Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Administrativne_pravo_pidruchnik__za_zag_red.pdf
Скачиваний:
34
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
11.27 Mб
Скачать

особлива частина

Органам місцевого самоврядування у сфері культури державою делеговано також низку повноважень, серед яких забезпечення вивчення рідної мови через національно-культурні товариства; визначення потреб та формування замовлень на кадри для закладів культури, укладання договорів на підготовку спеціалістів, організація роботи щодо підвищення кваліфікації кадрів та ін.

Виключно на пленарних засіданнях районної, обласної ради затверджуються програми культурного розвитку відповідно району, області, заслуховуються звіти про їх виконання; приймаються рішення про організацію територій і об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення та інших територій, що підлягають особливій охороні, та вирішуються інші питання, передбачені ст. 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

До компетенції органів місцевого самоврядування також належать кінообслуговування місцевого населення, організація роботи місцевих періодичних видань, радіо- і телепередач, контролю щодо збереження пам’ятників історії та культури.

У сфері культури районні і обласні ради мають право делегувати частину своїх повноважень відповідним місцевим державним адміністраціям. Перелік питань, які можуть делегуватися, наведено в ст. 44 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Запитання до самоконтролю

1.У чому полягає сутність управління культурою?

2.Хто визначає політику держави у сфері культури?

3.Назвіть завдання Міністерства культури та туризму.

4.Назвіть орган управління державним телебаченням і радіомовленням.

5.Повноваження та функції Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

6.Що таке суспільне радіомовлення?

7.Дайте визначення поняття «масова інформація».

8.Вкажіть правові основи діяльності друкованих засобів масової інформації.

9.Визначте загальні засади видавничої справи в Україні.

10.Хто здійснює державну політику в галузі кінематографії?

11.Хто здійснює державне управління в галузі охорони і використання пам’яток історії і культури?

454

Розділ VІІI. Управління соціально-культурним будівництвом

12.Хто здійснює державне управління в галузі охорони культурної спадщини?

13.Який орган виконавчої влади здійснює загальне методичне керівництво і координацію діяльності закладів і установ культури?

14.Назвіть компетенцію органів місцевого замовлення у сфері культури.

455

особлива частина

Глава 35

Управління у справах сім’ї, молоді та фізичної культури

§1. Засади і принципи державної політики у справах сім’ї, молоді та фізичної культури

ВУкраїні молодь складає більш ніж 22 відсотка населення країни. Як соціально-демографічна група молодь характеризується не тільки віковими ознаками, а й специфікою соціального становлення, особливим місцем у структурі суспільства. Саме це визначає справи сім’ї, молодітафізичноїкультуриякпріоритетнісферидіяльностідержавних органів. Згідно зі ст. 51 Конституції України сім’я, дитинство, материнство та батьківство охороняються державою. Засади й принципи державної молодіжної політики сформульовано в Декларації «Про загальні засади державної молодіжної політики в Україні»1, яка є основою для подальшого розвитку державної молодіжної політики, її правової бази, практичної діяльності органів державної влади і управління.

Державна молодіжна політика — це системна діяльність держави

увідносинах з особистістю, молоддю, молодіжним рухом, що ставить за мету створення соціально-економічних, політичних, організаційних, правовихумовтагарантійдляжиттєвогосамовизначення,інтелектуального, морального, фізичного розвитку молоді, реалізації її творчого потенціалуякувласнихінтересах,таківінтересахУкраїни.Такіумови визначено в Законі України «Про сприяння соціальному становленню тарозвиткумолодівУкраїні»2.Державнамолодіжнаполітикапоширюється на громадян віком від 15 до 28 років незалежно від походження, соціального та майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, ставлення до релігії, роду та характеру занять.

Головнимипринципамидержавноїмолодіжноїполітикиє:повагадо поглядів молоді та її переконань; надання права і залучення молоді до безпосередньої участі у формуванні й реалізації політики та програм,

1Відом. Верхов. Ради України. – 1993. – № 16. – Ст. 166.

2Там само. – Ст. 167.

456

Розділ VІІI. Управління соціально-культурним будівництвом

що стосуються суспільства взагалі і молоді зокрема; правовий та соціальний захист молодих громадян, перш за все осіб, які не досягли 18 років, з метою створення необхідних стартових можливостей для їх повноцінногосоціальногостановленнятарозвитку;сприянняініціативі та активності молоді в усіх сферах життєдіяльності суспільства.

Державна молодіжна політика в Україні щодо освіти, соціальнополітичної, економічної галузей, розвитку духовного, культурного, фізичного потенціалу молоді та функціонування молодіжних організацій визначається законодавством України.

Держава сприяє соціальному становленню та розвитку молоді, встановлюючи правові та організаційні гарантії праці молоді, підтримуючи підприємницьку ініціативу та діяльність молоді, забезпечуючи житлові умови молоді та підвищення рівня життя молоді.

В Україні визначено основні напрямки соціальної роботи з дітьми та молоддю. Це надання соціальних послуг, соціальний супровід дітей та молоді, соціальна профілактика, соціальна реабілітація.

У ст. 52 Конституції України встановлено, що будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються за законом. У законі України «Про попередження насильства в сім’ї»1 під насильством у сім’ї розуміються будь-які дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї до іншого члена сім’ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини і громадянина і завдають йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров’ю. Держава створює відповідні органи та установи, через які забезпечує діяльність з попередження такого насильства. Законодавством встановлено спеціальні заходи з попередження насильства в сім’ї, якими є офіційне попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї, взяття на профілактичний облік, захисний припис.

Зметоюдосягненняпаритетногостановищажінокічоловіківувсіх сферах життєдіяльності суспільства, ліквідації дискримінації за ознакою статі держава забезпечує рівні права та можливості жінок і чоловіків шляхом усунення дисбалансу між можливостями жінок і чоловіків реалізовувати рівні права, надані їм Конституцією України. За Законом України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків»2 державну політику в цій сфері спрямовано на утверджен-

1Відом. Верхов. Ради України. – 2002 – № 10. – Ст. 70.

2Там само. – 2005. – № 52. – Ст. 561.

457

особлива частина

ня гендерної рівності, недопущення дискримінації за ознакою статі, забезпечення рівної участі жінок і чоловіків у прийнятті суспільно важливихрішень,щодопоєднанняпрофесійнихтасімейнихобов’язків, підтримку сім’ї, формування відповідального материнства і батьківства,захистсуспільствавідінформації,спрямованоїнадискримінацію за ознакою статі.

Державна політика у сфері фізичної культури і спорту визначається Верховною Радою України. Так, Закон України «Про фізичну культуру і спорт»1 встановлює, що держава регулює відносини у сфері фізичної культури і спорту шляхом формування державної політики у цій сфері, створення відповідних державних органів, фінансового, матеріально-технічного, кадрового, інформаційного, нормативноправового та іншого забезпечення розвитку фізичної культури і спорту, а також визнання широкого самодіяльного статусу фізкультурноспортивного руху в Україні і комплексної взаємодії державних органів з громадськими організаціями фізкультурно-спортивної спрямованості. Держава визнає і всебічно підтримує олімпійський рух в Україні, діяльність всеукраїнських фізкультурно-спортивних товариств, національних спортивних федерацій. Закон України «Про підтримку олімпійського, параолімпійського руху та спорту вищих досягнень в Україні»2 забезпечує правову регламентацію відносин, спрямованих на розвиток олімпійського та параолімпійського руху в Україні, гарантує державну підтримку його учасникам.

Спорт є органічною частиною фізичної культури, особливою сфероювиявленнятауніфікованогопорівняннядосягненьлюдейу певних видах фізичних вправ, технічної, інтелектуальної та іншої підготовки шляхом змагальної діяльності.

§ 2. Організаційно-правове забезпечення реалізації державної політики у справах сім’ї, молоді та фізичної культури

Верховна Рада України визначає державну політику в питаннях сім’ї, молоді, фізичної культури і спорту і здійснює законодавче регу-

1Відом. Верхов. Ради України. – 1994. – № 14. – Ст. 80.

2Там само. – 2000. – № 43. – Ст. 370.

458

Розділ VІІI. Управління соціально-культурним будівництвом

лювання відносин у цих сферах, а також у межах своїх повноважень контролює реалізацію державної програми розвитку цих сфер і виконання відповідного законодавства.

Держава створює сприятливі політичні, соціальні, законодавчі, фінансові та організаційні передумови для життєвого самовизначення і самореалізації молоді, розв’язання її нагальних проблем.

Концепція Державної програми роботи з обдарованою молоддю на 2006–2010 роки1 передбачає забезпечення підтримки обдарованої молоді шляхом створення умов для її творчого, інтелектуального, духов­ ного і фізичного розвитку.

При Голові Верховної Ради України утворюється Молодіжна громадська колегія, основними завданнями якої є аналіз державної молодіжної політики, внесення пропозицій щодо розроблення та розгляду проектів законів України, програм з питань реалізації державної молодіжної політики в Україні, взаємодії молодіжних громадських організацій з органами державної влади та органами місцевого самоврядування; обговорення та аналітична оцінка проблемних питань соціального становлення і розвитку молоді в Україні; узагальнення досвіду з питань реалізації державної молодіжної політики, розвитку місцевих молодіжних ініціатив.

Важливі функції у цих сферах виконує Кабінет Міністрів України, який забезпечує проведення державної політики у питаннях сім’ї і молоді, визначає напрямки розвитку фізичної культури й спорту, спрямовує діяльність підпорядкованих йому органів на виконання законів України, що регламентують ці питання.

Кабінетом Міністрів України постановою від 19 лютого 2007 р. затверджено Державну програму підтримки сім’ї на період до 2010 року2, метою якої є створення правових, соціальних та економічнихумовдляналежногофункціонуваннятарозвиткусім’ї,утвердженнядуховноіфізичноздорової,матеріальнотасоціальноблагополучної сім’ї, забезпечення виконання сім’єю її основних функцій.

КабінетМіністрівУкраїнизабезпечуєпроведенняєдиноїдержавної політики у сфері забезпечення рівних можливостей чоловіків і жінок, приймає Національний план дій щодо впровадження гендерної рівності та забезпечує його виконання, розроблює та реалізовує державні пільгові цільові програми у цих питаннях.

1Офіц. вісн. України. – 2006. – № 15. – Ст. 1121.

2Там само. – 2007. – № 13. – Ст. 476.

459

особлива частина

В Україні розроблено довгострокову Державну програму розвитку фізичної культури і спорту, яку затверджено Указом Президента України від 22 червня 1994 р.1, а також постановою Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2006 р. затверджено Державну програму розвитку фізичної культури і спорту на 2007–2011 роки2.

Метою цих програм є створення умов для розвитку фізичної культури і спорту, зокрема удосконалення організаційного та нормативноправового механізму реалізації державної політики у цій сфері.

Рада міністрів АРК, місцеві органи державної влади, органи місцевого самоврядування виконують функції управління в галузях сім’ї, молоді та фізичної культури через управління, відділи, комітети, які здійснюють свої функції відповідно до положень про них.

§3. Система і правове становище органів управління справами сім’ї, молоді та фізичної культури

Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту (Мінсім’ямолодьспорт) є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики з питань сім’ї, дітей, молоді, гендерної рівності (рівності прав і можливостей жінок і чоловіків), фізичної культури і спорту. До компетенції цього органу також належать питання усиновлення, демографічних процесів, попередження насильства в сім’ї. Його правовий статус визначено в Положенні про Міністерство України у справах сім’ї,молодітаспорту,затвердженомупостановоюКабінетуМіністрів України від 8 листопада 2006 р.3

Основними завданнями Мінсім’ямолодьспорту є:

у галузі сім’ї і дітей — вжиття заходів щодо створення правових, економічнихтасоціальнихумовдляфункціонуванняі зміцненнясім’ї, утвердження соціального партнерства сім’ї та держави, підвищення рівня правової обізнаності батьків і дітей, формування відповідального ставлення батьків до забезпечення всебічного розвитку та вихован-

1Інформ. зб. М-ва освіти і науки України. – 1996. – № 9. – С. 9.

2Офіц. вісн. України. – 2006. – № 46. – Ст. 3078.

3 Там само. – № 45. – Ст. 3017.

460

Розділ VІІI. Управління соціально-культурним будівництвом

нядітей;здійсненнязаходівщодозбереженнярепродуктивногоздоров’я населення, соціального та правового захисту материнства, батьківства

ідитинства; запобігання насильству в сім’ї, сприяння утворенню спеціалізованих установ для жертв насильства в сім’ї; участь у координації заходів з протидії торгівлі людьми; проведення роботи із соціально-правового захисту дітей, запобігання бездоглядності та правопорушенням серед них; забезпечення та контроль додержання законодавства щодо усиновлення дітей, встановлення опіки та піклування над ними, влаштування у дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім’ї, формування банку даних про дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, сприяння розвитку різних форм позашкільної освіти;

у питаннях забезпечення рівних прав та можливостей жінок

ічоловіків—проведенняінформаційно-роз’яснювальноїроботивзасо- бах масової інформації та проведення інших заходів, спрямованих на забезпечення гендерної рівності у всіх сферах життя суспільства; здійснення контролю за дотриманням гендерної рівності під час вирішення кадрових питань у центральних і місцевих органах виконавчої влади; розгляд звернень громадян з питань дискримінації за ознакою статі;

у питаннях молоді — сприяння створенню умов для соціального становлення і розвитку молоді, вжиття заходів щодо розв’язання житлово-побутових та інших соціальних проблем молоді, молодих сімей, сприяння їх працевлаштуванню та зайнятості, розвитку молодіжної підприємницької діяльності; сприяння створенню умов для всебічного розвитку і реалізації творчих, інтелектуальних здібностей дітей та молоді;

у питаннях фізичної культури і спорту — вжиття заходів щодо розвитку дитячо-юнацьких спортивних шкіл, у тому числі для інвалідів, координація заходів з розвитку дитячо-юнацького спорту, спорту вищих досягнень, професіонального спорту, спорту інвалідів та спорту ветеранів, формування спортивного резерву, забезпечення проведення фізкультурно-оздоровчої роботи серед різних верств населення; прийняття рішень про визнання видів спорту в Україні, затвердження національних рекордів з видів спорту, нагородження переможців змагань;комплектуваннязаподаннямнаціональнихспортивнихфедерацій

звидів спорту національних збірних команд України; затвердження положень та проведення офіційних всеукраїнських змагань тощо.

461

особлива частина

Мінсім’ямолодьспорт здійснює в межах своїх повноважень заходи щодо адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу та імплементації в національне законодавство положень міжнародних договорів, стороною яких є Україна, готує пропозиції щодо розвитку міжнародного співробітництва та укладення міжнародних договорів України.

Міністерство на основі і на виконання актів законодавства видає накази, організовує і контролює їх виконання.

Очолює міністерство міністр, який має заступників. Міністр за посадою входить до складу спостережної ради Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

У міністерстві для погодженого вирішення питань утворюються колегія, а також наукові, науково-консультативні ради, комісії та інші органи дорадчого і координаційного характеру.

Державну політику в зазначених сферах в областях, містах Києві та Севастополі здійснюють управління усправах сім’ї, молоді та спорту обласної, Київської і Севастопольської міських державних адміністрацій. На відповідній території управління виконують програми

іздійснюютьзаходи,спрямованіназабезпеченнясоціальноготаправового захисту сім’ї, дітей і молоді, розвитку фізичної культури та спорту, рівних прав і можливостей для участі жінок та чоловіків у політичному, економічному і культурному житті, сприяють соціальному становленню та розвитку дітей і молоді, запобігають насильству в сім’ї.

Управління у своїй діяльності керуються Конституцією України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, наказами Мінсім’ямолодьспорту, розпорядженнями голови держадміністрації, рішеннями відповідного органу місцевого самоврядування, а також положенням про управління.

Для виконання покладених на них завдань органи управління

усправах сім’ї, молоді та спорту формують інші органи, через які

іреалізує свої повноваження.

Здійснення соціальної роботи із сім’ями, дітьми та молоддю покладено на Державну соціальну службу для сім’ї, дітей та молоді, її республіканський (АРК) та інші регіональні відділення, а також спе- ціалізованіїїформування—службусоціальноїпідтримкисімей,служ- бу роботи з ін’єкційними споживачами наркотиків, центр соціальнопсихологічної допомоги, центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями, мобільний пункт

462

Розділ VІІI. Управління соціально-культурним будівництвом

соціальноїроботивсільськійтагірськіймісцевості,школуволонтерів, студентськусоціальнуслужбу,службу«Телефондовіри»,інформаційноресурсний центр, дружню клініку для молоді, консультаційні пункти в закладах соціального спрямування та ін. До завдань суб’єктів соціальної роботи з дітьми та молоддю належить надання різноманітних соціальнихпослуг,соціально-медичної,психолого-педагогічної,право- вої, інформаційної, матеріальної та інших видів соціальної допомоги, консультування дітей і молоді; здійснення соціально-профілактичної роботи тощо.

Забезпечуючи умови для зайнятості молоді через молодіжні центри праці, а також молодіжні громадські організації (агентства, біржі, бюро та ін.), держава сприяє працевлаштуванню молоді, у тому числі учнів, студентів, аспірантів у позанавчальний час, реалізує програми професійногонавчаннямолодітавдосконаленняїїпрофесійноїмайстерності. Державна служба зайнятості надає таким центрам, а також місцевим органам виконавчої влади інформацію про наявність вільних робочих місць (вакантних посад), а також допомогу у працевлаштуванні.

З метою розвитку підприємницької ініціативи та діяльності молоді держава підтримує створення молодіжних бізнес-центрів, бізнесінкубаторів для реалізації програми підготовки молоді до підприємницької діяльності, надання інформаційних і консультативних послуг.

Для забезпечення молодих громадян житлом органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування разом з підприємствами, установами, організаціями розробляють та реалізують програми створення сприятливих житлово-побутових умов.

Через Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництвумолодісім’їтамолодігромадяниможутьодержуватизарахунок бюджетних коштів пільгові довгострокові державні кредити на будівництво і придбання жилих будинків і квартир, на оплату вступних пайових внесків при вступі до молодіжних житлових комплексів, житлово-будівельних кооперативів, а також на обзаведення домашнім господарством.

У сфері попередження насильства в сім’ї Мінсім’ямолодьспорт координує діяльність служби дільничних інспекторів міліції, кримінальної міліції у справах неповнолітніх, органів опіки і піклування, здійснюєконтрользаорганізацієютадіяльністюспеціалізованихустанов для жертв насильства в сім’ї.

463

особлива частина

МісцевідержавніадміністраціїзаподаннямМінсім’ямолодьспорту створюють кризові центри, що здійснюють прийом членів сім’ї, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім’ї, організують надання їм необхідної допомоги, в тому числі надають притулок для тимчасового перебування тощо. У системі діючих закладів охорони здоров’я створюються центри медико-соціальної реабілітації жертв насильства в сім’ї.

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначає систему і повноваження органів місцевого самоврядування в галузі фізичної культури і спорту. До відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать власні (самоврядні) повноваження: управління закладами фізкультури і спорту, оздоровчими закладами, молодіжними,підлітковимизакладамизамісцемпроживання,організація їх матеріально-технічного та фінансового забезпечення. Вони вирішу­ ють питання організації медичного обслуговування і харчування в закладахфізичноїкультуриіспорту,створюютьумовидлязанятьфізичною культурою і спортом за місцем проживання населення та в місцях масового відпочинку; відповідно до законодавства реєструють статути (поло- ження)фізкультурно-оздоровчихзакладівнезалежновідформвласності.

Органимісцевогосамоврядуваннясприяютьрозвитковісамодіяльного масового спорту (основу його становлять різноманітні фіз­ культурно-спортивні секції), заохочують і стимулюють діяльність підприємств, установ, організацій і громадян у цій сфері.

Місцеві ради запроваджують систему пільг і заохочень для підприємств, які спрямовують частину свого прибутку на розвиток фізичної культури і спорту, будівництво об’єктів фізкультури і спорту, організацію відпочинку. Місцеві ради також можуть встановлювати пільгову плату за реєстрацію підприємств, створених молодими громадянами та молодіжними громадянськими організаціями, реалізують програми підготовки і перепідготовки молоді, яка займається підприємництвом, у тому числі за кордоном, з використанням для цих цілей коштів молодіжних фондів.

§ 4. Спортивні товариства і спілки

Держава сприяє розвитку суспільної активності і залучає громадські організації до управління в галузі фізичної культури і спорту.

464

Розділ VІІI. Управління соціально-культурним будівництвом

Добровільні спортивні товариства є масовими громадськими об’єднаннями. В Україні створено спортивні товариства «Україна», «Колос», «Динамо», ЦСКА, «Гарт», які діють відповідно до статутів і положень про них.

Товариство«Україна»займаєтьсяфізкультурно-оздоровчоюроботою у виробничій і соціально-побутовій сферах, проводить масові спортивні змагання, а також бере участь у міжнародних спортивних змаганнях майже з усіх видів, які входять до програми Олімпійських ігор.

Добровільне спортивне товариство «Гарт» проводить роботу серед учнівської та студентської молоді, об’єднує професійні, навчальновиховні й вищі навчальні заклади, організовує масові спортивні змагання, поєднуючи спорт з інтелектуальним, духовним і естетичним вихованням.

Всеукраїнська державна фізкультурно-спортивна організація «Колос»АПКУкраїниохоплюєсільськенаселення.Пріоритетнимнапрямом його роботи є створення в сільській місцевості територіальних фізкультурно-спортивних клубів, забезпечення їх адміністративної та господарської самостійності, впровадження ефективних форм, методів і засобів фізкультурно-спортивної діяльності і видів спорту з урахуванням регіональних особливостей, традицій і економічних чинників.

Відомчі спортивні товариства «Динамо» та ЦСКА здійснюють масову фізкультурно-спортивну роботу серед працівників органів внутрішніх справ, військовослужбовців, особового складу правоохоронних органів, військових формувань і членів їх сімей. Ці товариства створюють регіональні центри, клуби та оборонно-спортивні табори з фізичної підготовки молоді до служби в Збройних Силах України; розроблюють і впроваджують програмно-методичне і нормативноорганізаційне забезпечення фізичної підготовки військослужбовців, особового складу правоохоронних органів та інших військових формувань з урахуванням специфіки їх службової діяльності.

Значну роль у розвитку фізичної культури і спорту відіграє Національний олімпійський комітет України (НОК України), який є незалежною, неурядовою громадською організацією. Координуючи олімпійський рух у країні, НОК України має виключне право представляти Україну на Олімпійських іграх, у Міжнародному Олімпійському комітеті, міжнародних олімпійських організаціях. Держава надає НОК Українифінансовуіорганізаційнудопомогущодоучастічленівзбірних команд в Олімпійських та Параолімпійських іграх.

465