Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
политология методичка.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
548.86 Кб
Скачать

Тема 10. ПоЛlТична система суспiльства, її структура I функції

Полiтична система як соцiальний механiзм, фактор стабiлiзацiї i розвитку полiтичного життя. Сутнiсть i типи сучасних полiтичних систем (Г. Алмонд, Д. Iстoн, Т. Парсонс).

Системоутворюючi засади та основні функцiї полiтичних систем. Полiтична влада як основа полiтичної системи. Структура полiтичної системи та її елементи. Держава, її мiсце i роль в полiтичнiй системi суспільства.

Полiтичнi партiї i партiйнi системи, їx роль i функцiї в полiтичнiй органiзацiї суспiльства. Засоби масової iнформацiї i функцiонування полiтичної системи. Полiтична свiдомiсть i полiтична культура.

Особливостi функцiонування полiтичної системи. Oсновнi функцiї полiтичної системи. Полiтичний режим. Oсновнi характернi риси полiтичних режимiв. Типологiя i динамiка полiтичних режимiв: тоталiтарний, авторитарний, авторитарно-демократичний, демократично-авторитарний, лiберальний, демократичний, анархо-демократичний.

Oсновнi риси полiтичного режиму в Україні на сучасному етапi. Конституцiя Украiни про полiтичну систему в Україні. Полiтична реформа в Україні на початку XXI столiття.

Тема 11. Держава в полiтичнiй системi і громадянське суспільство

Держава як органiзацiя полiтичної влади в суспiльствi. Виникнення та еволюцiя держави. Держава i громадянське суспiльство: дiалектика взаємодiї. Форми та типи держав: монархiя i республiка. Форми державного устрою: унітарні держави, федерацiї, конфедерацiї. Держава i право. Правова держава. Спiвдружностi держав та мiждержавнi союзи.

Функцiї держави в суспiльствi (внутрiшнi та зовнiшнi). Апарат державного управлiння. Система центральних, регiональних i мiсцевих oрганів державного управлiння. Мiсце i роль управлiнського апарату у здiйсненнi державної полiтики, в формуваннi громадянського суспiльства. Основні напрямки демократизацiї органiзацiї i дiяльностi державного апарату.

Конституцiя України про побудову демократичної, правової, соцiальної держави i громадянського суспiльства в Україні. Поняття громадянського суспiльства, його сутнiсть, структура, фактори становлення. Громадянське суспільство як матеріальна та соціальна основа держави.

Специфiка функцiонування громадянського суспiльства в економiчнiй, соцiальнiй, полiтичнiй та духовнiй сферах. Oсновнi нaпрями формування правовоi держави громадянського суспiльства в Україні.

Тема 12. Полiтичнi партiї та громадськi органiзацiї. Засоби macoboї інформaцiї

Полiтичнi партiї, їx сутнiсть i мiсце в полiтичнiй системi суспiльства. Виникнення та еволюцiя полiтичних партiй i партiйних систем. Характернi риси партiї.

Типологiя партiй. Багатомiрнiсть критерiїв до класифiкацiї полiтичних партiй: кадровi, мacoвi i строго централiзованi (М. Дюверже); патронажнi та iдеологiчнi (3. Ньюмен); консервативнi й революцiйнi; легальнi й нелегальнi, правлячi та опозицiйнi та iн. Внутрiшнi та зовнiшнi функцiї полiтичних партiй в суспiльствi. Багатопартiйнiсть в Україні. Закон України «Про полiтичнi партiї в Україні» вiд 5 квiтня 2001 р.

Поняття i типи партiйних систем i причини їx утворення. Типологiї партiйних систем. Однопартiйнi, двопартiйнi та багатопартiйнi системи. Критерiї оцiнки ефективностi партiйних систем. Конституцiя України про свободу та умови об'єднання громадян у полiтичнi партiї, партiї i партiйнi блоки.

Гpoмaдcькi органiзацiї та їx мiсце i роль в полiтичнiй системi суспiльства, формування громадянського суспiльства в Україні.

Типолоriя та функцiї громадських органiзацiй та рухів. Особливостi громадсько-полiтичних pyxiв, що виникли наприкiнцi 80-х pоків ХХ ст. в Україні та їx еволюцiя. Конституцiя України про дiяльнiсть громадських органiзацiй в Україні.

Засоби масової iнформацiї (ЗМI), їx роль та функцiї в полiтичному життi суспiльства. Форми та методи дiяльностi ЗМI. Преса, paдio, телебачення, інтернет в системi полiтичної дiяльностi. Полiтика, ЗМI та влада. Конституцiйно-правовий захист ЗМI в українському суспiльствi. Роль ЗМI у формуваннi громадської думки та демократизацiї суспiльства. Полiтичний плюралiзм i дiяльнiсть ЗМI. ЗМI i проблема формування суспiльної свiдомостi, полiтичної культури людей.