Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Профілактика ВІЛ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
2.25 Mб
Скачать

14 Робота в групах «Вагітність у підлітковому віці та її наслідки» (15 хв.)

Учасників поділяють на дві групи за допомогою вправи «Фішка» - учасники стають в коло і закривають очі, ведучий на спину кожному зміцнює листочки двох кольорів. За командою ведучого всі відкривають очі. Після чого без слів, звуків всі учасники повинні розподілитися по групах.

Потім групі № 1 дається завдання: придумати і написати на ватмані фізіологічні і психологічні наслідки небажаної ранньої вагітності. Групі № 2 - придумати соціальні та економічні наслідки небажаної ранньої вагітності.

• Коли групи впораються із завданням, вони презентують свої роботи. Всі учасники тренінгу коментують і доповнюють презентації.

• Питання для обговорення:

• Які почуття переживає дівчина під час небажаної вагітності.

• Як можуть відреагувати на вагітність батьки (подруги, знайомі, викладачі) цієї дівчини?

• Як, на вашу думку, буде реагувати юнак, дізнавшись що його дівчина вагітна?

• Які зміни будуть відбуватися у вагітної жінки-підлітка? Чим цей стан буде відрізняться від стану дорослої жінки?

• Чи зможе вагітна жінка відвідувати школу або ВУЗ?

• Хто буде допомагати дівчині матеріально?

• Куди і до кого можуть звернутися за допомогою і підтримкою підлітки у разі настання вагітності?

• Яка загальна думка групи з приводу небажаної вагітності?

• Кого більше звинувачують, хлопця чи дівчину, в небажаної вагітності? Чому?

15 Інформація про контрацепцію. (10 хв)

Найкращий спосіб уникнути небажаної вагітності - це утримання від статевих зв'язків. Але якщо ви вирішили для себе почати статеве життя, вам необхідно дізнатися про всілякі способи і методи контрацепції.

Контрацепція - це метод запобігання від небажаної вагітності. Існують такі методи запобігання небажаної вагітності: фізіологічний (утримання, перерваний статевий акт, календарний метод), презервативи, сперміциди, оральні контрацептиви, внутрішньоматкові спіралі, протизаплідні уколи.

  • Утримання - відсутність статевих зв'язків до тих пір, поки дівчина не відчує повноту відповідальності за такі відносини, поки сексуальні відносини не стануть емоційно забарвленими, і поки підліток не перестане задовольнятися тільки досягненням оргазму, це важливий принцип, керуючись яким молода людина зуміє відстрочити вступ в статевий життя.

  • Перерваний статевий контакт - вчасно статевого контакту чоловік повністю виводить статевий член з піхви до того, як у нього відбудеться еякуляція (сім'явиверження). Ефективність даного методу дуже, тому що навіть одна крапля еякуляту може привести до запліднення

  • Календарний метод - використовуючи даний метод, дівчина повинна ретельно вести записи про свої менструальні цикли з метою визначення найбільш небезпечних для зачаття днів. Пара повинна в цей період уникати сексуальних відносин або користуватися презервативами. Необхідно відстежити тривалість менше 6 менструальних циклів (кожен цикл починається в перший день менструації і закінчується за день до початку наступної). Потім необхідно порахувати кількість днів у самому довгому циклі і обчислити 11 днів - це останній день періоду можлива вагітність. Для визначення першого дня з самого короткого циклу віднімається 18 днів. Період між цими днями є тим часом, коли велика небезпека зачаття.

  • Презерватив - це щільний латексний (або поліуретановий) подовжений мішечок, що надягає на статевий член під час ерекції до статевого контакту. Механізм дії - перешкода попаданню сперми в піхві. Це бар'єрний метод, який захищає як від небажаної вагітності, так і від інфекцій що передаються статевим шляхом, ВІЛ, однак стовідсоткової гарантії не дає. Дуже важливо використовувати якісні презервативи і дотримуватися правил їх використання.

  • Сперміциди - це хімічні речовини, які використовують перед статевим контактом з метою запобігання від небажаної вагітності. Механізм дії - вбивають сперматозоїди або зупиняють їх рух. Сучасні сперміциди випускають у вигляді пінообразуючего крему, вагінальних таблеток, свічок і тампонів. Від форми засобу залежить початок і тривалість дії речовини. Ефективність при правильному використанні від 79% до 97%. Істотним недоліком спермоцідов є необхідність вводити засіб у піхву перед кожним статевим актом.

  • Оральні контрацептиви (гормональні таблетки) - містить малі дози гормонів (естроген і прогестин), які виробляються в організмі жінки. В упаковці містяться 21 або 28 таблеток. Метод запобігає виходу яйцеклітини з яєчника, а без наявності здатної до запліднення яйцеклітини зачаття неможливе. Крім того, гормональні контрацептиви забезпечують два додаткових ефекту: згущення слизу в шийці матки, завдяки чому сперматозоїди не можуть проникнути в порожнину матки, а також відбувається витончення слизової оболонки матки, що не дозволяє яйцеклітині прикріпитися в порожнині. Даний метод контрацепції не оберігає від ІПСШ.

Як і будь-які лікарські препарати, гормональні контрацептиви не позбавлені побічних ефектів: головний біль, нудота і блювота, підвищення маси тіла, пов'язана з неправильним режимом харчування та фізіологічної активності, неприємні відчуття з боку молочних залоз, артеріальна гіпертонія.

  • Метод екстреної (невідкладної) контрацепції - метод дозволяє попередити небажану вагітність протягом декількох днів після статевого акту, під час якого не застосовувалася контрацепція або ж виник її дефект (наприклад, розрив презерватива). Препарат містить підвищену кількість гормонів у зв'язку з необхідністю здійснення швидкої і успішної допомоги, тому їх не можна приймати регулярно! Перша доза повинна бути прийнята протягом перших 72 годин після статевого акту, друга - через 12 годин після першої.