Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД прак. зан. 6.1, укр.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

2. Вкажіть номер неправильної відповіді. До приладів хімічної розвідки відносяться:

1. Військовий прилад хімічної розвідки (ВПХР) призначений для визначення в повітрі, на місцевості і на техніці, отруйних і небезпечних хімічних речовин

2. Прилад хімічної розвідки медичної і ветеринарної служб (ПХР-МВ) призначений для визначення у воді, кормах, харчових продуктах, повітрі, на різних предметах, отруйні і небезпечні хімічні речовини, а також для відбору проб води, ґрунту і інших матеріалів для відсилання їх в лабораторію

3. Напівавтоматичний прилад хімічної розвідки (ППХР) встановлюється на автомобілях

4. Газосигналізатор автоматичний ГСП- 11, встановлюється на автомобілях

5. Газоаналізатор УГ- 2 - для виміру концентрації шкідливих газів(пари) в повітрі робочої зони

6. Газосигналізатори «Сирена-1,2,3,4» для автоматичного визначення мікроконцентрації токсичних газів в повітрі приміщень і для сигналізації порогу виміру (граничнодопустимої концентрації мг/м3 і смертельно токсичної дози г хв/л)

7. Комплект протигазів

8. Комплект знаків обгороджування

3. Вкажіть номер не правильної відповіді. Виявлення іонізуючих випромінювань ґрунтується на здатності іонізувати і збуджувати атоми і молекули середовища, в якому вони поширюються. Такі процеси змінюють фізико-хімічні властивості опромінюваного середовища, які можуть бути виявлені і виміряні. До таких змін середовища відносяться:

1. Іонізаційний метод. Зміна електропровідності речовин (газів, рідин, твердих матеріалів). Він ґрунтований на тому, що під впливом радіоактивних випромінювань в ізольованому об'ємі відбувається іонізація газів. При цьому нейтральні молекули і атоми газу розділяються на пари: позитивні іони і електрони. Якщо в опромінюваному об'ємі створювати електричне поле, то під впливом сил електричного поля, електрони, що мають негативний заряд, переміщатимуться до анода, а позитивно заряджені іони - до катода, тобто між електродами проходитиме електричний струм, що називається іонізуючим струмом. Чим швидше інтенсивність, а, отже, і іонізуюча здатність радіоактивних випромінювань, тим вище сила іонізуючого струму. Це дає можливість, вимірюючи силу іонізуючого струму, визначати інтенсивність радіоактивних випромінювань. Цей метод є основним, і його використовують майже в усіх дозиметричних приладах.

2. Водневий метод. Розщеплювання води на кисень і водень.

3. Люмінесценція (світіння) деяких речовин. Сцинтиляційний метод ґрунтований на тому, що під впливом радіоактивних випромінювань деякі речовини (сірчистий цинк, йодистий натрій, вольфраміт кальцію та ін.) випускають фотони видимого світла. Виниклі при цьому спалахи світла (сцинтиляції) можуть бути зареєстровані. Якість спалахів пропорційна інтенсивності випромінювання.

4. Засвічування фотоплівок. Фотографічний метод ґрунтований на зміні міри почорніння фотоемульсії, під впливом радіоактивних випромінювань. Гамма промені, впливаючи на молекули бромистого срібла, що міститься у фотоемульсії, виробляє з них електрони зв'язку. При цьому утворюються найдрібніші кристали срібла, які і викликають почорніння фотоплівки при її прояві. Порівнюючи почорніння плівки з еталоном, можна визначити отриману плівкою дозу опромінення, оскільки інтенсивність почорніння пропорційна дозі опромінення

5.Зміна кольору, забарвлення, прозорості, опору електричному струму деяких хімічних розчинів. Хімічний метод ґрунтований на визначенні змін кольору деяких хімічних речовин під впливом радіоактивних випромінювань. Так, наприклад, хлороформ при опроміненні розпадається з утворенням соляної кислоти, яка накопичившись в певній кількості, впливає на індикатор, доданий до хлороформу. Інтенсивність фарбування індикатора залежить від кількості соляної кислоти, що утворилася під впливом радіоактивного випромінювання, а кількість соляної кислоти, що утворилася, пропорційна дозі радіоактивного опромінення. Порівнюючи забарвлення розчину з наявними еталонами, можна визначити дозу радіоактивних випромінювань, що впливають на розчин. На цьому методі ґрунтований принцип роботи хімічного дозиметра ДП-70МП.