Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контр_завдання по MСП для заочн..doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
345.09 Кб
Скачать

Тема 5. Економіко-правове регулювання діяльності у сфері послуг

Зміст теми. Світовий досвід свідчить, бізнес у сфері послуг може стимулювати підвищення ефективності господарювання лише за умови позитивного сприйняття суспільством та активної підтримки державою його розвитку. Тема розкриває сутність організаційно-правового регулювання взаємодії суб’єктів господарювання на ринку послуг, яка полягає у створені системи державних заходів, спрямованих на упорядкування, розвиток та вдосконалення підприємницької діяльності, а також створення правових механізмів їх реалізації в реальній економічній ситуації. Певну увагу приділено основним законодавчим документам, що регулюють діяльність сфери послуг.

Ключові поняття і терміни: законодавче регулювання, функції державного регулювання, ліцензування торгівлі послугами, патентування, міжнародне регулювання, СОТ, ЮНКТАД.

змістовний Модуль 2.

Сфера послуг як об’єкт управління

Тема 6. Менеджмент – сутність і основні категорії

Зміст теми: Менеджмент є невід’ємною частиною будь-якої спільної діяльності людей, яка в тій чи іншій мірі потребує організації. В темі розглянуто теоретичні засади управління, розкрито сутність і зміст поняття «менеджмент», його об’єкту і суб’єкту, основні принципи управлінської діяльності. Для більш повного розуміння сутності менеджменту тема розкриває зміст основних його функцій та ієрархічних рівнів. Приділено значну увагу історії розвитку менеджменту як науки, зокрема досягненням різних шкіл управління та науковим класичним та сучасним підходам до процесу менеджменту.

Ключові слова: менеджмент, управління, менеджер, керівник, об’єкт і суб’єкт управління, наукові підходи та школи менеджменту, принципи менеджменту, функції менеджменту, процес управління, рівні управління, піраміда менеджменту.

Тема 7. Планування діяльності у сфері послуг

Зміст теми: Планування є способом за допомогою якого керівництво забезпечує єдиний напрямок зусиль усіх працівників підприємства для досягнення його загальних цілей. Планування в сфері послуг має ряд особливостей, які обумовлені специфікою самих послуг і процесів організації їх надання, що детально розглянуто в даній темі. В межах вивчення функції планування розглянуто засади прогнозування, цілепостановки, зокрема вивчено класифікацію цілей підприємств, що працюють в сфері обслуговування. Розглянуто види, основні форми, принципи методи та безпосередньо процес планування у сфері послуг.

Ключові поняття і терміни: план, планування, місія, стратегічні, тактичні, оперативні, економічні, соціальні, маркетингові, адміністративні цілі підприємств сфери обслуговування, прогнозування, стратегічне й оперативне планування, довгострокове, середньострокове і короткострокове планування.

Тема 8. Особливості стратегічного планування у сфері послуг

Зміст теми. Стратегічне планування розглядається як безперервний процес розробки і забезпечення реалізації довгострокової політики розвитку сервісного підприємства. Тема розкриває сутність стратегічного планування, його роль і значення для розвитку підприємства сфери послуг, зокрема розглянуто основні форми і види, методи розробки та принципи ефективності реалізації стратегій. Доведено важливість управління змінами на підприємстві особливо в умовах нестабільного оточуючого середовища.

Ключові поняття і терміни: стратегічний менеджмент, стратегічне управління, стратегія, корпоративні, функціональні та операційні стратегії, модель БКГ, матриця «Мак-Кінсі», модель Портера, SWOT-аналіз, реалізація стратегії, нестабільність середовища, управління змінами.