Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
977.79 Кб
Скачать

3)Поширений конспект уроку.

Урок № 8

Тема: «Мистецтво оригамі. Способи згинання паперу ».

Мета: ознайомити учнів з операціями згинання і складання паперу; на вчити послідовності виготовлення виробів; познайомити зі схемами графічних зображень ліній мовними позначками під час роботи з папером; розвивати увагу; окомір; виховувати культуру праці, творчість.

Обладнання: демонстраційний матеріал — зразок виробу з паперу; малюнки метеликів; музика; для індивідуального користування – кольоровий папір, нитки, клей.

Тип уроку: комбінований.

Методи і прийоми роботи: розповідь, бесіда, пояснення, гра, практична робота, інструктаж.

Хід уроку

І. Організація класу.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності. Створення емоційного фону:

Діти стають у коло.

Заплющте очі, послухайте музику та уявіть яскравий літній день.

Ми вийшли на квітучі луки. Скільки навколо кольорів: жовтий, білий, червоний, синій, рожевий, зелений! Ми торкаємося м’якого барвистого килима трави і відкриваємо очі. Кого ви побачили?

А тепер сідайте. Щоб дізнатися, про кого йде мова, відгадайте ребус.

А тепер відгадайте загадки.

У лісі біля пня —

Біготня, метушня.

Народ робочий

Весь день клопоче. (Мурашки)

Я труд поважаю, все літо літаю,

З різних квітів медок збираю. (Бджола)

Що то є за гість?

Ніжок має шість.

Аж чотири крильця має —

По квіточках собі літає.

Не бджола, не джмелик —

А зветься він… (метелик).

ІІІ. Повідомлення теми та мети уроку:

Сьогодні на уроці ми навчимося виготовляти метелика з паперу шляхом складання і згинання. (Учитель демонструє зразок виробу — метелика.)

ІV. Робота над новим матеріалом:

  1. Вступне слово вчителя.

Сьогодні ми виготовляємо іграшку-сувенір — метелик. Цей декоративний метелик, виготовлений із паперу, буде прикрасою і завжди буде нагадувати про літо.

2. Ознайомлення з деякими видами метеликів.

Чи весело метеликам влітку? Ви зможете відповісти після читання вірша. (Хтось із учнів читає вірш.)

Діти бігають, стрибають,

Далі — весело гукають:

Ах, метелик, подивіться!

Ось, він, ось він метушиться!

Та який же гарний, гожий!

І на квіточку він схожий!

(Олена Пчілка)

- Які ж метелики? (Діти відповідають.)

Розгляньте ілюстрації, назвіть метеликів. У нашій місцевості можна побачити таких представників цього виду.

Махаон – один із найбільших метеликів. У нього жовті крила з чорними смугами, з блакитними і червоними цяточками. Махаона прозвали вітрильником, тому що він пливе у повітрі, як прекрасний корабель.

Адмірал – на темних крилах — червоні лампаси-смуги. Навесні метелик, як і птахи, повертається з теплих країв.

Павичеве око – на крилах цього метелика — блакитні очі. Павич має схожі цяточки на своєму пір’ї.

V. Планування трудових дій:

1. Бесіда за схемою «Мовні позначення» під час роботи з папером. (Рис. 3)

Для виготовлення іграшки «Метелик» необхідно дібрати папір. Щоб виготовити паперового метелика, необхідно дотримуватися послідовності.

Роздивіться С. 47 підручника. З’ясуємо лінії та їх призначення. Під час роботи необхідно працювати з лініями, що позначають, де потрібно перегнути папір (позначення штрих пунктирною лінією з двома точками), а також в який бік виконувати згин (напрямок лінії зі стрілочками).

2. Алгоритм роботи.

1) Візьміть квадратний аркуш паперу, складіть його по діагоналі.

2) Згинайте гармошку на відстані 1 см від середини кута до краю з одного

боку, а потім — з другого боку.

3) Отриманий зі складками ромб стискайте посередині і зв’яжіть ниткою.

4) Складіть так само другу частину метелика.

5) З’єднайте обидві половинки нитками.

6) Виріжте дві смужечки та приклейте до метелика.

VІ. Практична робота:

1. Поточний інструктаж:

Учні виготовляють метелика. Учитель стежить за правильністювиконання, надає консультації.

2. Фізкультхвилинка:

Мов метелики злітаєш,

Крильця зводом — розправляєш.

На квіточку полетіли

І на неї тихо сіли.

Знову крильця розправляєш

І додому відлітаєш.

VІІ. Підсумок уроку:

1. Виставка дитячих робіт.

2. Підсумкова бесіда:

Як виконували згинання?

Які лінії використовували?

Чи сподобалось вам працювати?

Учитель аналізує помилки, що були допущені учнями, відмічає найкращі роботи для виставки.

