(С)БО 5 "Звіт про власний капітал". Метою складання звіту про власний капітал є роз­криття інформації про зміни у складі власного капіталу під­приємства протягом звітного періоду. У звіті зазначаються дані про наявність та рух власного капіталу за видами.

Звіт про власний капітал складається за рік на підставі да­них бухгалтерського обліку.

Власний капітал — це частина активів підприємства, що за­лишається після вирахування всіх його зобов'язань.

Власний капітал включає: статутний капітал, пайовий ка­пітал, додатковий капітал, резервний капітал, нерозподілений прибуток, неоплачений капітал, вилучений капітал.

Наявність власного капіталу легко визначається за балан­сом. Проте користувачів інформації цікавлять також зміни,

555

які відбулися у складі власного капіталу, а також причини та­ких змін. Це розкривається у "Звіті про власний капітал". Ін­формацію для складання цього звіту беруть із рахунків класу 4 "Власний капітал та забезпечення зобов'язань".

Примітки до фінансової звітності деталізують та роз'ясню­ють інформацію щодо фінансово-майнового стану підприєм­ства та результатів його діяльності, розкривають найважли­віші обставини, які мали вплив на діяльність підприємства. Примітки мають важливе значення для користувачів звітності стосовно правильного розуміння ними поданої інформації.

У примітках до фінансових звітів потрібно розкрити: об­лікову політику підприємства; інформацію, яка не наведена безпосередньо у фінансових звітах, але є обов'язковою за від­повідними положеннями; інформацію, що містить додатковий аналіз статей звітності, потрібний для забезпечення її зрозумі­лості та доречності.

Типова форма фінансової звітності № 5 "Примітки до річної фінансової звітності" затверджена наказом Міністерства фі­нансів України від 29 листопада 2000 р. № 302 "Про примітки до річної фінансової звітності".

Примітки до річної фінансової звітності подаються у тексто­вому вигляді та у формі затверджених таблиць, яких усього п'ятнадцять.

I. Нематеріальні активи. Зазначається залишок первісної вартості та зносу нематеріальних активів на початок року, над­ ходження, переоцінка, та вибуття за рік і залишок їх на кінець року. Інформація наводиться за групами нематеріальних ак­ тивів згідно з їх класифікацією. Для заповнення цього розді­ лу використовують дані бухгалтерського обліку за рахунком

12 "Нематеріальні активи", та за субрахунком 133 "Накопиче­ на амортизація нематеріальних активів".

II. Основні засоби. Подається інформація про залишок основ­ них засобів на початок року, їх надходження, вибуття та зали­ шок на кінець року. При цьому зазначають первісну вартість основних засобів і суму їх зносу. Така інформація подається за групами основних засобів, які виділяють згідно з прийнятою класифікацію. Розділ складається за даними обліку рахунків 10 "Основні засоби", 11 "Інші необоротні матеріальні активи",

13 "Знос (амортизація) необоротних активів".

556

  1. Капітальні інвестиції. Наводиться розмір проведених капітальних інвестицій в капітальне будівництво, придбання основних засобів, формування основного стада тощо. Склада­ється розділ за даними рахунку 15 "Капітальні інвестиції".

  2. Фінансові інвестиції. Подається інформація про фінан­сові інвестиції за методом участі в капіталі та інші фінансові інвестиції. Показники цього розділу заповнюють за даними об­ліку на рахунку 35 "Поточні фінансові інвестиції".

V. Доходи і витрати. Відображаються доходи і витрати за іншою операційною діяльністю та фінансовою діяльністю. За­ повнюють розділ за даними обліку на рахунках 71 "Інший опе­ раційний дохід", 72 "Дохід від участі в капіталі", 73 "Інші фі­ нансові доходи", 74 "Інші доходи", 94 "Іншівитрати операційної діяльності", 95 "Фінансові витрати", 96 "Втрати від участі в капіталі".

VI. Грошові кошти. Подається інформація про наявність на кінець року грошових коштів у касі, на поточному рахунку в банку, грошових коштів у дорозі, еквівалентів грошових ко­ штів. Заповнюють цей розділ за даними рахунків ЗО "Каса", 31 "Рахунки в банках", 33 "Інші кошти".

VII. Забезпечення і резерви. За видами забезпечень показу­ ються залишки на початок і кінець року, їх збільшення та ви­ користання протягом року. Цей розділ заповнюють з рахунку 47 "Забезпечення майбутніх витрат і платежів".

