Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

Глава II

КЛАСИФІКАЦІЯ ТА КОДУВАННЯ ТОВАРІВ

2.1. Поняття про класифікацію товарів та її категорії

Класифікація товарів є важливою частиною товарознавства, над­звичайно велике її значення в управлінні асортиментом і якістю товарів. Вона дозволяє вивчити в загальному вигляді величезну кількість різно­манітних товарів і раціонально організувати торгівлю ними.

Об'єкт — елемент, який класифікується як численність. У товаро­знавстві таким елементом виступає товар. З великої кількості всіх то­варів за ознакою призначення виділяються споживчі, промислові това­ри і товари управлінської діяльності.

Класифікація (від лат. Classic— розряд, група) — це розподіл чис­ленних об'єктів (предметів і явищ) на класи, групи й інші підрозділи в залежності від загальних ознак і має велике теоретичне і практичне значення. Іншими словами, класифікація — система упорядкованого розподілу товарів за поділами і більш дрібними підрозділами у логічній послідовності із супідрядністю за визначеними ознаками.

Вперше питаннями систематизації (класифікації) стали займатися зоологи та ботаніки. Так, у 1735 р. з'явилася робота шведського вченого Карла Ліннея "Система природи", у якій були викладені основи систе­матизації рослинного і тваринного світу. Ця робота вплинула на систе­матизацію в інших наукових дисциплінах.

Класичним прикладом справді природничонаукової класифікації є розподіл хімічних елементів на групи в періодичній системі Д.І. Мен­делєєва, що відбиває закономірний зв'язок між їхньою будовою і влас­тивостями. Ця класифікація дозволила не тільки розподілити всі відомі хімічні елементи на окремі групи за властивостями, але й передбачити невідомі в той час елементи, які були відкриті пізніше.

Перші спроби наукової класифікації товарів були зроблені М.Я. Кіттарри в роботі "Привселюдний курс товарознавства", а потім й іншими вчени­ми. Проте перші роботи із систематизації товарів мали серйозні хиби. У них не завжди дотримувалися основних принципів класифікації.

Класифікація товарів, яка об'єднує їх за загальними ознаками, дає можливість вивчати окремі види і різновиди їхньої групи, яким влас­тиві загальні ознаки. Вона створює умови для їхнього автоматизованого урахування, планування, прогнозування асортименту, побудови прейс­курантів, вивчення попиту й упорядкування заявок-замовлень.

Розрізняють вищі, середні та нижчі категорії класифікації.

Вищі категорії класифікації позначають терміном "розділ", "під­розділ", або "клас", "підклас".

Середні категорії — "група", "підгрупа", "вид".

Нижчі категорії — "підвид".

Розподіл загалу об'єктів (товарів) на групи тільки за однією озна­кою називається групуванням.

"Вид" у класифікації — це дуже важлива категорія, яка становить кінцевий продукт виробництва, що має конкретне призначення і власну назву. Наприклад, вата гігроскопічна, банка скляна з трикутним вінцем, стіл аналітичний сАХ-3 належать до категорії виду товару, а перев'язу­вальні засоби, тара, аптечні меблі, що містять ці види,— до більш висо­кого щабля класифікації — групи.

Вид може розділятися на різновиди (підвиди), тобто нижчі кате­горії класифікації. Наприклад, вата гігроскопічна як вид має декілька різновидів: хірургічна, очна, гігієнічна.