Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_kurs_Modelyuvannya_danyh-2012-ukr.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
237.57 Кб
Скачать

5.2 Опис програмного забезпечення

На розроблену у роботі прикладну програму необхідно розробити таку програмну документацію: текст програми, посібник користувача.

Відповідно до [12] програмний документ має складатися з таких умовних частин: титульна, інформаційна, основна, лист реєстрації змін.

Титульна частина включає листок затвердження і титульний аркуш. Приклади оформлення титульних частини для «Посібника користувача» та «Тексту програми» наведені у додатках Г, Д, Е, Ж.

Інформаційна частина має складатися з анотації і змісту. Необхідність включення інформаційної частини в різні види програмних документів встановлена відповідними стандартами ЄСПД на ці документи.

В анотації наводяться відомості про призначення документа і стислий виклад його основної частини.

Основна частина документа «Посібник користувача» містить такі розділи:

  • вступ;

  • призначення і умови застосування;

  • підготовка до роботи;

  • опис операцій;

  • аварійні ситуації;

  • рекомендації щодо освоєння.

У розділі «Вступ» вказується: галузь застосування; стислий опис можливостей; рівень підготовки користувача; перелік експлуатаційної документації, з якими необхідно ознайомитися користувачеві.

У розділі «Призначення і умови вживання» вказують: види діяльності, функції, для автоматизації яких призначений даний засіб автоматизації; умови, при дотриманні (виконанні, настанні) яких забезпечується вживання засобу автоматизації відповідно до призначення.

У розділі «Підготовка до роботи» вказують: склад і вміст дистрибутивного носія даних; порядок завантаження даних і програм; порядок перевірки працездатності.

У розділі «Опис операцій» вказують: опис всіх виконуваних функцій, завдань, процедур. Для кожної операції обробки даних вказують: найменування; умови, при дотриманні яких можливе виконання операції; підготовчі дії; основні дії в необхідній послідовності; завершальні дії; ресурси, що витрачаються на операцію.

У розділі «Аварійні ситуації» вказують: дії в разі недотримання умов виконання технологічного процесу, у тому числі при тривалих відмовах технічних засобів; дії з відновлення програм і даних при відмові магнітних носіїв або виявленні помилок у даних; дії у випадках виявлення несанкціонованого втручання в дані; дії в інших аварійних ситуаціях.

У розділі «Рекомендації з освоєння» вказують рекомендації щодо освоєння і експлуатації, включаючи опис контрольного прикладу, правила його запуску і виконання.

6 Організація виконання та захист курсової роботи

Під час виконання курсової роботи з дисципліни кожному студенту назначається керівник, який повинен:

  • видати студенту завдання на курсову роботу;

  • розробити календарний план на весь період розробок;

  • проводити консультації і здійснювати контроль щодо виконання завдань індивідуального плану.

Закінчена курсова робота подається керівнику курсової роботи для перевірки. Він остаточно перевіряє відповідність виконаної роботи завданню, ступінь повноти її виконання та якість оформлення пояснювальної записки.

Якщо курсова робота відповідає усім встановленим вимогам, то вона допускається до захисту. В протилежному випадку робота повертається студенту для доопрацювання та виправлення вказаних керівником помилок.

Захист курсової роботи проводиться студентом перед комісією, яка складається з керівника курсової роботи та двох викладачів кафедри. Захист складається із доповіді студента по суті виконаної роботи та його відповідей на запитання членів комісії. Тривалість доповіді не має перевищувати 10 хвилин. Вона має складатися з короткого опису предметної області; постановки задачі; опису схеми БД; доказу, що всі таблиці БД знаходяться у третій нормальній формі; перерахування основних функцій розробленої прикладної програми БД та запитів, які були розв’язані за допомогою мови SQL, і висновків.

Оцінка роботи студента здійснюється з урахуванням його теоретичних знань з дисципліни, якості і повноти виконаної курсової роботи та вміння студента відповідати на запитання стосовно виконаної роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]