Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_семинар.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
363.52 Кб
Скачать

До теми 15:

    1. На основі закріплення матеріалу лекції та самостійного опрацювання рекомендованої літератури підготувати індивідуальне завдання на тему «Соціологічне дослідження актуальних проблем» для виступу з ним на семінарському занятті.

    2. Підготувати реферат з числа рекомендованих тем.

    3. Дати визначення основним методам соціологічних досліджень.

    4. Продумати аргументи для загальної дискусії на тему «Роль соціології в суспільстві».

Підготовка до модульного контролю

Під час вивчення навчальної дисципліни «Соціологія» проводиться два модульні контролі, підготовка до яких здійснюється за рахунок часу, відведеного на самостійну роботу студента. При підготовці до письмової комплексної контрольної роботи кожному студенту необхідно в першу чергу ознайомитися з переліком питань, що виносяться на модульний контроль, мати конспекти лекцій та сумлінно готуватися до семінарських занять.

Проведення модульного контролю передбачене навчальним планом і відбувається згідно графіку навчального процесу. Перший модуль – 8 тиждень навчання, другий модуль – 17 тиждень навчання.

Завдання на модульний контроль складаються з трьох видів запитань. Перший вид - це термінологічні запитання, які передбачають дати визначення основним поняттям курсу, що розглядалися під час лекцій, семінарських занять, виконання самостійної роботи. Другий вид – тестові завдання. Третій вид – це творче завдання, яке передбачає на основі отриманих знань з соціології застосувати їх у розв’язанні конкретної проблеми.

Крім того, під час модульного контролю враховуються результати науково-дослідної роботи студента.

Модульний контроль проводиться на останньому занятті модулю протягом двох академічних годин. До модульного контролю допускаються всі студенти. Якщо студент не з’явився для проведення модульного контролю, або не здав контрольної роботи, він не отримує бали і модуль вважається незарахованим. Оцінка з начальної дисципліни за модуль виставляється шляхом складання усіх набраних балів за різні види навчальної роботи (написання комплексної контрольної роботи по модулю; відвідування лекційних та семінарських занять; виступи з доповідями, доповненнями; участь у обговоренні, дискусії, виконання завдань самостійної роботи за всіма темами; підготовка індивідуального завдання (по кожному модулю); підготовка реферату (по кожному модулю).

Модульний контроль виставляється у відомість успішності студентів у вигляді балів (сумарної кількості за всі вище означені види роботи), за національною школою («відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно») та за шкалою ЕСТS (буквами А, В, С, D, E, FX, F).

Перелік запитань до першого змістовного модулю

  1. Дати визначення поняттям: соціальна мобільність, молодь, соціальна структура, соціальний процес, соціальний інститут, соціальне, шлюб, соціальний статус, соціологія, сім’я, соціальна роль, соціальні норми, соціальна спільнота, гендерна соціалізація, особистість, об’єкт соціології, соціальна спільнота, соціалізація, соціальний статус, гендерні стереотипи, соціальна структура, предмет соціології, соціальні закони, соціальна стратифікація, соціальні відносини, гендер, соціальна мобільність, шлюб, соціальна група, соціальні відносини, індивід, суспільство, соціальні цінності, соціальні процеси.

  2. Соціологія – наука про суспільство.

  3. Структура соціологічного знання.

  4. Об’єкт та предмет соціології.

  5. Зв’язок соціології з іншими науками: філософією, політологією, релігієзнавчими науками, економічними науками, екологією, історією, педагогікою, культурологією, юридичними науками, інформатикою та математикою, статистикою, психологією.

  6. Функції соціології.

  7. Соціологічна концепція О.Конта.

  8. Соціологія Е.Дюркгейма.

  9. Соціологічні погляди Г.Спенсера.

  10. П.Сорокін.

  11. К.Маркс.

  12. М.Вебер.

  13. Суспільство. Основні підходи до аналізу суспільства.

  14. Соціальна структура суспільства.

  15. Теорія соціальної стратифікації.

  16. Соціальна мобільність.

  17. Типологія соціальних законів.

  18. Соціологія особистості.

  19. Особистість в системі соціальних зв’зків.

  20. Соціалізація людини.

  21. соціологічні дослідження особистості.

  22. Соціологія шлюбу та родини.

  23. Структура та функції сучасної сім’ї.

  24. Гендерна соціологія.

  25. Поняття «гендер» в сучасній соціології.

  26. Гендерні дослідження та гендерна політика.

  27. Соціологія молоді.

  28. Молодь як особлива соціально-демографічна спільнота.

  29. Проблеми соціального самовизначення молоді.

  30. Соціальні проблеми молоді.

  31. Основні напрямки соціологічних досліджень сучасної української соціології.