Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
откоррект МУ МПТ3_1[1].doc.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
2.27 Mб
Скачать

1.2 Лабораторна робота №2

ДОСЛІДЖЕННЯ ИНТЕРФЕЙСНИХ ВІС СЕРІЇ КР580

1.2.1 Контролер вводу-виводу КР580ВВ51А.

Мікросхема КР580ВВ51А являє собою однокристальний програмований пристрій для синхронно-асинхронного прийому й передачі інформації з послідовного каналу зв'язку. Вона служить для перетворення паралельного коду, отриманого з мікропроцесорної системи, у послідовний потік символів зі службовими бітами, що видає в канал зв'язку. Мікросхема виконує і зворотне перетворення послідовного потоку символів у паралельне 8-розрядне слово, що надходить у канал даних системи. Є п'ять режимів роботи мікросхеми КР580ВВ51А: асинхронна передача, асинхронний прийом, синхронна передача, синхронний прийом із внутрішньою синхронізацією, синхронний прийом із зовнішньою синхронізацією.

Режим роботи мікросхеми КР580ВВ51А задається інструкцією режиму, що вводиться попередньо. Варто врахувати, що перед початком роботи з мікросхемою необхідно виконати послідовність команд: 1) установка вихідного стану; 2) запис інструкції режиму; 3) запис синхросимволу 1; 4) запис синхросимволу 2; 5) запис інструкції команди. При цьому команда "Запис синхросимволу 2" або команди "Запис синхросимволу 1" та "Запис синхросимволу 2" можуть бути відсутні, що визначається інструкцією режиму.

С

Рисунок 2.1 - Структурна схема КР580ВВ51А

труктурна схема КР580ВВ51А представлена на рис. 2.1. Мікросхема складається із приймача, передавача, регістра режиму, регістра команди, схеми керування й буфера уведення/висновку. Восьмирозрядні регістри режиму й команди призначені для зберігання відповідно інструкції режиму й інструкції команди, що надходять із магістралі D0 - D7 через буфер уведення/виводу. Схема керування на основі аналізу вхідних сигналів , RESET,, визначає напрямок передачі інформації, її вид і формує необхідні керуючі сигнали. Приймач одержує послідовність символів, що надходять на вхід RXD, виділяє дані, перетворює їх у паралельний код і записує в буфер вводу/ виводу.

1.2.2 Контролер КР580ВВ55.

Мікросхема КР580ВВ55 являє собою програмований пристрій, використовуваний для вводу-виводу інформації в паралельному коді. Призначається для підключення до однієї МПС декількох зовнішніх пристроїв. Дозволяє здійснювати обмін 8-розрядними даними по трьох каналах: А, В, С. Напрямок обміну й режим роботи для кожного каналу задається програмно.

Рисунок 2.2 - Структурна схема КР580ВВ55А

Спрощено схема (рис. 2.2) складається з регістра керування й трьох регістрів каналів даних (А, В, С), призначених для вводу-виводу даних. Є можливість підрозділу трьох каналів на дві групи. У цих групах канали А и В використовуються для обміну даними з мікро-ЕОМ, а окремі шини каналу С задіяні під керуючі сигнали. Існує три режими роботи схеми: 0, 1, і 2.

Режим 0 - це простий ввід-вивід даних по трьох 8 - розрядних каналах, причому канал С може бути підрозділений на два 4 - розрядних канали. Кожний з каналів може бути використаний окремо для введення або виводу інформації. При роботі схеми в цьому режимі ніяких додаткових сигналів керування не потрібно. Наприклад, при записі даних у регістр каналу А вони відразу з'являються на виході мікросхеми. Канали А і В є в цьому режимі односпрямованими. Напрямок передачі даних указується при ініціалізації мікросхеми.

Режим 1 - це ввід-вивід даних, що стробуються, по двох 8 - розрядних каналах А і В, причому лінії каналу С використовуються для генерації керуючих сигналів. Канали А і В в цьому режимі односпрямовані. Напрямок передачі даних указується при ініціалізації мікросхеми.

Режим 2 - це ввід-вивід даних, що стробуються, по одному 8 - розрядному каналу А, причому 5 ліній каналу С використовуються для генерації керуючих сигналів. Канал А в цьому режимі двоспрямований. Напрямок передачі даних визначається сигналами RD і WR.

Завдання режиму й напрямок пересилання визначається керуючим словом. Структура керуючого слова зображена на рис. 2.3.

Рисунок 2.3 - Структура керуючого слова

Залежно від інформації в старшому розряді, керуючі слова можуть використовуватися для наступних цілей: настроювання ППА на відповідний режим (D7 = 1) (рис. 2.3,а) або установки розрядів порту С (D7 = 0) (рис. 2.3,б). Любий з восьми біт порту С може бути скинутий в "0" або встановлений в "1" по команді OUT. При цьому з акумулятора мікропроцесора в регістр керуючого слова пересилається керуюче слово з ознакою D7 = 0. Певні тригери порту можуть бути використані розроблювачем системи як тригер запиту на переривання ІNT або тригер дозволу на переривання ІNTE. Програмний доступ до них дає можливість дозволяти або забороняти обслуговування запитів на переривання, що надходять від зовнішніх пристроїв.

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

1. Призначення мікросхеми КР580ВВ51А.

2. Основні режими роботи КР580ВВ51А, принципові відмінності режимів роботи.

3. Які керуючі сигнали та у якій послідовності необхідно подати на КР580ВВ51 щоб:

- записати керуюче слово;

- прочитати регістр стану;

- передати дані в послідовний канал;

- прочитати дані, отримані по послідовному каналі.

4. Що видається на вихід передавача, коли відсутня інформація для передачі: а) в асинхронному режимі; б) у синхронному режимі.

5. Формат даних при асинхронному режимі роботи: розташування біт, їхня кількість, чи можуть бути відсутні.

6. Структура керуючого слова для асинхронного режиму роботи КР580ВВ51А.

7. Структура керуючого слова для синхронного режиму роботи КР580ВВ51А.

8. Призначення мікросхеми КР580ВВ55.

9. Характеристика режимів роботи КР580ВВ55: "0", "1", "2". Їхні відмінності.

10. Які керуючі сигнали і в якій послідовності необхідно подати на КР580ВВ55, щоб:

- записати керуюче слово;

- прочитати регістр стану;

- записати дані для видачі в канал А/В/З;

- прочитати дані отримані по каналі А/В/С.

11. Призначення сигналів: WR, RD, ІNT, ІRQ, CS, STB, ASK, A0, A1.

12. Структура керуючого слова для КР580ВВ55.