Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktikum_z_uridihno _psiholog .doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
226.3 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю:

    1. Назвіть форми залучення спеціальних психологічних знань у судочинство.

    2. Яке значення судово-психологічної експертизи у правозастосовній діяльності?

    3. Що є предметом судово-психологічної експертизи?

    4. Що входить до компетенції судово-психологічної експертизи?

    5. Назвіть види комплексних психологічних експертиз.

    6. Які питання вирішує судово-психологічна експертиза у кримінальному судочинстві стосовно психічних процесів?

    7. Які питання вирішує судово-психологічна експертиза у кримінальному судочинстві стосовно психічних та емоційних станів?

    8. Які питання вирішує судово-психологічна експертиза у кримінальному судочинстві стосовно психічних властивостей особистості?

Задачі:

1. Позивач С. просить визнати недійсним договір про відмову від своєї долі у спадщині після смерті її сина на користь відповідача В.

З показань С. у протоколі судового засідання: "Те, що я побачила на місці загибелі сина, переслідує мене і вдень, і вночі; "… прийшла невістка і говорить, що потрібно йти до нотаріуса для оформлення спадщини, я не могла йти, оскільки погано себе почувала, але вона наполягла і повезла мене, все оформили, дали мені підписати, я не читала, думала, що це оформлення спадщини"; "відмовлятися від спадщини на користь невістки я наміру не мала, оскільки вважала і вважаю її винною у трагічній загибелі мого сина (її чоловіка)". З показань відповідача В. (невістки) в судовому засіданні: "…я сама переписувала зі зразка, вона (С.) погано себе почувала".

У справі була призначена судово-психологічна експертиза.

Які питання доцільно поставити на вирішення експерта-психолога?

2. 24 травня 2006 р. Р. та Ж. заступили на внутрішню варту № 1 в/ч 77950. Після 18 год. Ж. принижував Р., змушував його наводити порядок у вартовому приміщенні. У період з 18 по 22 год. кілька разів бив його ніби-то за неналежне виконання вимог. Ж. наносив Р. удари кулаками і ногами у різні ділянки тіла, в тому числі й по голові, чим спричинив йому легкі тілесні ушкодження без розладу здоров'я.

Перед заступленням на пост, Ж. у погрозливій формі попередив Р., що той вночі не спатиме, а буде працювати.

На початку 1 год. 25 травня Р., налякавшись натупних знущань з боку Ж., вирішив позбавити його життя. З цією метою Р. здійснив два постріли з карабіна СКС та завдав останньому наскрізне вогнепальне поранення правої половини грудної клітки, у зв’язку з чим Ж. знаходився на лікуванні.

Р. пояснив, що стріляв у Ж., знаходячись у стані сильного душевного хвилювання. За період служби Р. зарекомендував себе з позитивного боку, дисциплінарних стягнень не має. За характером спокійний, товариський, виконавчий, відхилень психічного характеру у поведінці не спостерігалось.

У справі була призначена судово-психологічна експертиза.

Які питання доцільно поставити на вирішення експерта-психолога?

Навчальне видання