Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія політичних та правових вчень (Федущак-П...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.69 Mб
Скачать

5. Додаток (Витяги з першоджерел) Конфуцій

«Не роби іншим того, чого не бажаєш собі»

«Якщо управляти народом за допомогою законів і підтримувати порядок за допомогою покарань, народ прагнутиме ухилитися і не відчуватиме сорому. Якщо ж управляти народом за допомогою чеснот і підтримувати порядок за допомогою ритуалу, народ знатиме сором і він виправиться»

«Якщо правитель любить ритуал, ніхто не насмілиться бути нешанобливим; якщо правитель любить справедливість, ніхто не посміє бути непослушним, якщо правитель любить правду, ніхто не насмілиться бути нечесним»

«Благородний чоловік виконує обов’язок і дотримується закону, простолюдин думає як би краще влаштуватись і одержати вигоду. Перший – вимогливий до себе, другий – до людей. Благородний чоловік боїться трьох речей: він боїться веління неба, великих людей і слів досконало мудрих. Низька людина не знає велінь неба і не боїться його, з презирством ставиться до високих людей, що займають високе положення, залишає без уваги слова мудрої людини»

Лао-цзи

«Якщо в державі багато законів і постанов, то кількість злочинців збільшиться»

«Хоч війна можливо ставить за мету спокій, але вона без сумніву є злом»

Мо-цзи

"син неба" і чиновники, та й глава сім’ї – всі вони повинні одержати оцінку суспільства, яке і скаже, наскільки їх таланти відповідають посаді, після чого вони і можуть бути обрані"

Шан-ян

«Мудрий творить закон, а дурень обмежений ними»

«Порядок у державі досягається трьома шляхами: законом, довір’ям, владою. Закон – це те, чого спільно дотримуються правителі і сановники. Довір’я – це те, що спільно встановлюють правителі і сановники. Влада – це те, чим розпоряджається лише сам правитель»

«Той, хто хоче позбутися від людей, які проголошують промови про чесноти, повинен ввести закон про взаємне стеження»

Закони Ману

«Де діє чорне, червонооке покарання, яке знищує злочинців, там піддані не обурюються, якщо вождь добре наглядає»

«Закон губить, якщо його порушують, охороняє, якщо його дотримуються»

«Той правитель плану якого не знають інші люди, навіть всі разом, захоплює всю землю, навіть позбавлений скарбів»

Геракліт

«Закони держави повинні відповідати єдиному загальному закону, всеуправляючому розуму. Народ повинен боротися за такий закон, як за свої стіни»

Настанова фараона Тутмоса ІІІ

«Пам’ятай, що високий чиновник Твого рангу живе на очах у всіх. Вітер і вода розповідають про все, що він робить, і ніколи не залишається в таємниці те, що він зробить. Єдиний для такого чиновника порятунок – суворо додержувати букви законів і робити так, як у них написано».

Повчання Гераклеопольського царя Ахтоя

«Оберігайся карати несправедливо. Не вбивай. Не добре це для тебе… Твори істину і ти будеш довго жити на землі. Втішай того, хто плаче, не притісняй вдову, не проганяй людину через майно батька її».

Кодифікація Юстиніана

«Ні закони, ні сенатусконсульти не можуть бути написані так, щоб вони вхоплювали всі випадки, які коли-небудь стануться, але достатню, щоб вони розповсюджувались на те, що найчастіше трапляється»

Закони царя Хамурапі

«Щоб справедливість у країні примусити сяяти, щоб знищити злочинців і злих, щоб сильний не притісняв слабого, щоб справедливо керувати людьми і дати країні щастя»

Повчання давньошумерського мудреця Шурупака

«Не вбий, не вкради, не свідчи неправдиво, не твори сварки, не здійснюй насильства, не заглядай на заміжню, не суєслов, поважай батька і матір, старших братів і сестер»

Протагор

«У кожній справі є дві протилежні думки, треба тільки вміти підібрати аргументи pro i contra»

«Право добре доти, доки поліс його таким визнає»

Антифон

«Людські закони є довільні, а право природи є обов’язкове”, „Більшість законів ворожі природі»

Гіпій

«Неписане право, Божественне і справедливе, яке має автоматичну силу відплати, оскільки порушення його завжди каране природою, а не людьми. Людські закони змінні і до того ж не завжди справедливі»

Ксенофонт

«Не той є вождем, хто має скіпетр, кого обрав натовп, визначив випадок або хто захопив владу силою чи підступом, а той, хто вміє наказувати. Не достатньо бути мудрим, бо наказування є мистецтвом застосування. Не досить знати як щось робити, треба вміти це робити на практиці. Не досить і таланту, мистецтву управління треба навчитись. Інакше правитель є некомпетентним неуком»

Представники стоїцизму

«Людина як пес, що прив’язана до воза: розумна сама біжить за возом, глупу, яка опирається, тягне силою»

«Найвище право природи керує всім космосом, вічне і для всіх людей однакове. Це зібрання наказів Розуму відповідає природі світу і людини»

«Кожен філософ є завжди вільний, а дурень – завжди залежний від своїх бажань і зовнішніх цінностей»

«Справжній мудрець є вільним навіть у кайданах»

«Наука права міститься не в едиктах чи законах, а в самій сутності філософії, а філософія вчить, що всі люди володіють розумом, цей розум є закон. Це той розум … однаковий в Афінах і в Римі»

Епікур

«Несправедливість не є щось погане, саме собою варте покарання; але внаслідок порушення договору вона підлягає покаранню»

«Багатство без міри – це великі злидні»