Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по диплому.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
466.43 Кб
Скачать
  1. Вимоги до дипломної роботи

Дипломна робота є самостійним науковим дослідженням, до якої висуваються такі основні вимоги:

  • робота повинна бути спрямована на дослідження актуальної конкретної теми, обраної студентом;

  • роботу, як наукове дослідження, повинні відрізняти оригінальність, унікальність та неповторність наведених обґрунтувань;

  • робота повинна відрізнятися новим матеріалом, в якому є описання нових явищ і закономірностей, узагальнення раніш відомих положень з іншої наукової точки зору чи зовсім в іншому аспекти. В зв’язку з цим робота повинна відрізнятися критичним підходом до існуючої практики вирішення проблем, яка досліджується в дипломній роботі;

  • робота виконується на конкретних фактичних даних по об’єкту, який досліджується, і має містити конкретні висновки та пропозиції, спрямовані на вирішення проблем по обраній темі;

  • робота повинна відображати здібність студента використовувати наукові засоби дослідження, законодавчі акти, які регулюють організацію і ведення бухгалтерського обліку, комп’ютерну техніку, які спрямовуються на вирішення економічних проблем.

  1. Вибір теми дипломної роботи

Тематика дипломних робіт формується в рамках наукової проблематики кафедри (додаток М) з урахуванням замовлень сільськогосподарських підприємств на розробку тем, власних наукових інтересів студентів, можливостей залучення необхідних вихідних матеріалів та впровадження її результатів. Студенту надається право самостійного вибору теми дипломної роботи. Більше того, студент може запропонувати свою тему дипломної роботи, але він повинен обґрунтувати доцільність її розвитку і узгодити її з керівником роботи. Студенти заочної форми навчання, як правило, виконують дипломні роботи за темами, з якими безпосередньо пов’язана їх практична діяльність на конкретному підприємстві.

Важливо, щоб студент підійшов до вибору теми з розумінням своєрідності облікового завдання, можливостей шляхів дослідження і зробив такий вибір, який найбільш відповідає його інтересам, теоретичній і практичній підготовці бухгалтера. Спочатку студенту слід з’ясувати, який матеріал приваблює його понад усе: історія розвитку обліку, вивчення особливостей організації обліку на підприємствах державної чи приватної форми власності, аналіз стану обліку на торгівельній фірмі, чи в акціонерному товаристві, товаристві з обмеженою відповідальністю, малому бізнесі тощо.

Найважливішим критерієм правильності вибору теми є її актуальність. Вона визначається місцем дипломної роботи серед найбільш важливих проблем науково-економічної науки, її значенням для підготовки висококваліфікованих бухгалтерів, здатних організувати і вміти вести облік на підприємстві будь-якої форми власності.

При виборі теми дипломної роботи студент зобов’язаний оцінити її зв’язок з питаннями сучасного етапу розвитку економіки, врахувати вимоги, які пред’являються сьогодні до працівників обліку.

Після того, як студент вибрав тему дипломної роботи, він пише заяву (див. додаток А) і подає її завідувачу кафедри для затвердження. Тему дипломної роботи, обрану студентом, на яку дав згоду науковий керівник, затверджує наказом ректор університету. На затверджену тему дипломної роботи науковий керівник оформляє студенту завдання та календарний план її виконання по формі додатку Б.

Систематичний контроль за виконанням студентом дипломної роботи проводить науковий керівник, який результати контролю відображає в графіку (додаток В). Періодично хід роботи студентів з виконання дипломних робіт розглядається на засідання кафедри (бажано по кожному розділу роботи). Ці результати теж відображаються в графіку.

На кафедрі ці документи (додаток В) зберігаються в справі (папці) кожного студента.

Безпосереднє і систематичне керівництво роботою дипломника покладається на керівника дипломної роботи. Він зобов’язаний:

  • видати студенту завдання для виконання дипломної роботи;

  • надати допомогу студенту в розробці календарного графіку виконання дипломної роботи;

  • надавати студенту консультації за темою його досліджень;

  • надавати допомогу студентам у підборі літератури, якою вони повинні користуватися при виконанні дипломних робіт;

  • надавати допомогу студентам у визначенні переліку питань і матеріалів, які вони повинні вивчити і зібрати;

  • перевіряти виконання роботи (в частинах чи в цілому);

  • вести облік присутності студента на консультаціях та ходу виконання робіт;

  • періодично інформувати завідуючого кафедрою про хід виконання студентами дипломних робіт;

  • бути присутнім при попередньому захисті на кафедрі та захисті студентами дипломних робіт в ДЕК;

- надати відгук на дипломну роботу.

Дипломні роботи виконуються студентами у навчальному закладі, а також на підприємствах і в організаціях. У навчальному закладі має бути створений кабінет дипломного проектування, в яких повинні бути комп’ютери, підручники, навчальні посібники, довідники, законодавчі, інструктивні та нормативні матеріали, журнали та інша потрібна література. На підприємствах, в організаціях та установах виділяються місця для роботи студентів-дипломників.

Порушення строків виконання дипломної роботи є підставою для можливого перенесення захисту роботи на наступний рік.