Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінологія (методичні вказівки).doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
204.8 Кб
Скачать

Тема 8. Загальнокримінальна насильницька та сімейно-побутова злочинність

Критерії поділу злочинності на види. Види злочинності.

Кримінологічна характеристика насильницької злочинності. Специфіка детермінації насильницької злочинності. Характеристика окремих видів насильницьких злочинів (вбивства, навмисні тілесні ушкодження, статеві злочини). Кримінологічна характеристика особи насильницького злочинця. Види насильницьких злочинців. Агресивна криміногенна мотивація: поняття, види. Психологічні та психофізіологічні властивості насильницьких злочинців. Конфліктна криміногенна ситуація. Конфлікт.

Визначення сімейно-побутової злочинності. Побутовий мотив. Кримінологічна характеристика сімейно-побутових злочинів. Кримінологічна характеристика сімейно-побутового злочинця. Статистика сімейно-побутових злочинів в Україні. Жертва побутового насильства. Протидія та профілактика сімейно-побутових злочинів.

Тема 9. Загальнокримінальна корислива, економічна та корупційна злочинність

Визначення та кримінологічна характеристика загальнокримінальної корисливої злочинності. Характеристика окремих видів загально кримінальних корисливих злочинів (крадіжка, грабіж). Протидія та профілактика загально кримінальних корисливих злочинів.

Поняття та основні кримінологічні характеристики економічної та корупційної злочинності. Тіньова економіка, її типи. Поняття корупції. Корупція як культурна проблема. Організована злочинність. Характеристика злочинців, які вчиняють економічні та корупційні злочини. Причини та умови вчинення економічних та корупційних злочинів, їх динаміка.

Основні напрями попередження економічних та корупційних злочинів. Правове регулювання протидії економічній та корупційній злочинності. Аналіз національної системи протидії економічній та корупційній злочинності. Зарубіжний досвід боротьби з вказаними злочинами.

Тема 10. Злочинність мігрантів

Поняття, сутність та види міграції. Кримінологічні проблеми нелегальної міграції. Мігранти як соціальна група. Моделі інтеграції іноземців у суспільство. Міграційна політика сучасної України. Угода між Україною та Європейським Співтовариством про реадмісію осіб.

Міграція та регіональна злочинність. Етнічна організована злочинність.

Кримінологічна характеристика міграційної злочинності в Україні. Заходи протидії міграційній злочинно чинності.

Плани семінарських занять та методичні рекомендації до них

Тема 1. Поняття, історія, методологічні основи та предмет кримінології (2 години)

Кримінологія - це вчення про злочин (від латинського crime - "злочин" і грецького logos - "навчання"). З часом значення цього слова стало трактуватись більш широко, і в даний час воно розуміється як наука про злочинність. Таке визначення даної науки характеризує лише загальну спрямованість кримінології і в достатній мірі не відображає змісту цієї галузі наукових знань. Як суспільна наука, кримінологія вивчає широке коло соціальних явищ і процесів, так чи інакше пов'язаних зі злочинністю і природою її виникнення. При всьому різноманітті досліджуваних суспільних явищ основу кримінології як науки складає її предмет, тобто відповідь на запитання, що саме вона вивчає, тому дуже важливим є визначення меж предмету кримінології. Для більш глибокого розуміння предмета кримінології, правильного визначення його змісту доцільно також розмежувати предмет кримінології з її об'єктом.

Значимість вивчення кримінології полягає, перш за все, в тому, що вона розширює погляд на злочинність, розглядає її як явище, об'єктивно притаманне суспільству, протидія яким є завданням всіх його політичних і суспільних інститутів. Поряд з цим кримінологія науково забезпечує реалізацію найважливішого елементу зазначеного протидії – попередження злочинів.

Повною мірою зрозуміти предмет та методологічні основи кримінології не можливо без вивчення історії розвитку цієї науки, особливу увагу слід приділити вивченню положень класичної, неокласичної, позитивістської та сучасної шкіл кримінології.

Питання до теми:

  1. Поняття, об’єкт і предмет кримінології.

  2. Система кримінології.

  3. Функції кримінології, кримінологія в системі наук.

  4. Становлення та розвиток кримінології як науки. Кримінологічні школи (класична, неокласична, позитивістська, сучасна).

  5. Історія кримінології в Україні та країнах СНД.

  6. Кримінологія в системі інших наук.

  7. Методологія та методика кримінології. Загальнонаукові та спеціальні методи кримінологічного дослідження.

  8. Логіко-математичні методи обробки кримінологічної інформації.

  9. Види та етапи кримінологічних досліджень.

  10. Джерела кримінологічної інформації.

Література:

  1. Джужа О.М., Моісеєв Є.М., Василевич В.В Кримінологія / Київ, 2001.

  2. Криминология: Учебник для вузов / Под общ. ред. д.ю.н. проф. А .И. Долговой. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: Издательство НОРМА, 2003.

  3. Закалюк А. П. Курс сучасної української кримінології: теорія і практика: У 3 кн. – К.: Видавничий дім «Ін Юре», 2007.

  4. Иншаков С. Зарубежная криминология / М. – ИНФРА-НОРМА, 1997.

  5. Литвак О. М. Державний вплив на злочинність: Кримінологічно-правове дослідження. – К.: Хрінком Інтер, 2000.

  6. Криминология. Учебник / Под ред. Коробейникова Б. В., Кузнецовой Н. Ф., Миньковского Г. М., М.: Юрид. лит., 1988.

  7. Криминология / Под ред. В. Н. Кудрявцева, В. Е. Эминова, Москва: Юристь, 1997