Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роб.програма_КЭФ_2012.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
233.98 Кб
Скачать

3.Зміст дисципліни за темами

Тема 1. Економічна природа бізнесу та підприємництва.

Історичний розвиток поняття «підприємництво». Бізнес і підприємництво. Елементи системи бізнесу. Сутність бізнесу та підприємництва: теоретичні та практичні питання. Функції та принципи підприємництва. Суб’єкти та об’єкти підприємницької діяльності. Рушійні сили підприємництва. Обмеження у здійсненні підприємницької діяльності. Поняття підприємницького середовища та його складові елементи. Стан розвитку малого та середнього бізнесу в Україні. Поняття малого бізнесу та його роль у сучасних умовах. Україна у міжнародних рейтингах розвитку підприємництва.

Тема 2. Логіка процесу утворення власної справи.

Схема логіки (етапів) утворення власної справи. Розробка концепції бізнесу. Пошук ідеї та сфери. Сфери підприємницької діяльності. Планування успіху підприємницького успіху. Підприємці – хто вони? Риси характеру, які необхідні для досягнення підприємницького успіху. Слабкі сторони, які притаманні підприємцям-початківцям – світовий досвід. Фактори, які обумовлюють успішность бізнесу.

Тема 3. Формування ідей бізнесу та їх обґрунтування.

Елементи та потенційні джерела бізнес ідей. Поняття підприємницької ідеї. Елементи бізнес-ідеї. Джерела бізнес-ідеї. Методи формування бізнес-ідей. Генерування ділових ідей. Банк підприємницьких ідей. Фактори, які сприяють формуванню бізнес-ідей. Обґрунтування бізнес-ідей. Матриця просіювання бізнес-ідей. Реалізація бізнес-ідей. Етапи втілення ідей в практику. Первинне техніко-економічне обґрунтування та відбір потенційних ідей. Фактори, які пов’язані з провалом бізнес ідей.

Тема 4. Вибір організаційно-правової форми підприємницької діяльності та оподаткування.

Юридичні та фізичні особи підприємницької діяльності. Фактори, які визначають вибір організаційно-правової форми бізнесу. Індивідуальне підприємництво: переваги та недоліки. Колективне підприємництво: переваги та недоліки. Особливості основних форм колективного підприємництва. Акціонерне товариство: основні риси, переваги та недоліки. Товариство з обмеженою відповідальністю: основні риси, переваги та недоліки. Товариство з додатковою відповідальністю: основні риси, переваги та недоліки. Повне товариство: основні риси, переваги та недоліки. Командитне товариство: основні риси, переваги та недоліки.

Вибір та обґрунтування форми оподаткування бізнесу. Звітність та перевірки бізнесу.

Тема 5. Вибір способу входження в бізнес.

Способи утворення власної справи. Утворення нового підприємства: етапи, переваги та недоліки. Покупка діючого бізнесу: етапи, переваги та недоліки. Придбання франчайзи: етапи, переваги та недоліки франчайзингу для ліцензіара та ліцензіата. Типи франчайзи. Оцінка франчайзингу. Франчайзинговий контракт. Характеристика франчайзи. Сучасні нетрадиційні форми входження в бізнес.

Тема 6. Механізм створення бізнесу (власної справи)

Ідея і види діяльності, їх кодування у відповідності до КВЕД -2010. Засновницькі документи та їх підготовка. Статутний фонд і його формування. Державна реєстрація (порядок реєстрації). Дозвільна система бізнесу. Ліцензування та патентування бізнесу. Припинення діяльності підприємств бізнесу.

Тема 7. Бізнес-планування.

Необхідність, ціль та задачі бізнес-планування. Види бізнес-планів. Економічне обгрунтування та бізнес-план. Структура типового бізнес-плану та характеристика основних його розділів. Формування стартового капіталу та його складові. Поточні витрати. Сучасні комп’ютерні програми, які використовуються для розробки бізнес-планів.

Тема 8. Економічне обґрунтування бізнесу.

Показники, які використовуються для оцінки ефективності новоствореного бізнесу та порядок їх розрахунків.

Методи урахування ризику при обґрунтуванні капітальних вкладень. Ставка проценту. Майбутня вартість. Ставка дисконту. Теперішня вартість. Ануїтет. Методи обґрунтування капітальних вкладень. Початкові витрати. Додатковий грошовий потік. Чиста сьогоднішня вартість. Індекс доходності. Період окупності. Внутрішня ставка доходу.