Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
протокол курації укр.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
119.3 Кб
Скачать
  1. Алергологічний анамнез

Детально і прискіпливо збирається алергологічний анамнез: алергічні реакції на харчові продукти, природні речовини, засоби хімічної промисловості, в т:ч. лікарські засоби (вказати їх). Вказується форма прояву алергічних реакцій (алергічна висипка, її характер: набряк Квінке, анафілактичний шок, алергічний дерматит і т.д.), їх фармакотерапія, ефективність. З’ясовується наявність схильності у хворих до алергій - спадкова обтяженість, тривала медикаментозна терапія, наявність імунодефіцитів - набутих та вроджених. Зв'язок з алергізуючими факторами на виробництві, тривалість контакту, особливості алергічних реакцій, чи використовувалась їх медикаментозна корекція.

    1. Дані об’єктивного обстеження

В протокол курації студент переносить дані об'єктивного обстеження хворого, що отримав лікуючий лікар.

В кінці цього розділу перераховуються всі відхилення від норми, отримані лікуючим лікарем при фізикальному огляді різних органів і систем.

Завершується розділ планом обстеження курованого хворого (із перерахуванням призначених та показаних методів дослідження).

  1. Дані додаткових меходів дослідження з інтерпретацією результатів

Наводяться результати лабораторних, інструментальних, радіологічних, рентгенологічних методів обстеження хворих з обов'язковою їх оцінкою (норма чи патологія).

Особливу увагу слід приділити оцінці органів, які визначають фармакокінетику: печінці (печінкові проби - білірубін, тимолова проба, АлТ, АсТ, альбумін), ниркам (рН сечі, клубочкова фільтрація і канальцева реабсорбція, креатинін, сечовина крові, проба по Зимницькому). При виявленні в них патологічних змін вказати на можливий вплив цих змін на кінетичні процеси і динамічні ефекти ліків.

  1. Обгрунтування клінічного діагнозу (діагноз переноситься із історії хвороби)

  1. Дається визначення основної і супутньої нозологій, прийнята у світовій медичній практиці (по ВООЗ) класифікація.

  2. Обгрунтування клінічного діагнозу проводиться на основі основних клінічних симптомів і синдромів, даних об’єктивного та додаткових методів обстеження.

    1. Фармакотерапія захворювань, виявлених у хворого

Проводиться аналіз призначених хворому лікарських засобів. Описується механізм дії кожного із препаратів, їх фармакодинамічні ефекти, вказується, чи це препарати базисні, чи для симптоматичного лікування. Особливості призначення взагалі і хворому - зокрема.

Перераховуються небажані ефекти, притаманні кожному із призначених препаратів. Якщо у хворого має місце побічна дія на препарат, то з'ясовується можлива причина її виникнення і механізм розвитку ефектів в конкретній ситуації.

Характеристика лікарських препаратів, призначених хворому

А) Обґрунтування призначення

Препарат, лікарська форма, доза і кратність прийому

Ціль призначення

А) Вплив на основне захворювання

наприклад,

Лізиноприл, табл. 10 мг x 1 р/добу

Зниження артеріального тиску

Б) Вплив на супутні захворювання

наприклад,

Диклоберл, табл. 50 мг x 1 р/добу

Зменшення больового синдрому при деформуючому остеоартрозі

Б)Оцінка безпеки ліків, що приймаються

Препарат

Основні побічні ефекти

Критерії безпеки (методи контролю)

Наявність у хворого

наприклад,

1. Диклоберл

1. НПЗЗ-гастропатія

2.

3.

Скарги хворого, ЗАК (Hb, ер., КП), ан. калу на скриту кров

Не виявлено