Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна теорія Тема 2-3.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
30.35 Кб
Скачать
  1. Необхідність та сутність роздержавлення та приватизації

Первісними причинами, що зробили економіку України неефективною, віддалили трудову людину від власності та влади, стали нераціональні відносини власності в країні. За часів Радянського Союзу вони були монопольно зосереджені в руках держави, що давало змогу міністерствам та відомствам самостійно вирішувати всі питання економічного розвитку країни та господарського життя будь-якого підприємства: це структурна політика, асортиментна, інвестиційна, фінансова, податкова, встановлення цін та рівня заробітної плати, взаємини з постачальниками та споживачами. Монополізм держави в економічних відносинах, повна відсутність конкуренції з боку інших суб’єктів господарювання привела до поступової деградації структури економіки, падінню ефективності, масового дефіциту товарів, низької якості споживчих товарів та послуг.

Уникнути цих негативних явищ та підняти ефективність економіки можна тільки увімкнувши механізм саморегуляції економіки шляхом створення ринкової економіки на засадах появи інших, недержавних форм власності.

До числа таких регулятивних процесів належать роздержавлення та приватизація.

Роздержавлення – то є комплекс заходів, що спрямовані на ліквідацію монополії держави на власність, скорочення державного сектору та створення багатоукладної економіки, зміцнення процесів саморегуляції економіки. Держава за допомогою різних механізмів бажає передати частину своїх прав власності більш ефективним власникам для отримання позитивного економічного результату.

Приватизацією називають процес перетворення державної чи колективної власності на приватну. При накопиченні вагомої частки власності в руках приватного сектору створюється так званий середній клас, що надає суспільству стабільності та добробуту. Громадяни, що наділені власністю, працюють більш свідомо, більш ефективно, відчувають себе вагомим ланцюжком в економічній системі.

  1. Форми роздержавлення та приватизації

Згідно із «Концепцією роздержавлення та приватизації підприємств, землі та житлового фонду в Україні» основними формами роздержавлення є:

      1. акціонування державних підприємств та продаж певної частини акцій громадянам та їх господарчим об’єднанням ,

      2. оренда державного майна громадянами та їх господарчими об’єднаннями,

      3. обмеження втручання держави в процеси ціноутворення,

      4. ліквідація примусового державного замовлення,

      5. відмова від надавання підприємствам дотацій, субсидій та гарантованих кредитів.

Приватизація проводиться у вигляді наступних форм:

1) купівля-продаж нероздільних майнових комплексів за конкурсом або на аукціоні,

2) купівля-продаж акцій, паїв у капіталі підприємств за конкурсом, на аукціоні, на фондовій біржі, за підпискою тощо,

3) викуп майна, зданого в оренду із викупом,

4) викуп майна трудовим колективом, безкоштовне передавання окремих підприємств та частин їхнього майна працівникам підприємства,

5) ліквідація підприємств та продаж їхнього майна через аукціони, за конкурсом, на товарній біржі, в мережі оптової чи роздрібної торгівлі.