Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 7 - копия.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
175.1 Кб
Скачать

4) Застосування антидемпінгових заходів;

У разі здійснення окремими учасниками господарських відносин зовнішньоекономічної діяльності, пов'язаної з одержанням незаконної переваги на ринку України (здійснення демпінгового імпорту, субсидо­ваного імпорту), а також інших дій, які визначаються законом як недо­бросовісна конкуренція, що завдало шкоди економіці України або спри­чинило загрозу виникнення такої шкоди, до цих учасників відносин можуть бути застосовані антидемпінгові, компенсаційні або спеціальні заходи відповідно до чинного законодавства. Порядок визначення роз­міру шкоди (загрози шкоди) економіці України та застосування заходів, зазначених у цій статті, встановлюється Кабінетом Міністрів України відповідно до закону.

5) припинення експортно-імпортних операцій;

У випадках недобросовісної конкуренції, розміщення валютних цінностей з порушенням встановленого законодавством порядку на рахунках та вкладах за межами України, а також в інших випадках, якщо дії учасників зовнішньоекономічної діяльності завдають шкоди економіці України, експортно-імпортні операції таких суб'єктів господа­рювання припиняються на умовах і в порядку, передбачених законом.

6) Застосування індивідуального режиму ліцензування;

За порушення суб'єктами господарювання правил здійснення зо­внішньоекономічної діяльності щодо антимонопольних заходів, забо­рони недобросовісної конкуренції та інших правил, якими встановлю­ються певні обмеження чи заборони у здійсненні зовнішньоекономічної діяльності, до таких суб'єктів може застосовуватися індивідуальний режим ліцензування. Порядок і строки застосування індивідуального режиму ліцензування встановлюються законом.

9) обмеження або зупинення діяльності суб'єкта господарювання;

У разі здійснення господарської діяльності з порушенням екологіч­них вимог діяльність суб'єкта господарювання може бути обмежена або зупинена Кабінетом Міністрів України, Радою міністрів Автоном­ної Республіки Крим, а також іншими уповноваженими органами в порядку, встановленому законом.

7)зупинення дії ліцензії (патенту) на здійснення суб'єктом господа­рювання певних видів господарської діяльності та 8) анулювання ліцензії (патенту) на здійснення суб'єктом господа­рювання окремих видів господарської діяльності;

До підприємств торгівлі, громадського харчування і сфери послуг, що неодноразово допустили реалізацію недоброякісних товарів або систематично порушують встановлені законодавством правила торгів­лі та надання послуг або умови зберігання і транспортування товарів, крім господарських та адміністративно-господарських санкцій, перед­бачених ГК України, можуть застосовуватися також спеціально перед­бачені законом про захист прав споживачів адміністративно-господарські санкції, включаючи вилучення недоброякісних товарів та зупинення діяльності зазначених суб'єктів у встановленому законом порядку.

Органи державної влади з питань захисту прав споживачів мають право у випадках і порядку, передбачених законом, приймати обов'язкові рішення про припинення суб'єктом господарювання виробництва про­дукції (виконання робіт, послуг), відвантаження і реалізації товарів, що не відповідають вимогам нормативних актів.

10)скасування державної реєстрації та ліквідація суб'єкта господа­рювання;

У разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що супе­речить закону чи установчим документам, до нього може бути застосо­вано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування дер­жавної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації. Скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання провадиться за рішенням суду, що є підставою для ліквідації даного суб'єкта господарю­вання відповідно до ст. 59 ГК України. Ліквідація суб'єкта господарювання у зв'язку із скасуванням його державної реєстрації за порушення закону здійснюється в порядку, встановленому статтями 60, 61 ГК України. Суб'єкт господарювання має право оскаржити до суду рішення будь-якого органу державної влади або органу місцевого самоврядування щодо застосування до нього адміністративно-господарських санкцій. У разі при­йняття органом державної влади або органом місцевого самоврядування акта, що не відповідає законодавству і порушує права чи законні інтереси суб'єкта господарювання, останній згідно із ст. 20 ГК України має право звернутися до суду із заявою про визнання такого акта недійсним. Збитки, завдані суб'єкту господарювання у зв'язку з неправомірним застосуванням до нього адміністративно-господарських санкцій, підлягають відшкоду­ванню в порядку, встановленому цим Кодексом та іншими законами.

19