Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekzia 4 IM.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
03.05.2015
Размер:
180.22 Кб
Скачать

Даніел Крей Маккаллум

Одним із перших, хто розробив нові форми управління, слід вважати Деніела Крей Маккаллума (1815-1878 рр.). Д. Маккаллума був генеральним управляючим Ерійської лінії залізничної компанії "Нью-Йорк-Ері".

Д. Маккаллум вважав, що для ефективного управління необхідна сувора дисципліна, конкретні та докладні інструкції, часті й точні звіти про виконувані роботи, справедлива виплата заробітної плати і премій, певна ієрархія влади, особиста відповідальність і підзвітність у всій організації. Для реалізації своєї концепції управління він розробив детальний механізм, що містив у собі принципи управління, докладну схему відповідної організації, широку інформаційну систему, засновану на використанні телеграфу, систему контролю. У цілому практика підтвердила ефективність системи управління Д. Маккаллума. Чимало його ідей були теоретично осмислені, розвинуті й докладно описані, а тому і не втрачені. Д. Маккаллум мав багато послідовників.

3. Ф. Тейлор - творець наукового менеджменту

Тейлор Фредерік Уінслоу - відомий американський учений і практик. Почавши працювати учнем у механічній майстерні, пройшов усі посадові сходинки від молодого службовця до головного інженера великого металургійного заводу.

Рис. 2. Науковий менеджмент Ф. Тейлора (1856-1915)

(основна праця «Принципи наукового управління»)

З точки зору Ф. Тейлора, основним завданням менеджменту має бути забезпечення найбільшого процвітання підприємця разом з максимальним добробутом кожного працівника.

Заслуга Тейлора і його послідовників полягала в тому, що вони домоглися визнання менеджменту як самостійної науки і виду діяльності, і, по суті, створили його першу наукову школу, яка отримала назву раціоналістичної.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]