Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОД ПСИХ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
231.42 Кб
Скачать

1.3. Повноваження прокурора.

Для реалізації зазначених завдань прокурори наділені повноваженнями, передбаченими ст. 121 Конституції України та ст.ст. 8, 11, 44 Закону України «Про прокуратуру».

Так, прокурор має право:

- безперешкодно у будь-який час відвідувати вищевказані психіатричні лікарні та заклади для проведення стаціонарної судово-психіатричної експертизи;

- мати доступ та вимагати для перевірки накази, розпорядження, інструкції та інші документи цих лікарень, у тому числі за письмовою вимогою, а також ті, що містять таємницю або конфіденційну інформацію, зупиняти виконання незаконних актів, опротестовувати або скасовувати їх у разі невідповідності законодавству;

- викликати посадових осіб та вимагати усні або письмові пояснення з приводу допущених порушень;

- бути невідкладно прийнятими керівниками, іншими посадовими особами відповідних органів державної влади та управління, підприємств, установ і організацій.

Прокурор зобов’язаний негайно звільнити особу, яка незаконно перебуває в установі для застосування примусових заходів медичного характеру.

Статтею 45 Закону України «Про прокуратуру» встановлено, що постанови і вказівки прокурора є обов’язковими та підлягають негайному виконанню.

Наказом Генерального прокурора України від 06.04.2011 № 7 гн визначено, що безпосередній нагляд за додержанням законів в Українській психіатричній лікарні з суворим наглядом та відділеннях психіатричних лікарень з посиленим наглядом, закладах для проведення стаціонарної судово-психіатричної експертизи особам, які тримаються під вартою, здійснюється відділами нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, (старшими помічниками і помічниками прокурорів з цих питань) прокуратур обласного рівня, а у відділеннях психіатричних лікарень із звичайним наглядом - районними, міськими, міжрайонними прокурорами.

1.4. Правове забезпечення прокурорського нагляду за додержанням законів у психіатричних закладах, в яких застосовуються примусові заходи медичного характеру та проводиться стаціонарна судово-психіатрична експертиза особам, які тримаються під вартою.

Для кваліфікованого проведення перевірки прокурору необхідно знати та застосовувати наступні основні нормативно-правові акти:

- Конституцію України (розділ II «Права, свободи та обов’язки людини і громадянина”, розділ VII «Прокуратура»);

- Кримінальний кодекс України (ст.ст. 18-20, 84, 92-95);

- Кримінально-процесуальний кодекс України (глави 18, 34);

- Закон України «Про прокуратуру»;

- Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» (розділи II-V, IX);

- Закон України «Про психіатричну допомогу» (розділи ІІ, ІІІ, ІV);

- Закон України «Про судову експертизу» (розділи ІІ, ІІІ);

- Закон України «Про попереднє ув’язнення»;

- Закон України «Про звернення громадян»;

- Закон України «Про пенсійне забезпечення»;

- наказ Генерального прокурора України від 06.04.2011 № 7 гн «Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян»;

- наказ Міністра охорони здоров’я України від 08.10.2001 № 397 «Про затвердження нормативно-правових документів з окремих питань щодо застосування примусових заходів медичного характеру до осіб, які страждають на психічні розлади».