Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні заняття_ДП,ДЮ-111_І_сем..doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
571.39 Кб
Скачать

І. Виконання блоку письмових домашніх завдань

1. Доберіть правильні відповідники до поданих слів.

Бумажник, бурний, бутилка, вдох, вдребезгі, верхушка, взаїмний, взятка, взривчатка, виговор, видний чоловік.

2. Поясніть помилки та способи їх усу­нення.

1. На вид вона була дуже уставшою. 2. Суб'єктом даного злочину являється фізична осудна особа. 3. На двох місцях надворі вирвана трава, що дає підстави предполагати, що мотоцикл заводили з буксира. 4. При огляді примінявся фотоапарат "Зеніт—11". 5. Зайшовши в хату, громадянка Марчук М. І. помітила, що в неї викрали два килими, жіно­чий плащ і хрустальний посуд. 6. На полках серванта наявні відбитки пальців. 7. Біля лівого кута будинка, де стояв мото­цикл "Восход—М", трава крепко вим'ята, валяються окурки від сігарет "Пріма". 8. По словам Бистрової І., вона всіляко старається сохранити сім'ю. 9. Під час огляду від учасників огляду місця події заяв по поводу порядку проведення огляду, змісту протоколу, плану не поступало.

3. Вкажіть на порушення чистоти мо­влення у таких словосполученнях:

Зробити вскритіє, дати взятку, розискна версія, написати оправку про хід справи, давати указанія, ядовита речовина, преступне діяння, обща довіреність, необосроване затриман­ня, заплатити налічними, взяти взайми, отпечатки пальців, охрана об'єкта, очередной допит.

Іі. Виконання блоку письмових завдань на практичному занятті

1. У наведених реченнях виправте до­пущені помилки.

1. Першою на місце пригоди прибула пожарка команда. 2. На участку Нагорного Л. А. було скоєно сім крадіжок приватного майна. 3. З моїх слів записано вірно. 4. Решта цінностей досталася сім'ї у спадок. 5. За бухгалтерськими документами розстрочку оформили у 1994 році. 6. Розбійний напад здійснили випивші підлітки. 7. Громадянинові К. довелося скриватися від вимагачів майже місяць. 8. Група одержала орієнтировку близько 3 години. 9. На перший погляд, банківські документи внушали довіру. 10. Дальше перебування на свободі було невиправдане. 11. Автомобіль затримано на контрольно-пропускному пункті заводу. 12. Група задержання приступила до операції в 14.35 год. 13. Розроблений план передбачав також захоплення залож­ників, які працювали як обслужуючий персонал. 14. При обшуку вилучено ювелірних виробів на суму 173 тис. гривень: 17 (сімнадцять) золотих кілець обручальних; 31 (тридцять одну) цепочку; 3 (три) пари сережок.

2. Знайдіть помилки у реченнях. Назвіть довідкові джерела, на підставі яких можна виправити неточності.

1. В дальнійшому нам доведеться звернутися до свідків у цій справі. 2. Досвід в цьому напрямі наробляється. 3. Слід­чі дії були неоправданими з точки зору адвоката. 4. Якщо слідчий не буде слідувати цим вимогам, він відповідатиме по закону. 5. В Криму задержано групу, яка зберігала зброю і вибухові пристрої. 6. Матеріально-технічне забезпечення міліції далеке від ідеального обеспечення. 7. У затриманого виявлено крадені речі: куртка шкіряна, шапка норкова, кульчики золоті і наплічник шкільний. 8. З порушенням вимог доставляються спецчемодани. 9. Із того, що плану­валося, нічого не получилося. 10. Учбовий план прийняв і затвердив начальник відділу. 11. Нам ще не доложила про справи бельєва група. 12. У нас є нове предпісаніє, яким му­симо керуватися. 13. Речова служба вже знає, скільки треба заказать рубашок для загону "Беркут". 14. Група усілєнно занімаеться фізпідготовкою. 15. Нам вночі приходиться по два рази піднімать лічний состав. 16. Як требуе міністр, так і будемо робить. 17. Судимі особи, які вже не раз при­тягувалися до кримінальної відповідальності, скоїли ще два протиправні проступки. 18. Там, де колись була розгрузочна, стало мало місця для застройки.

3. Запропонуйте нормативні варіанти до поданих словосполучень.

Виписка з протоколу; міроприємства райвідділу; засту­пати в караул; таможений збір; звертання пайщика; зафік­соване вимагательство; під час стажировки майора; змінена фамілія; відкрита нова столова; нести дежурство; заболів грипом; виявив участковий; поступив у санчасть; бойова задача; виявлена взривчатка; контрольний вистріл у висок; сльозоточивий газ; взяти заложника; вибіг із засади.

4. Знайдіть хиби у наведених реченнях, виправте їх.

1. Чоловік громадянки К. застукав її в хаті з невідомим і, за його словами, замочив його на місці. 2. За ноу-хау, що широко використовувалася в ліцензійних угодах, договорах про технічне співробітництво, лізингу, встановлювалися демпінгові ціни. 3. Імідж цього закладу добре відомий усім. 4. Консенсуси сім'ям не вдалося досягти. 5. Ще в минулому році злочинне угруповання пропонувало фірмі бути під їх­нім дахом.