Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособ 3заочн Ч2.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
01.02.2015
Размер:
19.34 Mб
Скачать

2.2.4 Перевірка правильності розрахунків

Після визначення невідомих зусиль з канонічних рівнянь методу сил та побудови епюри моментів для заданої системи, слід зробити перевірку. Спочатку необхідно з'ясувати виконання умов статичної рівноваги вузлів рами, для цього необхідно вирізати кожний вузол і дію відкинутих частин замінити моментами. Величину моментів взяти з епюри. При цьому стрілки, що вказують дію згинаючого моменту, направлені у бік стислих волокон (рис. 2.18 а,б).

а

б

Рисунок 2.18

Алгебраїчна сума моментів повинна дорівнювати нулю:

Перевірка правильності побудованих епюр згинальних моментів (перевірка виконання умови еквівалентності) також проводиться шляхом визначення переміщення в місцях прикладення зайвих невідомих зусиль(деформаційна перевірка). Для цього необхідно перемножити епюру згинальних моментів і епюри згинальних моментіввід одиничних навантажень:.

Якщо ці переміщення з заданою точністю (35%) будуть дорівнювати нулю, то епюра побудована вірно.

2.2.5 Приклади розкриття статичної невизначуваності Приклад 2.2.1

Дано: .

Визначити: Для шарнірно обпертої балки, навантаженої силою F, побудувати епюри згинального моменту і поперечної сили.

− знаходимо ступінь статичної невизначуваності балки (рис. 2.19 а): .

− обираємо основну систему (рис. 2.19 б). Для цього встановимо додатковий шарнір в тіло балки над проміжною (середньою) опорою. При цьому згинальний момент в даному перерізі перетворюється на нуль. Тоді балку можна уявити складеною з двох незалежних балок (рис. 2.19 в).

− будуємо еквівалентну систему шляхом прикладання зовнішньої сили і невідомого згинального моментув перерізі з одиночним шарніром (рис. 2.19 в).

− до основної системи прикладаємо одиничний момент (рис. 2.19 г) і будуємо епюру (рис. 2.19 д).

− до основної системи прикладаємо зовнішнє навантаження (силу ) (рис. 2.19 е) і будуємо «вантажну» епюру(рис. 2.19 ж).

− записуємо канонічне рівняння метода сил: . Тут– взаємний кут повороту в місці встановлення додаткового шарніра від прикладання одиничного згинального моменту в напрямку його дії, а – взаємний кут повороту в місці встановлення одиничного шарніра від прикладання зовнішнього навантаження (сили ).

− визначаємо коефіцієнти канонічного рівняння метода сил:

,

.

− розв’язуємо канонічне рівняння і визначаємо :

та будуємо епюру від знайденого моменту(рис. 2.19 з).

Рисунок 2.19

− шляхом складання по ділянках балки епюри і епюрибудуємо епюру(рис. 2.19 и).

− проводимо деформаційну перевірку шляхом визначення взаємного кута повороту в місці одиночного шарніра. Якщо цей взаємний кут повороту з заданою точністю (35%) буде дорівнювати нулю, то розрахунки по розкриттю статичної невизначуваності та побудови епюри вірні. Для цього необхідно перемножити епюру згинальних моментівдля статично невизначуваної системи і епюру згинальних моментів:

Епюра поперечних сил (рис. 2.19 к) будується з урахуванням опорних реакцій, які визначаються для еквівалентної системи (рис. 2.19 в) після знаходження моменту.

Для ділянки балки 0-1:

Для ділянки балки 1-2:

При цьому, для ділянок балки 0-1 та 1-2 опорні реакції знаходяться окремо, а сумарна реакція у першому шарнірі визначається за алгебраїчною сумою лівої і правої частки цієї реакції: