Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RFP_LEKTsIYi_STUDENTAM.docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.2 Mб
Скачать

4. Послуги ломбардів Позички під заклад предметів домашнього вжитку, особистого користування та ювелірних виробів

Перелік майна, що приймається під заклад, встановлюється керівником ломбарду згідно з діючим законодавством. Майно, що здається ломбарду під заставу, оцінюється за згодою сторін. Оцінна вартість дорогоцінного каміння визначається оцінювачем самостійно за цінами, затвердженими Мінфіном.

Вироби з дорогоцінних металів і каміння оглядаються за зовнішнім виглядом і випробуються пробірними реактивами згідно з Декретом КМУ «Про пробірний нагляд». Після визначення проби вироби зважуються на лабораторних терезах. Дорогоцінне каміння з виробів не виймається, його вага визначається каратометром.

Застава майна в ломбарді оформлюється видачею заставного квитка або укладанням з позичальником договорів ломбардної позики та застави майна, де зазначається найменування прийнятих речей та їх точний опис. Передача заставних квитків або договорів іншій особі з правом отримання з ломбарду майна дозволяється за умови надання їхнім володарем нотаріально посвідченої довіреності.

Ломбард повинен за рахунок заставника страхувати на користь останнього прийняте в заставу майно в повній сумі його вартості за оцінкою, зробленою за згодою сторін. При прийманні ломбардом майна під заставу плата за його зберігання та відсотків за користування позичкою утримуються за весь термін перебування майна у ломбарді при погашенні позички. Сплата відсотків здійснюється на договірних умовах між позичальником і ломбардом.

Позички під заставу транспортних засобів

Особливістю надання позичок під заставу транспортних засобів є те, що транспортні засоби залишаються у заставника.

Ломбард при прийманні транспортних засобів під заставу зобов'язаний перевіряти документи, що надає заставник, звіряти відповідність записів у них. У разі виявлення ознак підроблення документів або невідповідності записів з нанесеними номерами ломбард повинен негайно повідомити про це територіальний орган Міністерства внутрішніх справ.

Експерт проводить інженерно-технічну експертизу з визначення вартості транспортного засобу, робить звіт з визначення вартості предмета застави. Оцінку транспортних засобів здійснюють на основі мінімальної вартості нових авто з використанням відповідних коефіцієнтів зношеності. Розмір позички, відсоток за користування позичкою визначаються за погодженням сторін.

Іпотечні позички

Після розгляду наданих документів працівниками ломбарду і попереднього вирішення питання про надання позички на об'єкт, що заставляється, направляється експерт, який оцінює нерухоме майно, після чого вирішується питання про розмір позички. Сторони підписують договір застави та позички. Договір, в якому заставою є нерухоме майно, називають договором про іпотеку і має бути укладений у письмовій формі на спеціальних бланках документів та бути нотаріально посвідчений. Нотаріус перевіряє відсутність заборони на об'єкт, що за

ставляється. Посвідчення угод про іпотеку провадиться за місцезнаходженням нерухомого майна. Позичка за договором іпотеки надається в національній валюті України готівкою через касу ломбарду. Розмір позички, відсоток, термін користування позичкою та інші умови її надання визначаються на договірній основі між ломбардом і позичальником.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]