Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_МПТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
230.4 Кб
Скачать

3.5 Вступ

Вступ повинен висвітлювати питання актуальності теми курсового проекту, розкривати стан розвитку проблеми, що відповідає його тематиці. У вступі необхідно розглянути призначення розроблюваного пристрою, можливі галузі його використання, проаналізувати загальні тенденції, що спостерігаються у цьому напрямі науки і техніки.

Вступ завершується формулювання основної мети курсового проекту, визначенням основних задач, які повинні бути вирішені в ході його виконання. Об'єм Вступу – 1,5-2 сторінки.

3.6 Аналіз теми та інженерна інтерпретація технічного завдання

У цьому розділі треба формалізувати завдання на курсовий проект і визначити шляхи його реалізації. Для цього треба проаналізувати можливі шляхи вирішення задач курсового проекту: способи вимірювання, якщо розробляється вимірювальний прилад, можливі способи реалізації контролю або управління, якщо розроблюваним є прилад контролю/управління. Так наприклад, якщо розробляється вимірювач частоти (частотомір), то треба проаналізувати способи вимірювання частоти. Якщо об’єктом проектування є кодовий замок, то треба розглянути можливі способи введення коду, якщо контролер світлофора, – яким чином повинні змінюватися сигнали світлофорів для регулювання руху транспорту та пішоходів. З розглянутих варіантів треба обґрунтовано вибрати той, який буде покладений в основу розроблюваного пристрою.

Далі, якщо процес функціонування приладу піддається поділу на окремі незалежні режими, необхідно проаналізувати та описати їх. Наприклад, годинник може перебувати або в режимі відліку реального часу (це основний режим його роботи), або в режимі корекції часу. Для кодового замка можливими режимами можуть бути режим із зачиненими дверима, коли очікується введення коду, саме введення та порівняння введеного коду із заданим, режим з відкритими дверима, коли очікується закривання дверей, та режим перезапису коду, коли очікується введення нового коду, саме введення і перезапис коду.

Після виділення та опису окремих режимів, необхідно проаналізувати яким чином або за яких умов буде здійснюватися перехід від одного режиму до іншого, чи є залежність між режимами, і якщо є, то яка. Одночасно з цим визначається склад пристрою – які органи контролю та керування будуть використовуватися і для чого, наприклад, датчики, кнопки, перемикачі, змінні резистори, світлодіоди з різним кольором світіння, індикатори, динаміки, і т.і.. При цьому надається тільки загальна інформація без конкретизації типу датчика, кнопки, світлодіода і т.д.. Ця частина розділу повинна надавати загальну інформацію про те, як буде працювати розроблюваний пристрій, яким чином він буде забезпечувати виконання покладених на нього функцій.

У деяких випадках при визначенні складу пристрою, треба проаналізувати доцільність використання тих чи інших типів елементів, наприклад, матричного або символьного індикатора, або можливі варіанти реалізації чогось, наприклад, для переходу в якийсь режим можна використовувати кнопку з фіксацією або без неї, увімкнений стан можна відображати за світінням світлодіода, а вимкнений – відсутністю світіння, або, що є більш інформативним, увімкнений – світінням зеленого світлодіода, а вимкнений – червоного.