Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модул 2 тема №5 студ укр.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
1.4 Mб
Скачать

4.Завдання для самостійної роботи під час підготовки до заняття:

4.1.Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття:

Термін

Визначення

Вроджені вади серця

Це патологічний стан, який характеризується аномаліями розвитку серця і магістральних судин, які виникають внаслідок порушення ембріогенезу в період 2-8-й тиждень вагітності під впливом несприятливих факторів зовнішнього (віруси, токсичні речовини та ін.) і внутрішнього (продукти зміненого обміну речовин і т.д.) середовища на фоні спадкової (полігенної) схильності.

Дефекти міжпередсердної перетинки

Це група ВВС, для яких характерна наявність аномального сполучення між двома передсердними камерами.

Аномальний дренаж легеневих вен

Це ВВС, дляякоїхарактернепатологічневпадіннялегеневих вен в праве передсердяабов порожнисті венивеликого кола кровообігу.

Ізольований дефект міжшлуночкової перетинки

Це вроджене аномальне сполучення між двомашлуночкамисерця,яке виникло внаслідокнедорозвиткуміжшлуночкової перетинкина різнихїїрівнях.

Відкрита артеріальнапротока

Це наявність аномального судинногосполучення між аортоюілегеневоюартерією.

Ізольований стеноз легеневоїартерії

Це вроджена аномалія,яка характеризуєтьсяпорушенням шляхіввідтокукровіз правогошлуночкав мале колокровообігу.

Тетрада Фалло

Багатокомпонентна ВВС,яка включає в себестеноз вихідного відділу правогошлуночка, дефект міжшлуночкової перетинки, декстрапозицію атероматозно розширеної аортиігіпертрофію міокардуправогошлуночка.

Аномалія розвиткустулоктрикуспідального клапану(аномаліяЕбштейна)

ВВС,яка характеризуєтьсядисплазією стулоктрикуспідального клапануізміщенням частинийого дистально в порожнинуправогошлуночка,що призводитьдоутворенняаномальновеликого правого передсердяіредукованого правогошлуночка.

Стеноз вустя аорти

ВВС, при якій порушується відток крові з лівого шлуночка (інфундибулярний підклапанний стеноз), на рівні клапану (клапанний стеноз), в висхідній частині аорти (надклапанний стеноз).

Коарктація аорти

Це вроджене сегментарнезвуженняаорти,якебуваєрізногоступеня,аж доїїперериву,в любому місці:вділянцідуги, перешийка, нижнього грудногоабочеревного відділів.

Подвійна дуга аорти(судиннекільце)

Аномалія розвиткудуги аортита її гілок,в результатічогопорушується їх нормальне розташування в середостінні, що може призводити доздавленнятрахеїістравоходу.

Транспозиція магістральних судин

ВВС, приякійдва основнімагістральністовбурирозташованіаномально: аортавиходить з морфологічноправого (венозного)шлуночка, а легеневийстовбур– з морфологічнолівого (артеріального)шлуночка.

Загальний артеріальний стовбур

ВВС ціанотичноготипу,яка характеризуєтьсявідходженнямєдиного крупного судинного стовбурачерезєдиний клапанвіддвохшлуночківсерцяізабезпечує системний, легеневий ікоронарнийкровообіг.

Єдиний (загальний)шлуночок серця

ВВС ціанотичноготипу,яка характеризується наявністю трьох камер серця– двох передсердьіз’єднаного зними через два атріовентрикулярних клапаниєдиного шлуночкасерця, зякогочерез аортальнийіпульмональний клапанивиходять двімагістральнісудини.

Аномалії розташування серця (мальпозиція)

Патологічні відхилення в розташуванні серця в цілому або його окремих частин в грудній клітці і (або) по відношенню до інших внутрішніх органів.