Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NARKOTA-1.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
139.26 Кб
Скачать

2. Загальна характеристика предмету злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів.

Найголовнішим об’єднуючим началом цих злочинів в одну групу посягань на здоров’я населення є їх здатність завдавати однорідну шкоду (чи створювати небезпеку заподіяння такої шкоди) у вигляді поширення наркоманії серед невизначеного кола осіб шляхом незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Відомості про предмет злочинів, пов’язаних з наркотиками, міститься передусім у Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів (далі Перелік). Такий Перелік – це згруповані в списки наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори, включені до таблиць 1-4 згідно із законодавством України та міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. Перелік затверджується Кабінетом Містрів України за поданням спеціально уповноваженного органу виконавчої влади в галузі охорони здоров’я, а саме Комітетом з контролю за наркотиками при МОЗ України. Перелік постійно вдосканалюється як за змістом, так і за формою відповідно до змін у законодавстві та вимог практики. Нині чинним є Перелік, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000р. № 770 (із змінами, внесеними згідно з постановою Кабінету Міністрів № 1890 від 12грудня 2002 р.).

Згідно з наказом Комітету контролю за наркотиками при МОЗ України від 01.08.2000р.№188, затверджено таблиці невеликих, крупних і особливо крупних розмірів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які знаходяться в незаконному обігу.

Таблиця 1.1. Невеликі, крупні і особливо крупні розміри наркотичних засобів, які знаходяться в незаконному обігу.

Таблиця 1.2. Невеликі, крупні і особливо крупні розміри психотропних речовин, які знаходяться в незаконному обігу.

Таблиця 1.3. Крупні і особливо крупні розміри прекурсорів, які знаходяться в незаконному обігу.

Максимальної кількістю наркотичних засобів, гранично високими для невеликих розмірів, є наприклад: 5 грам марихуани у виді висушених квітучих верхівок і листків верхньої частини різних сортів коноплі або 0,25 грам не висушеної марихуани; 0,5 грам гашишу (анаши, смоли каннабісу); 0,03 (3 ампули 1%-ого розчину) грама морфіну в вигляді основ та солей.

Крупним розміром наркотичних засобів вважається, наприклад: від 500 до 2500 грам висушеної марихуани або від 2500 до 12500 грам не висушеної;від 40 до 500 грам гашишу (анаши, смоли каннабісу); від 2,5 до 12,5 грам (від 250 до 1250 ампул 1%-ого розчину) морфіну; від 1 до 10 грам героїну; від 3 до 50 грам ефедрину.

До мінімальної кількості наркотичних засобів, які є значно низькі для особливо крупних розмірів, відносить, наприклад: 2500 грам висушеної марихуани або 12500 грам не висушеної, 500 грам гашишу і 100 грам гашишного масла, 10 грам героїну, 50 грам ефедрину.

Розміри наркотичних засобiв визначені на пiдставi iснуючої практики боротьби з незаконним обiгом наркотичних засобiв.

Пiд невеликими розмiрами слiд розумiти ту їх кiлькiсть, що не перевищує зазначеної граничної величини.

Розмiри виготовлених наркотичних засобiв у виглядi екстрактiв, витяжок, вiдварoв, iнших рiдин, у тому числi i кустарно виготовленi з ефедрину та норефедрину, згiдно з iснуючими методиками кримiналiстичних дослiджень визначаються в перерахунку на суху речовину.

Наркотичні засоби – це включені до Переліку речовини природного чи синтетичного походження, препарати, рослини, які становлять небезпеку для здоров’я населення у разі зловживання ними. До них належать: героїн, каннабіс, смола каннабісу, екстракти і настойки каннабісу, макова соломка, концентрат з макової соломки, опій, кустарно виготовлені препарати з ефедрину, псевдоефедрину тощо. Зловживання наркотичними засобами призводить до захворювання на наркоманію.

Психотропні речовини – це включені до Переліку речовини природного чи синтетичного походження, препарати, природні матеріали, які здатні викликати стан залежності та справляти депресивний або стимулюючий вплив на центральну нервову систему або викликати порушення сприйняття, або емоцій, або мислення, або поведінки і становлять небезпеку для здоров’я населення у разі зловживання ними.[2]

До наркотичних засобів та психотропних речовин належить значна кількість лікарських засобів. Наркотичні засоби і психотропні речовини, за обігом яких встановлено національний і міжнародний контроль, визначаються за міжнародними назвами та хімічними формулами. Водночас їх аналоги, які мають подібні властивості, не затверджуються як наркотичні засоби чи психотропні речовини міжнародними конвенціями ООН і не використовуються в торгівлі. А тому в багатьох випадках дії з ними не контролюються ані національним законодавством, ані міжнародними договорами у сфері боротьби з розповсюдженням наркотиків. Поява цих аналогів у незаконному обігу серйозно ускладнює контроль за обігом наркотичних засобів і психотропних речовин. З урахуванням цього на території України заборонено обіг аналогів наркотичних засобів або психотропних речовин [4, стор.818].

Аналоги наркотичних засобів і психотропних речовин – це заборонені до обігу в Україні речовини природного чи синтетичного походження, що не включені до Переліку, хімічна структура і властивості яких подібні до до хімічної структури і властивостей наркотичних засобів і психотропних речовин, психоактивну дію яких ці речовини відтворюють.

Прекурсори – це речовини та їх солі, що використовуються при виробництві, виготовленні наркотичних засобів і психотропних речовин, включених до Переліку. Наприклад, етиловий ефір, ацетон, ефедрин, ангідрит оцтової кислоти, соляна і сірчана кислоти.

Для встановлення виду, назви і властивостей наркотичного засобу, психотропноїречовини, їх аналогів чи прекурсорів, походження, способу виготовлення чи переробки цих засобів і речовин, а також належності рослини до культур, які містять наркотичні засоби, необхідні спеціальні знання. Тому у справах данної категорії обв’язково має бути висновок експерта з цих питань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]