Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕОР ЧАСТЬ КУРСОВОЙ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
289.28 Кб
Скачать

2.2. Схеми алгоритмів моделі

В якості мови програмування для розробки комп'ютерної моделі розглянутого процесу можна вибрати Visual Basic. Один з можливих варіантів загального вигляду (макета) стартовою форми складається з 8 текстових полів для введення і коригування вихідних даних (параметрів А, В, С, Е, Ro, SigU, SigV і SigW) у верхній частині вікна. У нижній частині вікна розташовуються три командні кнопки. Кнопка "Розрахунок" призначена для проведення розрахунків. Кнопка "Графік" служить для побудови в центральній частині вікна графіка залежності ціни від часу. Кнопка "Вихід" використовується при закінченні роботи з програмою.

Схема алгоритму процедур обробки переривань показана на рис. 1. Після подачі команди Start на екрані з'являється активна стартова форма. З цього моменту програма знаходиться в режимі очікування дій користувача.

Рис.1

Цифрою 1 на схемі позначено дію користувача, яка полягає у коригуванні вихідних даних. Змінені дані заносяться у відповідні текстові поля. При цьому вони фіксуються в пам'яті не як числа, а як значення символьних змінних. Цифрою 2 на схемі позначено дію користувача, яке полягає в натисканні командної кнопки "Розрахунок". В результаті викликається одна з так званих процедур переривань. Всередині цієї процедури оператор 3 виробляє перетворення символьних даних в числові.

Потім оператор 4 звертається до програмного модулю загального призначення "Model 1", який проводить розрахунок масиву значень цін як функцій часу. Після закінчення роботи програмного модуля оператор 5 робить кнопку "Розрахунок" неактивною, а оператор 6 активізує кнопку "Графік". Одночасно проводиться очищення частини стартовою форми, яка відведена для побудови графіка.

Цифрою 7 на схемі позначено дію користувача, яке полягає в натисканні кнопки "Графік" (якщо вона активна). В результаті група операторів 8 забезпечує побудова в центрі стартової форми графіка залежності поточної ціни на продукт від часу. Потім оператор 9 робить кнопку "Графік" неактивною, а оператор 10 знову активізує кнопку "Розрахунок".

Числом 11 на схемі позначено дію користувача, яке полягає в натисканні кнопки "Вихід". В цьому випадку робота програми закінчується.

Схема алгоритму модуля "Model 1" показана на рис. 2.

4

1

5

2

6

3

Рис. 2. Схема алгоритму модуля "Model l"

Усередині цього модуля група операторів 1 визначає ціни для 1-го і 2-го відрізків часу за формулами (8) і (9). Оператор 2 є початком циклічного перебору часових відрізків, починаючи з 3-го і закінчуючи останнім ТК-М

Група операторів 3 виробляє три можливі значення еталонної (нормованої та центрованої) випадкової величини ή з нормальним розподілом, які використовуються групою операторів 4 для розрахунку можливих значень випадкових змінних UT, VT, WT із заданими СКО.

Оператор 5 здійснює розрахунок вихідної змінної РТ за формулою (7), Оператор 6 готує нові значення змінних РТ-1 і РТ-2 для розрахунку РТ на наступному часовому відрізку (наступному витку циклу).