Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_fin_zar_korp.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
822.78 Кб
Скачать

1. Загальні положення

Результати рішення задач оформлюється на аркушах формату А4 (210 297 мм) рукописним або машинним (за допомогою комп’ютерної техніки) способом на одному боці аркуша білого паперу.

За машинного способу виконання роботу друкують через півтора інтервали 14 шрифтом, а за рукописного – з розрахунку не більше 40 рядків на сторінці за умови рівномірного її заповнення.

На першій сторінці роботи вказується варіант і всі його теоретичні питання та номери практичних завдань (при виконанні індивідуального завдання). На останній сторінці зазначається список використаної літератури.

Текст самостійної роботи слід друкувати, додержуючись таких розмірів полів: верхній, лівий і нижній – не менше 20 мм, правий – не менше 10 мм.

Відповідь на кожне теоретичне питання оформлюється з нової сторінки та повинна мати певну логіку побудови, послідовність і завершеність.

Відповідь на кожне теоретичне питання має бути в межах 6-8 сторінок машинного тексту або 10-12 сторінок рукописного тексту.

При рішенні задач слід звернути увагу на те, що при використанні формул в задачах необхідно навести пояснення значень символів, що входять до формули. Пояснення слід наводити безпосередньо під формулою у тій послідовності, в якій вони наведені у формулі. Пояснення значення кожного символу слід давати з нового рядка.

Перший рядок пояснення починають з абзацу словом «де» без двокрапки.

Формули та рівняння розташовують безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються, посередині сторінки.

Вище і нижче кожної формули або рівняння повинно бути залишено не менше одного вільного рядка.

2. Робоча навчальна програма з дисципліни «фінанси зарубіжних корпорацій»

Тема 1. Сутність, функції та управління фінансами зарубіжних корпорацій

Предмет дисципліни – економічні відносини, оформлені юридично між корпорацією та іншими агентами виробництва з приводу формування і розподілу капіталу корпорації з метою отримання прибутку за умов невизначеності та ризику. Категорії корпоративних фінансів.

Функції корпоративних фінансів. Функція формування капіта­лу корпорації. Досягнення оптимальної структури капіталу. Ціна капіталу. Функція розподілу капіталу корпорації. Визначення на­прямків його вкладення. Основний та оборотний капітал. Інвес­тиції в наукові дослідження, інновації, новітні технології. Форму­вання капіталу і фінансова політика корпорації. Розподіл капіталу та інвестиційна політика корпорації.

Вплив державного регулювання на фінансову та інвестиційну політику корпорації. Прийняття рішень, що визначають головні напрямки політики корпорацій.

Фінансове зовнішнє середовище. Стан фінансового ринку, попит і пропонування капіталу, процентні ставки, кредитно-грошова полі­тика центрального банку, бюджетний дефіцит, державний борг, по­датки, митні тарифи і квоти. Вплив фінансового зовнішнього сере­довища на фінансову та інвестиційну політику корпорації.

Тема 2. Корпорація як суб'єкт права

Розвиток законодавства щодо корпорації. Закони про корпо­рацію в романо-германській (континентальній) і англосаксонсь­кій системах права. Вплив європейської інтеграції на розвиток акціонерного права.

Акціонерне товариство (корпорація або компанія) як юридична особа. Обмежена відповідальність акціонерів за зобов'язаннями корпорації.

Види корпорацій, порядок їх створення та реєстрації. Обов'яз­кові реквізити статуту корпорації. Об'єднання та групи підпри­ємств. Групи підприємств у офшорних зонах. Організація упра­вління офшорної компанії.

Управління корпорацією. Права та обов'язки посадових осіб. Загальні збори акціонерів. Рада директорів. Наглядова (спосте­режна) рада.

Захист прав акціонерів та кредиторів. Права акціонерів щодо збереження акціонерного капіталу. Права кредиторів у разі змен­шення акціонерного капіталу.

Господарські угоди корпорацій. Джерела господарських дого­ворів. Види договорів.

Законодавство про неплатоспроможність та банкрутство, його цілі. Проблеми трансграничної неплатоспроможності.

Рух капіталу корпорації. Вартісний цикл обороту капіталу. Його відправна стадія – конкурентна позиція. Внутрішні і зов­нішні фінансові потоки.

Управління фінансами корпорації, його головні принципи. Контрольна функція управління фінансами. Органи управління. Головна ціль фінансового управління – забезпечення зростання капіталу корпорації та добробуту акціонерів корпорації. Значення внутрішньої і зовнішньої інформації в організації управління.

Правове становище корпорації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]