Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семинар метод.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
174.08 Кб
Скачать

4.Історичні етапи культурологічних знань

Культурологія виникає у ХХ ст. як інтегративна сфера знань, основою якої стали філософія, історія, соціологія, психологія, етнографія, релігієзнавство та мистецтвознавство, що досліджують окремі феномени культури.

У розвитку культурологічних знань виділяють три історичних періоди: донауковий етап уявлень про культуру (від Давнього світу до ХУІІІ ст..); етап становлення знань про культуру в межах інших наук(ХУІІІ-ХІХ ст.); формування культурології як самостійної науки.

5. Періодизація історії української культури

Найпоширеніший тип періодизації - лінійна періодизація, під якою розуміють поділ історико-культурного розвитку на відрізки, коли кожний наступний відрізок безпосередньо виростає з попереднього і має вагоме історичне значення. Далі треба зазначити періоди становлення та розвитку української культури та дати їх характеристику. Перший період охоплює часовий відрізок від її витоків і до прийняття християнства. Другий період розвитку української культури припадає на час існування княжої держави - Київської Русі та Галицько-Волинського князівства. Третій період - на литовсько-польську добу. Четвертий період - на козацько-гетьманську добу. П'ятий період охоплює часовий відтинок в 150 років, років великої неволі нашого народу - від часів зруйнування Гетьманщини і до початку XX ст. Шостий період розвитку української культури є часом нового міжвоєнного та повоєнного поневолення України її східними та західними сусідами й охоплює часовий відтинок від початку XX ст. до кінця 80-х років. Сьомий тільки-но розпочався і триває в нових історичних умовах.

6. Мистецтво як складова духовної культури, види та стилі: загальна характеристика

Мистецтво (або художня творчість, художня культура) – це специфічний спосіб людської діяльності, що відображає навколишню дійсність та людську свідомість у художніх образах і є одним із засобів естетичного оволодіння світом.

Основними видами мистецтва є:

        1. Художня література.

        2. Тонічне або звукове мистецтво (музика, поезія)

        3. Образотворче мистецтво (живопис, графіка, скульптура)

        4. Просторово-пластичне мистецтво (всі види образотворчого та архітектура)

        5. Декоративно-ужиткове мистецтво (вишивка, гончарство, килимарство, художнє скло, художній метал, ювелірне мистецтво та ін.).

        6. Синтетичне мистецтво (кіно, театр, телебачення, радіомовлення)

        7. Хореографічне мистецтво.

Також треба виділити провідні мистецькі стилі: візантійський, романський, готичний стиль, Ренесанс (Відродження), бароко, рококо, класицизм, ампір, еклектизм, модерн, модернізм - дати визначення, характеристику та навести приклади.

Письмове завдання:

  1. Дайте визначення термінів: анімізм, антропоморфізм, гравюра, культура, менталітет, ментальність, культурологія, етногенез, кордоцентризм, естетизм, культурна криза, культурний занепад, культурний застій, натюрморт, тотемізм, фетишизм.

  2. Складіть таблицю «Стародавні культури на теренах України».

  3. Доберіть приказки, прислів’я або приклади з художньої літератури, які характеризують український менталітет (10 прикладів).