Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 7 - копия.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
175.1 Кб
Скачать

2. Види господарсько-правової відповідальності

Господарсько-правова відповідальність різноманітна. У 80-х роках у СРСР налічувалось близько 2,5 тисяч санкцій, що застосовувалися у сфері господарю­вання. В умовах змішаної економіки України також застосовується велика (хоч і менш значна, ніж згадана) кількість господарсько-правових санкцій.

Відповідно до ст. 217 ГК України господарські санкції є правовим засобом відповідальності у сфері господарювання. Разом з тим слід зазначити, що в юри­дичній літературі можна знайти різні точки зору щодо співвідношення понять «господарсько-правова відповідальність» та «господарсько-правові санкції», вони є дискусійними.

Господарсько-правові санкції можна класифікувати за різними ознаками, зо­крема:

1.За критерієм змісту впливу - на грошові (сплата неустойки/штрафних санкцій, господарсько-адміністративний штраф, відшкодування збитків) та на­туральні (заміна неякісної продукції на якісну).

2.За критерієм безпосередньої спрямованості - на майнові (конфіскація, сплата неустойки/штрафних санкцій, відшкодування збитків, господарсько-адміністративний штраф) та організаційні (господарсько-організаційні, оперативно-господарські санкції).

3.За характером порушених відносин - на: а) санкції, що застосовуються у горизонтальних відносинах, тобто між рівноправними суб'єктами господарюван­ня (сплата неустойки/штрафних санкцій, відшкодування збитків, оперативно-господарські санкції); б) санкції, що застосовуються у вертикальних відноси­нах, тобто між компетентним державним органом і суб'єктом господарювання (господарсько-правова конфіскація, господарсько-адміністративний штраф, планово-госпрозрахункові санкції, господарсько-організаційні санкції); в) універ­сальні санкції, що застосовуються і в горизонтальних, і у вертикальних відносинах (відшкодування збитків; штрафні санкції та оперативно-господарські санкції).

4.Залежно від виду порушених відносин - на: санкції, що застосовуються в договірних відносинах (відшкодування збитків, штрафні, оперативно-господарські), і санкції, що застосовуються в позадоговірних відносинах (відшкодування збитків, адміністративно-господарські санкції).

5.Залежно від інституту господарського законодавства, норми якого передбачають застосування господарсько-правової відповідальності, розрізняють:

-відповідальність за порушення антимонопольно-конкурентного законодав­ства;

-відповідальність у сфері капітального будівництва;

-відповідальність в галузі зовнішньоекономічної діяльності;

-відповідальність в галузі транспорту;

-відповідальність на ринку цінних паперів;

-та ін.

3. Функції господарсько-правової відповідальності та її підстави.

Господарсько-правова відповідальність як важлива складова господарського Правопорядку виконує важливі функції.

Функції господарсько-правової відповідальності - це напрями її дії, той господарський результат, що настає в результаті застосування господарсько-правової відповідальності.

Господарсько-правовій відповідальності притаманні як загальні для будь-якої юридичної відповідальності, так і спеціальні функції, що є характерними лише або переважно для господарсько-правової відповідальності.

До загальних функцій належать попереджувально-стимулююча, штрафна (функція покарання за право­порушення), до спеціальних функцій - компенсаційно-відновлювальна, інформаційна, сигналізаційна.