Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L-PR-SP-PTP.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
288.26 Кб
Скачать

При перевірці додержання порядку та умов тримання арештованих необхідно з'ясовувати:

- забезпечення арештованого належно обладнаним індивідуальним спальним місцем, встановленою нормою площі на ода особу, інших санітарно-гігієнічних норм і правил, встановлених законодавством;

- роздільне тримання арештованих протилежної статі, ізоляції хворих на активну форму туберкульозу, СНІД, венеричні та інші інфекційні хвороби;

  • забезпечення належним харчуванням;

  • законність застосування заходів примусового характеру (п.3.10 Положення);

- вжиття заходів щодо стягнення збитків, які своїми діями завдали арештовані;

- виконання положень закону щодо трудового використання осіб, підданих адміністративному арешту. (При цьому слід мати на увазі, що ст. 328 КУпАП передбачає можливість використання на фізичних роботах лише осіб, які піддані адміністративному арешту за правопорушення, передбачені ст.ст. 44, 173, ч.3 ст. 178, ст. 185,185-1 та ч. 1 ст. 185-3 КУпАП).

- виконання вимог Закону України „Про звернення громадян”, можливості подання заяв, скарг, додержання порядку розгляду та законність прийнятих за ними рішень. Камери спецприймальника обладнуються відповідно до вимог, ще пред’являються до камер установ попереднього ув'язнення.

Працівникам міліції, які призначаються в наряд для охорони цих осіб, зброя не видається. Відповідно до п. 3.10 Положення до адмінарештованих, які чинять опір працівникам міліції, або якщо є підстави вважати, що вони можуть завдати шкоди оточуючим чи собі, за розпорядженням начальнику органу внутрішніх справ, спецприймальника або їх заступників, а в разі їх відсутності - чергового по приймальнику, застосовуються наручники або зв'язування на строк не більше 2-х годин. Про кожний випадок застосування цих заходів черговий доводить письмовим рапортом до відома начальника спецприймальника, в якому вказуються підстави і час їх застосування.

Перед поміщенням у камеру проводиться особистий огляд адмінарештованого. Огляд проводиться уповноваженою особою та понятих однієї статі з оглядуваним. Слід звертати увагу на наявність у протоколах особистого огляду кількості, найменування, детального опису вилучених речей та цінностей, факт надання копії квитанцій арештованому про вилучені предмети та цінності, наявність відміток про повернення вилучених речей і цінностей у той же кількості при звільненні особи. Вилученню підлягають зброя, вибухові, отруйні речовини, гроші, цінні папери, ювелірні вироби, медикаменти, документи, продукти харчування тощо.

Оскільки практично усі адмінарештовані особи перед поміщенням у СП або ІТТ піддаються адміністративному затриманню в органах внутрішніх справ, де у них також вилучаються особисті речи і цінності, для виявлення можливих зловживань слід порівнювати записи у протоколах із записами про вилучення речей при адміністративному затриманні, які мають бути у копіях протоколів про адміністративне затримання.

У спецприймальниках повинні бути санітарні пропускники для санітарної обробки арештованих, а при їх відсутності санобробка арештованих повинна проводитися у міських (селищних) санітарних пунктах або лазнях.

Як свідчать перевірки, часто не проводиться медичний огляд арештованих, вони не забезпечуються індивідуальними спальними місцями та гарячим харчуванням, не проводиться санітарна обробка приміщень.

Забезпечення адмінарештованих гарячою їжею ( три рази на день за нормами, встановленими Постановою Кабінету Міністрів України №336 від 6.06.92 "Про норми добового забезпечення продуктами харчування..."із змінами внесеними ПКМУ № 102 від 31.01.2004) адміністрація приймальника повинна укласти договір з підприємством громадського харчування на її приготування (приблизний асортимент справ вартість денного раціону, націнка на продукти і порядок розрахування). Продукти харчування адмінарештованим видаються за відомостю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]