Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
14Світове господарство.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
315.39 Кб
Скачать

7 Проблеми інтеграції економіки України у світове господарство

З набуттям незалежності перед Україною постало питання про організацію своєї власної зовнішньої економічної діяльності. Правові основи цієї діяльності були закладені в Законі України "Про зовнішньоекономічну діяльність" (1991 р.). Але сам процес налагодження зовнішньої торгівлі зіткнувся з цілою низкою проблем. Найбільш гостра з них була пов'язана з кризою в економіці, яка продовжувалась майже 10 років - з 1991 по 1999 рр. включно. У цей період аж до 1995 р. зовнішньоторговельний оборот зменшувався. Потім він почав потроху зростати, набуваючи потужної динаміки в період пожвавлення й піднесення національної економіки, з початку 2000 р. і приблизно до середини 2005 р. З початком світової фінансової кризи у другій половині 2008 р. відбулося помітне скорочення зовнішньоторговельного обороту і різко (до 16млрд дол. СІНА у 2008 р.) зросло від'ємне сальдо торговельного балансу. Світова фінансова криза 2008-2009 рр. ще більше погіршила ситуацію. Охарактеризуємо зовнішню торгівлю України, щоб повніше уявити її стан і найбільш суттєві проблеми.

Наша торгівля із зарубіжними країнами з погляду її товарної структури характеризується суттєвим переважанням сировинної продукції. Частка продукції машинобудування (машини, обладнання, транспортні засоби) не перевищує 15 %, тоді як у розвинених країнах, таких як Німеччина, Японія, СІНА, за значно більшого товарообігу ця частка досягає майже 50 %. Це безпосередній наслідок нераціональної структури нашої економіки і загальної її технічної відсталості ще в межах колишнього СРСР. У сировинній складовій нашого експорту переважає продукція металургійного комплексу, видобувної та хімічної промисловості. Це надскладна проблема для нашої країни, і вона може бути кардинально вирішена тільки завдяки структурній перебудові української економіки, а це складне й довготривале реформування, яке залежить від багатьох чинників.

Імпорт України більше ніж наполовину складається з сировини і матеріалів. При цьому в його обсязі частка енергоносіїв становить близько 80 %. Така структура нашого імпорту робить економіку дуже чутливою до змін кон'юнктури на світовому ринку енергоносів. А якщо врахувати той факт, що постачання енергоносіїв в Україну практично не диверсифіковане, то наша держава потрапляє в досить значну залежність від північного сусіда, який і є генеральним постачальником енергоносіїв в Україну. Низький рівень демократії в Росії і дуже потужні імперські настрої, як в олігархічно-владної верхівки, так і певною мірою в населення, часто призводять до прямого використання позиції монопольного постачальника для досягнення своїх політичних цілей. Реальним і бажаним заходом тут може стати тільки перехід нашої економіки на енергозберігаючі технології та розвиток власного видобутку енергоносіїв. Це завдання теж досить складне й таке, що вимагає певного часу і великих коштів. Але його конче слід вирішувати, попередньо диверсифікувавши імпорт енергоносіїв, як це роблять усі розвинені країни Європи, що не мають достатньої потужності власних родовищ нафти й газу або вони відсутні зовсім.

Не зовсім оптимальною в Україні є й географічна структура нашого зовнішньоторговельного обороту. Більше половини нашого експорту й імпорту припадає на колишні республіки Радянського Союзу. При цьому левова частка як в імпорті, так і в експорті припадає на Російську Федерацію. І хоча цей ринок для нашої країни є і буде на перспективу найбільш важливим, державі необхідно поліпшувати географічну структуру нашого експорту й імпорту. Особливо складною проблемою є проблема проникнення на ринки високорозвинутих країн і, перш за все, з продукцією вітчизняного машинобудування та сільського господарства.

З поточних проблем, які вимагають негайного вирішення, слід назвати від'ємне сальдо торговельного балансу. Його поява пов'язана з багатьма причинами як внутрішніми, так і зовнішніми. Але головні складові цієї проблеми пов'язані з нашою економікою, а їх вирішення залежить від політики України в зовнішньоторговельній діяльності і від бажання її реалізувати.

20

ПТМ 2011-2012