Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семинар метод.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
174.08 Кб
Скачать

5. Взаємовідносини особистості та світу в українському авангардному мистецтві

Зародження експресіонізму та його філософське обґрунтування. Риси експресіонізму. Експресіоністське світобачення представники українського експресіонізму. Естетичні засади неоромантизму. Неоромантизм в українській літературі (О.Кобилянська, Леся Українка та ін.). Імпресіонізм в українському живописі. Авангардні течії та напрямки відображення внутрішнього світу людини та вселенського буття в доробку авангардистів.

Письмове завдання:

1. Складіть таблицю: «Українські художники авангардисти».

2. Дайте визначення термінів: абстракціонізм, авангардизм, академізм, альтруїзм, графіка, екзистенція, експресіонізм, конструктивізм, концептуалізм, модернізм, неоромантизм, символізм, супрематизм, кубізм.

Семінарське заняття №7 Культура постмодернізму

План

1. Національно-культурне піднесення 20-30-х років.

2. Українська культура в період Другої світової війни.

3. Українська культура повоєнного періоду та 50 – 90 – х рр.

4. Культурні процеси в Україні після здобуття незалежності.

1. Національно-культурне піднесення 20-30-х років.

Ліквідація неписьменності населення. Розвиток науки в 20-ті рр. ХХ ст. Особливість літературного процесу, розмаїття літературних напрямів та ідеологічна боротьба між ними. Національно-культурна спадщина неокласиків (Микола Зеров, Максим Рильський, Юрій Клен, Михайло Драй-Хмара, Павло Филипович), неосимволістів (Павло Тичина, Дмитро Загул, Євген Плужник, Василь Мисик, Дмитро Фальківський), радикальних груп панфутуристів (Михайль Семенко, Гео Шкурупій, ранні Микола Бажан, Юрій Яновський, Олекса Слісаренко, Мирослав Ірчан), конструктивістів (Валер’ян Поліщук) тощо. Масовізація музичного мистецтва, обробка народних і революційних пісень. Композитори Г.Верьовка, П.Козицький, Л.Ревуцький. внесок Л.Курбаса у європеїзацію українського театру. Світове визнання українського кіно. Розвиток театрального мистецтва та кіномистецтва. Пошуки в архітектурі, конструктивізм. Розвиток монументальної скульптури.

2. Українська культура в період Другої світової війни

Прояв патріотичних, національних почуттів народу. Поява високохудожніх і високопатріотичних віршованих творів, пропонування любові до Вітчизни (Максим Рильський “Слово про рідну матір”, Павло Тичина “Голос матері”, Володимир Сосюра “Любіть Україну”). Фронтове театральне та кіномистецтво: репертуар та провідні митці.

3. Українська культура повоєнного періоду та 50 – 90 – х рр.

Повоєнні наукові розробки. Критичний реалізм як єдиний творчій метод. Виникнення літератури «на замовлення». Представники «Розстріляного відродження». Доба «шістдесятництва». Кіномистецтво, здобутки українського поетичного кіно. О.Довженко та С.Параджанов. культурний застій. Дисидентський рух в Україні та його вплив на культурний розвиток. Діяльність Гельсінської групи.

Монументалізм та спрощення архітектури. Виникнення «народної будови». Уніфікація у містобудуванні.

4. Культурні процеси в Україні після здобуття незалежності.

Науково-технічний прогрес та вплив на культурні процеси в Україні. Реформування у сфері освіти. Плюралізм напрямків і стилів. Масовізація мистецтва. Музичні напрями. Нові архітектурні напрямки. Постмодерн та хай-тек в архітектурі та скульптурі. Розвиток літератури: тенденції та жанри. Зародження літератури постмодерну. Творчість О.Забужко та Ю.Андруховича. Телебачення та кінематограф. Пошуки нових розважально-виражальних засобів у живописі графіці, скульптурі.

Письмове завдання:

1. Висвітлити актуальні проблеми української культури.

2. Дібрати приклади митців та їх творів, які характеризують провідні тенденції в українській культурі ХХ ст.