Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
122.88 Кб
Скачать

Емісія електронів із твердого тіла в результаті взаємодії з пучком електронів

Питання семінару

1. Поняття про відбиті електрони.

2. Залежність коефіцієнта відбиття від атомного номеру матеріалу мішені, енергії та кута нахилу пучка.

3. Просторовий, кутовий та енергетичний розподіл.

4. Вторинні електрони.

Практична робота 3

Рентгенівське випромінювання

Питання семінару

1. Безперервне рентгенівське випромінювання.

2. Механізм утворення характеристичного рентгенівського випромінювання (ХРВ).

3. Закон Мозлі.

4. Ймовірність виникнення ХРВ.

5. Інтенсивність ХРВ

6. Глибина генерації та густина ХРВ

7. Оже-електрони..

8. Катодолюмінесценція.

Задачі

№№ 13-29 на стор. 53-55 навчального посібника [1].

  1. Доказати справедливість співвідношення:

IГ = iз Z (/min-1) = iзz ((Eo-E)/E).

  1. Пояснити коли енергія кванта безперевного рентгенівського випромінювання дорівнює енергії пучка електронів.

  1. Знайти максимальну частоту та мінімальну довжину хвилі безперевного рентгенівського випромінювання, яке утворюється при втраті енергії електроном, що прискорений полем з напругою 10 кВ у твердому тілі.

  1. Досліджуючи металевий зразок було визначено, що при переході електрона з Lоболонки наК-оболонку, довжина хвилі рентгенівського випромінювання складає 0,167 нм. Знайти глибину генерації характеристичного рентгенівського випромінювання, якщо енергія пучка складає 70 кеВ.

  1. У скільки разів глибина генерації характеристичного рентгенівського випромінювання для К-лінії менша ніж дляLтаM-лінії у одному і тому ж матеріалі, якщо енергія пучка складає 20 кеВ.

  1. Визначити товщину пластини із заліза при проходженні якої інтенсивність рентгенівського випромінювання зменшується у 2 рази. Якщо відомо, що масовий коефіцієнт поглинання /= 380 см2/г.

  1. Визначити глибину генерації характеристичного рентгенівського випромінювання, що виникає при переході на L1напівоболонку зМ(Екр = 13,9 кеВ) у мішені з Al, якщо енергія пучка становить 35 кеВ.

  1. З якого матеріалу була виготовлена мішень, якщо при бомбардуванні її пучком електронів одержали, що для Ксеріїω = 1,221019с-1?

  1. Визначити ймовірність отримання лінії Ксерії при бомбардуванні мішені пучком електронів з енергіями 20, 30, 50; 70 і 80 кеВ. Побудувати залежність ймовірність від перенапруги.

  1. Рентгенівський промінь проходить через пластини товщиною 1 мкм з Fe та Cu з однаковою початковою інтенсивністю. Знайти у скільки разів відрізняється інтенсивність пройшовши променів. Якщо відомо, що масовий коефіцієнт поглинання складає для Fe 380 см2/г та для Cu 65,5 см2/г.

  1. Знайти відношення пік/фон L-серії для мішені Ni, якщо енергія пучка дорівнює 20 кеВ. Вважати, що енергія безперервного спектру дорівнює критичній енергії іонізації.

  2. Знайти максимальну частоту хвилі, яку випромінює електрон з енергією 10 кеВ при гальмуванні його у твердому тілі.

  1. Визначити глибину генерації К -лінії, якщо відомо, що при бомбардуванні мішені пучком з енергією 50 кеВ= 3,31019Гц.

  1. Розрахувати довжину хвилі К-лінії характеристичного рентгенівського випромінювання у мішенях з Al, Ti, Ge, Sn Pb та Nb. Побудувати графіки залежності(Z).

  1. Визначити з якої оболонки переходить електрон на К-оболонку в атоміMg, якщо довжина хвилі харак-теристичного рентгенівського випромінювання складає 0,85 нм?

  1. У скільки разів відрізняється довжини хвилі та частоти характеристичного рентгенівського випромінювання КтаКліній з мідного антикатода у рентгенівській трубці.

  1. Рентгенівський промінь з довжиною хвилі 1 нм розсіюється електронами, які можна вважати практично вільними. Визначити максимальну довжину хвилі рентгенівського випромінювання у розсіяному пучку.

Практична робота 4