Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полит.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
305.15 Кб
Скачать

21.Обґрунтуйте сутність капіталу. Види капіталу (постійний, змінний, основний, оборотний). Кругообіг капіталу.

Капітал(К)-

  1. Це авансована вартість, що в процесі свого руху приносить додаткову вартість, тобто самозростає. Виникає на тій стадії розвитку товарного виробництва, коли засоби виробництва зосереджуються в приватній власності а робоча сила стає товаром,

  2. Ек.ресурс=сукупність усіх технічних, матеріальних і грош.засобів, що в процесі свого руху приносять доход.

Постійний К-частина К, що витрачається на засоби в-ва і в процесі в-ва не змінює величини своєї вартості. Не змінює своєї вартості в тому смислі, що не може бути джерелом нової вартості.

Змінний К-частина К (витраченого на придбання роб.сили), що в процесі в-ва змінює величину своєї вартості, створюючи вартість більшу, ніж вартість роб.сили. Вона не лише створює працею споживні вартості, а й зберігає вартості спожитих засобів в-ва, переносить їх на продукт як складові частини його вартості. Абстрактною працею до вартості спожитих засобів в-ва приєднується нова вартість.

Основний К-це частина продуктивного К, яка повністю бере участь у в-ві й тривалий час зберігає свою споживну вартість. Його вартість переноситься частинами на продукцію, яка виробляється, впродовж усього періоду використання і повертається до свого власника теж по частинах, у міру реалізації продукції.

Оборотний К-частина продуктивного К (предмети праці), яка цілком споживається за один виробн.цикл і відразу переносить свою вартість на вартість готового продукту. Виробничі запаси і вартість незавершеного в-ва включають до вартості оборотного К. На практиці до оборотного К відносять і з/п.

Кругообіг К-послідовне перетворення К з однієї форми (грошовий, продуктивний, товарний капітал) на іншу.

І стадія кругообігу-перетворення грош.К на продуктивний-на засоби в-ва і виробничий персонал. ІІ -перетворення продуктивного К на готову продукцію, товар. Ця стадія відбувається у сфері в-ва. ІІІ -перетворення товару на гроші-К набуває форми товару. Від товару, купленого на І стадії, цей товар відрізняється як своєю натуральною формою, так і вартістю, бо він включає, крім вартості роб.сили й вартість затрачених засобів в-ва, ще й додаткову вартість. Наприкінці ІІІ-К повертаються до своєї вихідної грош.форми, описуючи круговий рух.

1. Предметно-функціональний підхід, згідно з яким капітал ототожнюється з нагромадженою працею, призна­ченою для подальшого виробництва або продажу й одер­жання доходу.

2. Соціально-економічний підхід, згідно з яким капітал трактується як економічна категорія — специфічні суспільні відносини, що виникають за певних історичних умов.

3. Грошовий підхід, згідно з яким капітал досліджуєть­ся як фінансовий ресурс, що приносить дохід власникові у

вигляді процента.

4. Ототожнення капіталу з часом як особливим економічним ресурсом, що визначає дохід підприємців як винагороду за відмову від задоволення поточних потреб заради отримання майбутніх благ.

5. Трактування капіталу як певного вкладення, зав­дяки чому забезпечується одержання доходу.

У рамках цього підходу виокремлюється категорія "людського капіталу" як міри втіленої у людині здатності приносити дохід. Освіта, професіоналізм, здоров'я, природні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]