Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД прак. зан. 6.1, укр.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Прилади радіометричного контролю і аналізу проб

ЦІ прилади знаходяться на озброєнні хіміко-радіометричних лабораторій ЦЗ і призначаються для радіометричного контролю і аналізу продовольства, води, ґрунту на предмет їх радіоактивного забруднення.

Штатним приладом хіміко-радіометричних лабораторій є вимірник іонізуючих випромінювань ІМД- 12.

У лабораторіях санітарно-епідемічних станцій /СЕС/ агропромислового комплексу, АЕС і в інших областях народного господарства можуть використовуватися такі прилади як КРК-1-01А, РКБ-4-1ЕМ, "Бета".

Для орієнтовного визначення проб населенням, можуть використовуватися побутові прилади "Сосна", "Прип'ять" та ін.

Прилади дозиметричного контролю

Для контролю доз опромінення, що отримуються людьми при роботі на місцевості зараженої радіоактивними речовинами, використовують комплекти дозиметрів: ДП-22В, ДП- 24, ІД- 1, ІД- 11.

Комплект індивідуальних дозиметрів ДП-22В/ДП- 24/, призначений для виміру індивідуальних доз гамма-випромінювання за допомогою кишенькових прямо показуючих дозиметрів ДКП-50А.

У комплект ДП-22В/ДП- 24 /входить 50/5/ шт. індивідуальних дозиметрів ДКП-50А, зарядне облаштування ЗД- 5/6/, технічна документація і ящик укладання.

Дозиметр ДКП-50А забезпечує вимір індивідуальних доз гамма-випромінювання в діапазоні від 2 до 50р за шкалою, вбудованою в дозиметр. Погрішність вимірів не перевищує +50% від вимірюваної дози. Саморозряд дозиметра не перевищує двох ділень /4Р/ в добу. Заряд дозиметра ДКП-50А робиться від зарядного облаштування ЗД- 5. Живлення ЗД- 5 здійснюється від двох джерел 1,6 ПМЦ-У- 8. Тривалість роботи одного комплекту джерел живлення - не менше 30 год., маса одного дозиметра ДКП-50А - 30 г.

Комплект індивідуальних дозиметрів ід- 1

Призначений для виміру індивідуальних доз гамма-випромінювання. До складу компонента входять: 10 дозиметрів ІД-Г; зарядний пристрій ЗД-6 /п'єзоелектричного типу/; футляр з штативом на 10 гнізд; технічна документація.

Діапазон виміру дозиметра ІД- 1 від 20 до 500 рад. Конструкція дозиметрів ІД- 1 в основному аналогічна конструкції ДКП-50А.

Комплект індивідуальних дозиметрів ід- 1

Призначений для реєстрації індивідуальних доз гамма і нейтронного випромінювань і складається з 500 індивідуальних вимірників дози ІД- 11, розташованих в п'яти ящиках укладань, вимірювального облаштування ІУ- 1, двох кабелів живлення, технічної документації і запасних частин.

Реєстрація доз гамма - і змішаного гамма-нейтронного лікування здійснюється в допомогою алюмофосфатного скла, активованого сріблом. Вимір зареєстрованої дози робиться за допомогою вимірювального пристрою ІУ- 1 в діапазоні від 10 до 1500 рад.

Доза випромінювання підсумовується при періодичному опроміненні і зберігається в дозиметрі впродовж 12 місяців.

Маса ІД- 11 дорівнює 25 г.

Вимірювальний пристрій ІУ- 1 може використовуватися як в стаціонарних, так і в польових умовах. Його живлення здійснюється від мережі змінного струму напругою 220 В, а також від акумуляторів напругою 12 або 24 В. Маса вимірювального пристрою - 18 кг.