Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВступКурс.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
575.49 Кб
Скачать

Висновки

При вдосконаленні організації виробництва у підприємстві на всіх рівнях, впровадження внутрішньогосподарського розрахунку та дотримання чіткої дисципліни праці. Головну увагу слід приділяти центрам планування та обліку у виробничих підрозділах, де повинні вирішуватися всі питання планування, організації і контролю виробництва. Основою даного процесу має стати впровадження внутрігосподарського розрахунку, нормативного методу планування, обліку, аналізу та контролю використання виробничих ресурсів.

Ділова досконалість будь-якої організації полягає в його здатності до постійних змін в здатності керувати всі компоненти лідерство у пошуку шляхів для задоволення вимог ефективності і продуктивності.

Перераховані нижче п'ять основних характеристик необхідні для досягнення кращих результатів:

1) гордості [організація персоналу] (гордість). Всі працівники повинні пишатися організації та своїх членів. Гордість працівників підприємства у тому, що вони працюють та бачать якісну продукцію, яку випускає дане підприємство та тоді, коли їх праця приносить прибуток.;

2) ефективність (роботи). Організація має зобов'язання працювати з максимальної продуктивності та ефективності;

3) рентабельності (прибутки). Організації необхідно створити достатню прибуток платити гідну зарплату і дивіденди на середній акціонерів;

4) престиж (престиж). Організація повинна бути привабливим місцем для роботи і користуватися репутації як виробник товарів і послуг збільшився попит.

5) задоволення [організації] (задоволення). Співробітники організації з радістю прийде на роботу, знаючи, що вони є корисними і в дружній атмосфері а також керівництво підприємства повинно звернути увагу на:заробітна плата, премії. В результаті цього покращиться робота підприємства, зростуть прибутки.

П'ять стовпів, на яких лежить ділова досконалості всіх організації, - це досконале управління:

  1. процесів

  2. проекти

  3. зміни

  4. знання

  5. ресурси

Лідери будь-якої організації, в тому числі і сільськогосподарських, повинні забезпечити одночасний розвиток всіх п'яти основних складових своєї діяльності. Найвірніший способом невдачи є звернення уваги на управління одного або двох з цих стовпів.

У 2010 році порівняно з 2008 роком вартість необоротних активів збільшилась на 19,81% або на 824 тис. грн., це спричинено збільшенням основних засобів на 839 тис. грн.. або на 22,47%, а також довгострокових біологічних активів на 46,67% або на 21 тис.грн.. Натомість вартість незавершеного будівництва зменшилась на 36 тис. грн.. Що є не досить сприятливим.

За досліджуваний період власний капітал збільшився в 1,7 рази або на 4758 тис. грн.. Така зміна спричинена збільшенням у 2010 році нерозподіленого прибутку в 2,3 рази або на 3267 тис. грн. та резервного капіталу – в 2,9 рази або на 1491 тис.грн.. Така зміна є досить позитивною для господарства, адже воно є прибутковим.

Господарство не має довгострокових зобов’язань, натомість воно має поточні зобов’язання, які за досліджуваний період зменшились на 96,4% або на 3455 тис. грн.

У 2010 році порівняно з 2008 роком показники ефективності господарювання досліджуваного господарства є досить втішними. Так на 100 га сільськогосподарських угідь припадає на 18,40% більше валової продукції ніж у 2008 році, зменшилась кількість валової продукції на 1 середньорічного працівника на 35,50%. Така зміна спричинена зменшенням вартості валової продукції у 2010 році на 33,68%. Що є досить не сприятливим для досліджуваного господарства.

Чистий дохід від реалізації за досліджуваний період збільшився в 1,9 рази. Це досить позитивна зміна для підприємства. Таким чином у 2010 році на 100 с.-г. угідь припадає в 3,4 рази більше чистого доходу ніж у 2008 році, а на 1 середньорічного працівника припадає в 1,8 рази більше.

На протязі трьох років в АТВТ «Первомайський Агрохім» отримує прибуток, який 2010 році збільшився в 10 разів. Що є дуже сприятливо для господарства.

У 2010 році витрати на виробництво продукції рослинництва зменшились на 4939 тис.грн. порівняно з 2008 роком. Що є позитивною зміною, адже чим менші витрати тим краще для господарства, тим нижча собівартість продукції. Найбільшу частку в складі і структурі витрат на виробництво продукції рослинництва займають матеріальні витрати 47,32% або 2975 тис. грн.., з них найбільше займають витрати на нафтопродукти 13,22% або 831,10 тис. грн., а також на мінеральні добрива – на 8,94 % або на 562 тис. грн..Витрати з розрахунку на 1 грн. чистого доходу від реалізації зменшилися на 1,14 тис. грн.

У 2010 році витрати на виробництво продукції тваринництва зменшились на 51,60 тис.грн. порівняно з 2008 роком. Що є позитивною зміною. Найбільшу частку в складі і структурі витрат на виробництво продукції тваринництва займають матеріальні витрати 5,58% або 350,60 тис. грн.., з них найбільше займають витрати на корми 5,10% або 320,60 тис. грн.. Витрати з розрахунку на 1 грн. чистого доходу від реалізації зменшилися на 0,11 тис. грн.

Таблиця - Характеристика організаційної досконалості АТВТ «Первомайський Агрохім»

Характеристика організаційної досконалості

Сучасний стан

Пропозиції

Гордість

Гордість працівників підприємства у тому, що вони працюють та бачать якісну продукцію, яку випускає дане підприємство та тоді, коли їх праця приносить прибуток.

Покращувати стан робочих місць для залучення нових кваліфікованих працівників та поліпшення умов праці вже існуючих працівників, заохочувати їх до роботи відповідними заходами, та тим самим покращувати імідж підприємства.

Ефективність

Підприємство працює ефективно

Покращивши роботу персоналу можна підвищити прибутки підприємства

Прибутковість

АТВТ «Первомайський Агрохім» є прибутковим підприємством

Ефективніше використовувати ресурси, техніку та розробляти плани та прогнози виробництва.

Престиж

Товариство заробило імідж підприємства з продукцією високої якості. В нього є багато співробітників.

Звернути увагу на: якість реклами, гарантія, упаковка; турбота про покупців і післяпродажне сервісне обслуговування; потрібно планувати постійно свої рекламні акції, вибирайте ретельно місця для реклами, тип реклами; потрібно слідкуватиза конкурентами на ринку, відстежуватиїх рекламні компанії, робитивисновки. Братиучасть в благодійних програмах, спонсорскихзаходах.

Задоволення

Персоналу подобається працювати в АТВТ «Первомайський Агрохім»

Звернути увагу на:заробітна плата, премії. В результаті цього покращиться робота підприємства, зростуть прибутки.

Головними елементами удосконалення управляння організаційною досконалістю в АТВТ «Первомайський Агрохім» є удосконалення організаційно-економічного спрямування:

1) аналіз загроз негативних впливів;

2) оцінка поточного рівня забезпечення;

3) планування комплексу заходів, спрямованих на підвищення цього рівня;

4) здійснення ресурсного планування;

5) планування роботи відповідних функціональних підрозділів підприємства;

6) оперативна реалізація запропонованого комплексу заходів щодо організації належного рівня безпеки.

Критеріями поліпшення якості роботи відділів маркетингу та збуту можуть бути:

- збільшення об’ємів реалізації продукції (послуг);

- прискорення оборотності оборотних коштів;

- поліпшення роботи з дебіторами;

- рішення інших економічних проблем.