Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Leks_sklad zloch i kvalifik.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
98.82 Кб
Скачать

3. Види складів злочинів.

У теорії кримінального права склади злочинів поділяються на види з урахуванням різних критеріїв. Класифікація складів злочинів має безпосереднє значення для вирішення питань кримінально-правової кваліфікації. Насамперед, з урахуванням складу злочину визначаються ознаки, обов’язкові для певного складу. Отже, можуть бути запропонована така класифікація складів злочинів:

  1. Види складів злочинів за ступенем суспільної небезпеки.

  1. Простий (основний) склад злочинуце склад, який містить мінімальну кількість ознак, достатніх для того, щоб визнати діяння злочином. Такі ознаки виражають типову ступінь суспільної небезпеки посягання. Простий склад злочину є базовим для конструювання всіх інших складів злочину, які виділяються за ступенем суспільної небезпеки.

  2. Кваліфікований склад злочинуце сукупність ознак, які утворюють основний склад цього злочину і одну чи кілька додаткових ознак. Він може бути виражений формулою:

Кваліфікований склад = Основний + Кваліфікуюча (і)

Злочину склад ознака (и)

Як правило, кваліфікований склад передбачається у ч. 2 будь-якої статті.

  1. Особливо кваліфікований склад злочину конструюється на тих же засадах, що і кваліфікований. Його специфіка у тому, що вони ще більше підвищують суспільну небезпеку посягання порівняно з небезпекою основного чи кваліфікованого складу злочину.

Особливо = Основний + Особливо

Кваліфікований склад (кваліфікований) склад кваліфікуюча (і) злочину злочину ознака (и)

Як правило, особливо кваліфікований склад злочину передбачається у ч.3, 4 і так далі.

4. Привілейований склад злочину утворюється за рахунок додавання ознак, що зменшують суспільну небезпеку злочину порівняно з небезпекою основного складу, а тим більше кваліфікованого чи особливо кваліфікованого. Його можна відобразити такою формулою:

Привілейований = Основний + Привілейована (і)

склад злочину (кваліфікований, ознака (і)

особливо кваліфі-

кований склад)

Між складами злочинів – основним, кваліфікованим, особливо кваліфікованим та привілейованим – існує співвідношення частини та цілого. При цьому основний склад є “частиною” для всіх решта.

II. Види складів злочинів за способом описування ознак у кримінальному законі:

  1. За характером описання ознак у кримінальному законі:

  1. Матеріальний склад злочину – вважається закінченим з моменту настання суспільно небезпечних наслідків, які прямо передбачені у диспозиції статті.

  2. Формальний склад злочину – злочин вважається закінченим з моменту вчинення суспільно небезпечного діяння незалежно від настання суспільно небезпечних наслідків. Формальні склади злочинів можуть бути поділені на склади злочинів із повністю виконаним діянням (власне формальні склади) і усічені склади злочинів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]