Технологічна карта на виготовлення виробу ”Коробочка для дрібних деталей”

Самостійна робота №3

1)Линии чертежа

Стандарт предусматривает типы линий, которые по начертанию бывают: сплошными, штриховыми и штрихпунктирными.

Сплошные линии:

1. Основная сплошная толстая

линия видимого контура, которой обводят чертежи она равна 1мм;

2. Сплошная тонкая

для проведения выносных и размерных линий, штриховки (толщена по выбору);

3. Штриховая линия

для проведения линий невидимого контура, толщена выбирается, длина штриха от 2 до 8 мм, а промежутки от 1-2 мм;

4. Штрихпунктирная тонкая

для изображения осевых и центровых линий. Толщена определяется s2,3. длина штриха – от 5 до 30 мм.

Линии чертежа

2)Технологічна картка Куба

Технологічна картка циліндра

Технологічна картка конуса

Технологічна картка дитячого фартушка

3) «Графічна підготовка як основа формування творчих здібностей молодших школярів»:

Графічна діяльність учнів на уроках трудового навчання має широкі можливості для їх розумового розвитку. Проаналізовані у процесі досліджень механізми навчально-пізнавальної діяльності на уроках трудового навчання дають підстави стверджувати, що «будь-яка графічна дія спочатку здійснюється подумки, на основі чого в учня створюється певний графічний образ, а потім він втілюється у реальних графічних побудовах». Непомітна зовні розумова діяльність являє собою тісну взаємодію мислительних операцій, образного мислення і пам’яті. В результаті цього і «утворюється графічний образ предмета, який фіксує в уяві учня його властивості, що умовно відображені на кресленні, або ще підлягають відображенню шляхом побудови необхідних зображен.

У своєму дослідженні графічну діяльність ми розглядаємо як цілісний багатогранний процес, який являє собою взаємодію розумових та практичних дій, спрямованих на створення уявлень про просторові властивості предметів та їх умовне відображення на площині або відтворення цих просторових властивостей в уяві на основі існуючих умовних зображень.

Розумові дії в графічній діяльності на уроках трудового навчання є передумовою створення образів, які відображають просторові властивості і відношення предмет. Адже «тільки на основі створеного образу з’являється уявлення про предмет або виконується зображення його» . Від правильності та повноти створеного образу безпосередньо залежить сприйняття властивостей зображеного предмета та інформаційна наповненість і виразність виконаного на його основі рисунка.

Аналіз змісту образного мислення на уроках трудового навчання дає підстави вважати, що за своєю суттю процеси створення образів виступають психологічною основою графічної діяльності, пов’язаної з читанням та виконанням рисунків. В основі створення графічного образу лежить ряд послідовно взаємопов’язаних психологічних процесів: органи відчуття (зір, дотик, слух) відчуття сприйняття уява мислительні операції, образне мислення, пам’ять образ практичні дії, спрямовані на відображення образу у вигляді конкретного зображення. Така послідовність утворення графічного образу заперечує позицію багатьох дослідників, що розумовий розвиток учнів на уроках трудового навчання слід зводити лише до розвитку просторових уявлень та уяви.

Чисельні дослідження змісту графічної діяльності школярів у процесі виконання рисунків свідчать про те, що вона супроводжується складними аналітико-синтетичними діями . Тому і розумовий розвиток школярів на уроках трудового навчання повинен відбуватись саме в такій діяльності, яка передбачає необхідність активних розумових дій. З нашої точки зору такою діяльністю є розв’язування графічних завдань відповідного змістового наповнення. Проведений нами всебічний аналіз типових графічних завдань курсу трудового навчання показав, що процес їх розв’язання завжди наповнений розумовими діями, в основі яких лежать мислительні операції.

Під графічним завданням ми розуміємо «навчальну проблему, яка передбачає умовне відображення просторових властивостей предмета за допомогою розумових і практичних дій, в основі яких лежать певні знання про правила виконання та оформлення рисунків і уміння застосовувати їх на практиці» .

Виходячи з того, що в графічному завданні зосереджується потреба в практичному застосуванні знань і на їх основі формуються відповідні уміння, головним засобом розвитку розумових операцій в учнів на уроках трудового навчання в процесі дослідження було обрано саме графічні завдання. Організаційно-методичною основою забезпечення цього є обґрунтована в дослідженні В.К.Сидоренка система графічних завдань. Критерієм вибору цих задач виступала їх можливість для активного включення школярів в розумову діяльність. Тобто відбираються саме ті завдання, процес розв’язування яких ґрунтується на мислительних операціях.

Порівняльний аналіз та співставлення типових графічних завдань з курсу трудового навчання у залежності від їх можливостей для розумового розвитку учнів дозволив нам розділити їх на дві групи, кожна з яких має свої відмінні специфічні особливості.

Виконаний у процесі проведення дослідження аналіз психологічних основ розумової діяльності школярів на уроках трудового навчання дає підстави стверджувати, що процес розв’язування графічних завдань являє собою складну взаємодію:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]