Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВступКурс.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
575.49 Кб
Скачать

1.2. Проблеми управління організаційною досконалістю на сільськогосподарських підприємствах

Багаторічний досвід роботи з різними організаціями та використання різних підходів та методів для підвищення продуктивності переконав Дж.Харрінгтона, що, для досягнення організаційної досконалості повинен навчитися правильно і творчо управляти п'ятьма ключовими елементами, присутніми у діяльності будь-якої організації. Дж.Харрінгот виділив "П'ять стовпів досконалості".

Лідери будь-якої організації, в тому числі і сільськогосподарських, повинні забезпечити одночасний розвиток всіх п'яти основних складових своєї діяльності. Найвірніший способом невдачи є звернення уваги на управління одного або двох з цих стовпів. Звичайно, пріоритети в роботі організації може перемістити будь-якому випадку, зміна рівня важливості кожного з п'яти стовпів організаційні передового досвіду. Але ми не можемо дозволити те, щоб знак "дуже важливо" прийшов нижче рівня "просто важливо."

Жоден з перерахованих компонентів не може поодинці забезпечити справжню організаційну досконалість. Вони всі повинні брати участь в управлінні компанією.

Всі компанії, які мають організаційну досконалість стикаються з тією ж проблемою. Це необхідно створити корпоративну культуру організації навчання, де здатності підтримувати структури та методи, спрямовані на досягнення оптимальної ефективності, в гармонії з бажання для задоволення інтересів споживачів та інвесторів. Книги включені серії "П'ять стовпів організаційне досконалість" допоможе розв'язати проблему. Тому важливо, щоб зрозуміти, як п'ять елементів взаємодії і взаємно підсилюють одна одну, нижче наведені профілі кожного з них.[6, c.34]

Досконалість управління процесами

Цей процес називається послідовність взаємопов'язаних дій перетворення входів у виходи, які набули додану вартість обробки матеріалів.

Керування будь-яким процесом має шість ключових завдань:

1) вимоги до результати процесу між власником (процес власник) і споживачем;

2) вимоги до процесу записів постачальника і його власника;

3) виділення процесу, який може конвертувати вхідні дані;

4) характеристики всіх зацікавлених сторін, підтримки зворотного зв'язку;

5) методи навчання операторів, менеджерів;

6) контроль параметрів процесу.[10, c.57]

Досконалість управління проектами

Проект є тимчасовий захід, що має на меті створити унікальний продукт або послугу. Він виникає для створення пристроїв, їх технічне обслуговування, ремонт і ліквідації, а також, щоб перевірити проміжні та фінальні рішення, з яких він складається.

Досконалість управління змінами

Кожен лідер має відповідати за такі перетворення, які впливають на інших членів команди.

Зміни неминучі, і ми повинні прийняти їх, якщо ми хочемо добитися успіху в цьому складному світі сучасних. Зміна системи управління складається з трьох стовпів:

1) ідентифікації об'єктів змін;

2) створення механізмів змін;

3) зміни.

Досконалість управління знаннями

«Зі смертю людини зникають усі його знання».

Дж. Харінгтон

Обсяг знань, яким володіє організація, стає ключовим фактором її успіху. Інтернет та інші інформаційні технології, для задоволення потреб знань, надають нам більше інформації, ніж ми можемо зрозуміти. В Інтернеті можна знайти не одна, не два, а сотні і навіть тисяч джерел інформації, кожен з яких вимагає вивчення в пошуках дорогоцінні насіння, конкретний шматчків даних. Ми настільки переповнені інформацією, що ми не мають часу для адекватного сприйняття і використання інформації.

Ще гірше, багато знань, якими володіє організація ще недостатньо відбивається в документації. Вона зберігається в розумі працівників і у досвіді.

Досконалість управління ресурсами

Якщо так часто розглядається концепція "ресурси", то стає ясно, що ефективне управління є найбільш важливим і складним завданням для будь-якої організації. Кожен менеджер і співробітник постійно оцінити свою роботу, щоб забезпечити, що кращы результати своєї роботи. [16, c.45]

Для досягнення досконалості організації потрібно розробити способи управління кожного зі своїх ресурсів. Основним завданням є можливість належним чином узгодити всі дії і вдосконалення відповідно до їх пріоритетів компанії. Це вимагає вдумливого, комплексного підхіду до стратегічного планування, за участю всіх кадрів, від голови ради директорів до сторожа, від торговців до фахівців, від дизайнерів до професійного обслуговування. Це має бути інтегрований підхід до стратегічного планування, в районах, зверху вниз і знизу вгору.

при виченні п'яти стовпів вдосконалення органзації, легко помітити схожість для кожного з них. Це:

• зв'язок;

• робота в команді;

• делегування повноважень;

• взаємна повага;

• чесність;

• лідерство;

• якість;

• правосуддя;

• технологія.

Ці ключові слова повинні динамічно поєднуватись з таким загальним терміном, як управління.