Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В УПРАВЛІННІ ТУРИЗМОМ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
33.83 Кб
Скачать

Впровадження нових проектів

Комп'ютерні технології одержали високий темп розвитку за останні декілька років. Будь-який директор фірми, що прийняв рішення про встановлення локальної мережі, має можливість по запиту виводити майже будь-який вид оперативних даних на монітор, встановлений у його кабінеті. Це дозволяє йому уважніше спостерігати за обстановкою в офісі, контролювати ситуацію на ринку і, отже, приймати більш правильні рішення. Така реакція відбиває загальну тенденцію. Усе більш вражаючі (із технічної точки зору) проекти рекомендуються на розгляд управлінському персоналу компанії. Причому, особлива увага приділяється програмі по їхньому впровадженню, що містить три окремих питання. З технічної точки зору, - чи можливо застосування даного проекту в рамках доступних технологій і наших власних технічних ресурсів? З економічної точки зору, - які вигоди принесе нам даний проект, яке буде співвідношення прибутків і витрат при здійсненні впровадження проекту? І з погляду експлуатаційної можливості, - якщо система успішно розроблена, чи буде вона ефективно використовуватися і чи застосують менеджери систему у своїй діяльності або ж вони будуть ігнорувати її і навіть протистояти їй?  У момент пропозиції проекту мало хто може дати остаточну відповідь на ці ключові питання, особливо в тих випадках, коли мова йде про впровадження особливо складних і амбіційних планів комп'ютеризації. Тому відбувається постійна оцінка можливих технічних і економічних ризиків, а також ефективність відрахувань, що відіграє велику роль для підтримки проекту на належному рівні. Важливим чинником виступає також попередній аналіз, що може запобігти істотним економічним втратам при неправильному використанні комп'ютерних ресурсів.  Фактично ж, кращим аргументом для ухвалення рішення менеджером є те, що за допомогою комп'ютерних технологій можна забезпечити необхідний вплив на витрати, але при цьому вигоди можуть бути реально оцінені тільки тими керівниками, що розуміють, яка політика і які дії впливають на результат.  Щоб повністю розкрити економічний потенціал комп'ютерного проекту, можуть знадобитися істотні зміни в діяльності компанії: нова корпоративна політика, реорганізація штату і т.д. Це, звичайно, потребує підтримки працюючих менеджерів і їхнього штату, а також співробітництва зі своїми турагентами, партнерами і навіть із клієнтами.

Роль комп'ютера в управлінні робочим потоком

Часто буває надзвичайно важко оцінити весь економічний потенціал спеціалізованих програм тільки тому, що ніхто не може сказати, як компанія існувала б сьогодні без комп'ютерів. Але було б важко і переконати керівництво багатьох компаній, що комп'ютер не має ніякого відношення до прибутків, що вони отримали.  Роздивимося ситуацію в уже згадуваній туристичній компанії «Пілігрим» (Львів, Україна), чия початкова комп'ютерна система управління була введена в дію приблизно три року тому. У цій компанії комп'ютер тепер відграє важливу роль в управлінні.

Деякі з розв'язуваних задач:

- Об'єднання прогнозів обсягів продажів всієї агентської мережі. Дані прогнозів об'єднуються по областях місцезнаходження агентств, маршрутам і т.д. Вони співвідносяться з результатами минулого років, щоб встановити загальні тенденції для кожного напрямку діяльності. Вище керівництво фірми використовує цей аналіз у щорічному обговоренні бюджету.  - Планування щоквартальних нормативів. Ці плани корегуються щомісяця за допомогою порівняння даних про обсяги продажів і звітів про кількість нереалізованих турів.  - Створення сукупних звітів про продуктивність праці. Крім забезпечення детальною інформацією щодо заробітної плати аналізується зміст роботи кожного співробітника - це неоціненна допомога у плануванні виробництва.  Вище керівництво визнає заслуги комп'ютера в управлінні робочим потоком. Економія стала значною, оскільки знизився річний рівень витрат на оплату праці в результаті використання комп'ютерів.