VIII. Запаси. За видами запасів показується їх балансова вартість на кінець року, переоцінка за рік. Заповнюють розділ за даними обліку рахунків класу 2 "Запаси" (рахунки 20—28).

XI. Дебіторська заборгованість. Показується наявність на кінець року дебіторської заборгованості з розшифровкою за строками погашення.

X. Нестачі й втрати від псування цінностей. Подається інформація про суми виявлених нестач і втрат та їх стан.

XI. Будівельні контракти. Подається інформація про дохо­ ди і витрати, пов'язані з виконанням будівельних контрактів.

XII. Податок на прибуток. Наводиться інформація про суму поточного та відстроченого податку на прибуток, а також суму відстрочених податкових активів та податкових зобов'язань.

XIII. Використання амортизаційних відрахувань. Відобра­ жається інформація про нараховану амортизацію і викорис-

557

тання її на відтворення основних засобів і нематеріальних ак­тивів за такими напрямами: будівництво об'єктів; придбання (виготовлення) основних засобів; поліпшення (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо) основних засобів; придбання (створення) нематеріальних ак­тивів; інші капітальні роботи; погашення позик, включаючи позички, отримані на капітальні інвестиції.

XIV. Біологічні активи. Наводиться інформація про довго­ строкові та поточні біологічні активи, які обліковуються за первісною та справедливою вартістю.

XV. Фінансові результати від первісного визнання та реа­ лізації сільськогосподарської продукції та додаткових біоло­ гічних активів. Відображається інформація від первісного ви­ знання та реалізації сільськогосподарської продукції.

Крім передбачених стандартних форм звітності готують до­даткову інформацію, яка подається в довільній формі у вигля­ді пояснювальної записки. Наводиться наказ про облікову по­літику підприємства. У примітках до фінансової звітності відображають події, які надають додаткову інформацію про об­ставини, що існували на дату балансу. До них належать: оголо­шення банкрутом дебітора підприємства; переоцінка активів після звітної дати, інформація про фінансовий стан дочірніх та асоційованих підприємств, що свідчить про стійке зниження ринкової вартості їх акцій; отримання від страхової організа­ції даних про уточнення розміру страхового відшкодування; виявлення помилок у звітності тощо.

Фінансова звітність супроводжується листом підприємства, в якому вказується склад звітності, що подається.

Методологічні засади формування інформації про доходи, витрати, фінансові результати, активи і зобов'язання звіт­них сегментів та розкриття їх у фінансовій звітності визначає П(С)БО 29 "Фінансова звітність за сегментами".

Інформація формується у бухгалтерському обліку за госпо­дарськими та географічними сегментами, які визначаються підприємством на основі його організаційної структури. Сег­мент може бути визначений і за критерієм дотримання єдиного технологічного процесу, який може здійснюватися в кількох географічних регіонах.

558

Інформація за сегментами дає змогу аналізувати за сегмен­тами доходи, витрати, фінансові результати, активи, зобов'я­зання, капітальні інвестиції та амортизацію необоротних ак­тивів.

11.5. Консолідована фінансова звітність

Господарським кодексом України від 16 січня 2003 р. № 436-IV (ст. 126) передбачено функціонування асоційованих підприємств (господарських організацій) як групи суб'єктів господарювання — юридичних осіб, пов'язаних між собою відносинами економічної та/або організаційної залежності у формі участі у статутному фонді та/або управлінні. Залежність між асоційованими підприємствами може бути простою і ви­рішальною.

Проста залежність між асоційованими підприємствами виникає тоді, коли одне з них має можливість блокувати при­йняття рішень іншим (залежним) підприємством, які повинні прийматися відповідно до закону та/або установчих докумен­тів цього підприємства кваліфікованою більшістю голосів.

Вирішальна залежність між асоційованими підприємств вами виникає у разі, якщо між підприємствами встановлюють­ся відносини контролю — підпорядкування за рахунок пе­реважної участі контролюючого підприємства у статутному фонді та/або загальних зборах чи інших органах управління іншого (дочірнього) підприємства, зокрема володіння конт­рольним пакетом акцій.

Суб'єкт господарювання, що володіє контрольним паке­том акцій дочірнього підприємства (підприємств), визнається холдинговою компанією. Між холдинговою компанією та її дочірніми підприємствами встановлюються відносини контро­лю — підпорядкування відповідно до вимог.

Якщо з вини контролюючого підприємства дочірнім підпри­ємством було укладено невигідні для нього угоди або здійснено невигідні операції, то контролююче підприємство має компен­сувати завдані дочірньому підприємству збитки. Якщо дочірнє

559