Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 6.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
336.9 Кб
Скачать

Підготовка педагогів-юристів для викладання курсу правознавства у школі

педагогічних спеціалізацій, що входили до напряму під­готовки "Освіта" [268].

Педагогічні спеціалізації запроваджувалися для підго­товки педагогічних працівників до викладання навчаль­них предметів варіативної компоненти навчального пла­ну загальноосвітніх навчальних закладів, а також до проведення позашкільної і позакласної роботи з ураху­ванням професійних потреб замовника і задоволення особистісних освітніх інтересів студента. Поєднуватися могли лише споріднені за змістом спеціальності.

Значне місце в системі підготовки педагогічних кад­рів для педагогічної освіти у досліджуваний період за­ймала вища юридична освіта на неюридичних факуль­тетах. Вона передбачала вивчення студентами в систе­мі правової освіти окремих спецкурсів і розділів навча­льних дисциплін, факультативів, пов'язаних з майбут­ньою професійною діяльністю, а також курсу "Основ конституційного права України". Однак на це відводи­лася доволі незначна кількість годин. Лише окремі пе­дагогічні вищі навчальні заклади дбали про детальніше вивчення випускниками окремих галузей права, що мало застосовуватися в майбутньому у відповідних сферах їхньої діяльності.

Важливе місце у підвищенні правової культури цього періоду належало системі юридичної освіти, що покли­кана обслуговувати потреби демократичного суспільст­ва. Юридична освіта була спрямована на підготовку висококваліфікованих фахівців з відповідним рівнем правової культури та правосвідомості, які також могли на високому рівні викладати правові дисципліни на всіх рів­нях правової освіти.

Загальновідомо, що позитивне право виходить від держави, воно відтворене в писаних нормах, міститься в нормативно-правових документах: законах, актах вико­навчої влади, судових й адміністративних прецедентах, нормативно-правових договорах, правових звичаях. При-

329

Становлення та розвиток шкільної правової освіти (1991-2007 роки)

родне ж право має глибший, ґрунтовніший і більш ви­значальний для життя людей норматив поведінки, бо по­ходить із самої природи людини. Джерело прав людини - вона сама, її потреби й інтереси, її спосіб існування та розвитку. Вона ж є їх носієм, і тому природне право як сукупність прав й обов'язків має загальносоціальне, люд­ське походження.

З огляду на це в державі порушувалося питання про можливість і необхідність внесення змін до змісту юри­дичної освіти, зокрема до навчальних програм юридич­них ВНЗ, поклавши в їх основу доктрину природного права, зокрема, доктрину верховенства права, а не док­трину юридичного позитивізму.

Державна програма розвитку вищої освіти на 2005-2007 pp. також окреслила шляхи розв'язання проблеми підготовки педагогічних фахівців-юристів [274].

Затвердження цієї Програми було зумовлено необхід­ністю реалізації політики і стратегії держави, спрямова­них на подальшу розбудову національної системи вищої освіти, адаптацію її до соціально орієнтованої економіки, інтеграцію у європейське і світове співтовариство.

Саме тому метою Програми стало нарощування потен­ціалу вищої освіти, усунення причин, які сповільнювали її адаптацію до соціально орієнтованої ринкової економі­ки, інтеграцію у європейський і світовий освітній прос­тір, розширення доступу громадян до здобуття вищої освіти, підвищення якості вищої освіти, удосконалення механізмів управління і фінансування, здійснення захо­дів щодо соціального захисту учасників навчально-виховного процесу, посилення соціального партнерства з роботодавцями у сфері формування якісної та конкурен-тноспроможної робочої сили на ринку праці.

Основними завданнями Програми стало:

  • створення сучасної нормативно-правової бази для розвитку вищої освіти;

  • удосконалення управління та організаційної струк­тури системи вищої освіти з урахуванням підвищення

330